DJEČJI LIK

Danny DeVito: Nikad mi nije bilo ljepše

– Pokazao sam frizeru fotografiju Marilyn Monroe i rekao da želim baš takvu boju kose – našalio se odmah na početku našeg razgovora Danny DeVito (67), koji je u legendarni losanđeleski studio Ben Kitay, gdje smo dogovorili intervju, došao s kosom zlatnoplave boje, zavezanom u rep. Američki glumac morao ju je obojiti zbog serijala “Sunčana Philadelphia” u kojem već sedam godina glumi vlasnika puba Franka Reynoldsa. No, povod razgovoru nije taj serijal, nego animirani film “Lorax”, koji se počeo prikazivati u hrvatskim kinima. Snimljen je prema istoimenoj bajci Dr. Seussa, američkog pisca knjiga za djecu, a DeVito u njemu posuđuje glas glavnom junaku. Knjiga je objavljena 1971., a glavni lik je Lorax, malo narančasto biće koje pokušava spriječiti uništenje predivne šume. “Lorax” je brzo postao omiljeno dječje štivo, pa ga je i DeVito mnoge večeri čitao kćerima Lucy i Grace i sinu Jacobu.

Glumac koji je snimio mnoge hvaljene filmove, među kojima su najpoznatiji “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Lov na zeleni dijamant”, “Batmanov povratak” i “Čovjek na Mjesecu”, nikad nije skrivao da mu je obitelj važnija od karijere. Njegov 30-godišnji brak s kolegicom Rheom Perlman jedan je od najdugovječnijih i najstabilnijih u Hollywoodu. Na početku razgovora je, na primjer, priznao da se sa suprugom uvijek dogovara o svemu, pa je i prije nego što je promijenio boju kose prvo s njom razgovarao o tome.

Što vas je privuklo “Loraxu”? – Svojoj sam djeci često čitao priče Dr. Seussa. Šaljive su i zabavne, ali i poučne. Jedan od najmilijih likova bio nam je Lorax, koji nas je upozoravao da moramo misliti o ekologiji. Djecu od najranije dobi moramo učiti da paze na ovaj naš planet, da ga ne zagađuju i omoguće i sljedećim generacijama da u njemu uživaju. Film slijedi tu logiku Dr. Seussa: zabavan je, ali ima i jasnu ekološku poruku.

Zašto posljednjih godina rjeđe glumite u filmovima? – Posljednjih sedam godina glumim u serijalu “Sunčana Philadelphia”, i taj mi posao oduzima dosta vremena, pa sam uz njega prihvaćao samo manje uloge. No, kad su mi ponudili da posudim glas Loraxu, nisam mogao odoljeti jer volim tu priču. Pristao sam na još nešto: sinkronizirao sam ga i na španjolski, talijanski, njemački, ruski i francuski. Nešto malo znam španjolski i talijanski, a za ostale jezike sam uz pomoć prevoditelja svladavao izgovor riječi i snimao rečenicu po rečenicu. Nije bilo lako, ali sam ponosan jer sam uspio.

Možemo li vas nagovoriti da sinkronizirate i hrvatsku verziju? – Naravno. Šalim se, to bi ipak bilo preteško.

Glumite već više od 40 godina. Koliko se Hollywood promijenio u tom razdoblju? – Sad se sve rjeđe radi u Hollywoodu. Filmovi se danas snimaju po cijelom svijetu, najčešće tamo gdje je najjeftinije, pa zbog toga ljudi u Hollywoodu imaju manje posla. Na sreću, TV filmovi i serijali se i dalje uglavnom snimaju ovdje. No, ako želite živjeti u Los Angelesu i snimati samo filmove, to svake godine postaje sve teže.

Razgovarao Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Opsežni intervju s Dannyem DeVitom u kojem otkriva koja je tajna uspješnog braka, zašto je zatvorio svoj restoran i koje želje još nije ostvario pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 900) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
30. travanj 2024 22:08