Everett
BOŽIĆNI FILMOVI

Ovih 6 božićnih filmova treba pogledati čak i ako nisu na TV programu!

Svemir božićnih filmova je beskrajan i u njemu se može pronaći štošta. Većinom je riječ o sladunjavim i srcedrapateljnim naslovima zbog kojih biste duh Božića trebali osjećati još jače i potpunije, ali pronađe se tu i brze i žestoke akcije, a nisu rijetke ni komedije čija je radnja smještena u blagdansko vrijeme.

Može vam se učiniti da su svi filmovi kojima vas bombardiraju ovih dana nekako slični i predvidljivi. Također, možda primijetite da unatoč tome što u njima pada snijeg i što imaju barem jednu scenu s okićenom jelkom ispod koje su darovi, ustvari ne prenose božićno raspoloženje onoliko koliko bi mogli i trebali, onoliko koliko očekujete od filma koji se kiti epitetom „božićni“.

U našem kratkom pregledu nudimo vam pet filmova koji možda nisu tipični božićni, neki od njih su malo pomaknuti ili uvrnuti, drugi su na momente i strašni, a treći su jednostavno bezobrazni. No, uz svaki od njih ćete se sigurno dobro zabaviti i baš u svakome ćete pronaći toplu iskru pravog blagdanskog duha, ma koliko dobro sakrivena bila.

Scrooged, 1988. (Božićni duhovi)

Riječ je ustvari o reinterpretaciji klasične Dickensove "Božićne priče", ali onako kako se to radilo osamdesetih – zabavno, začudno, toplo i nenametljivo poučno. Bill Murray glumi pokvarenog televizijskog urednika koji pod svaku cijenu želi povećati gledanost svoje televizijske kuće, ali stvari se mijenjaju kada ga posjete tri duha i povedu ga na šetnju kroz vrijeme. Uz ovaj film ćete shvatiti koje su prave vrijednosti u životu, naučit ćete nešto o okretanju nove stranice u životu, a ako vam sve to nije dovoljno sjetite se da je tu… Bill Murray.

Gremlins, 1984. (Gremlini)

Kultni film koji pleše između komedije, fantastike i horora. Izumitelj u šetnji kineskom četvrti sinu kupi preslatko biće zvano Mogwai, ali stvari pođu po zlu ako se mališan ne trenira po posebnim, vrlo strogim pravilima. I više od trideset godina nakon što je snimljen, ovaj film je i dalje jednako moćan i probudit će u vama pravi vrtlog emocija. Uz to, tu je i suptilna kritika potrošačkog društva i zanemarivanja prirode, a sve su to teme o kojima bi posebno u vrijeme oko Božića valjalo posebno voditi računa.

Batman Returns, 1992. (Batman se vraća)

Kada je Tim Burton odlučio smjestiti ovaj film o Batmanu u bajkoviti, snježni Gotham City, bilo je jasno da će biti riječ o mračnom Božiću, ali nitko nije mogao naslutiti koliko mračnom! Inspiracija su mu bili njemački ekspresionistički filmovi iz tridesetih godina prošloga stoljeća, a uz fantastičnu Michelle Pfeiffer kao Catwoman i Dannyja DeVita koji kao da je rođen za ulogu zlikovca Pingvina, ovo remek-djelo sedme umjetnosti je stvarno drukčiji božićni film.

The Hudsucker Proxy, 1994. (Mr. Hulahoop)

Komedija braće Coen ima sve što je potrebno za uspjeh: Paula Newmana kao zlog šefa korporacije, smušenog Tima Robbinsa i gomilu preokreta u radnji koji će vas istovremeno držati u napetosti, ali i razgaliti potpuno sentimentalnim ugođajem. Ova posveta screwball komedijama i Franku Capri smatra se jednim od najboljih božićnih filmova uopće – i to nije bez razloga!

It's a Wonderful Life, 1946. (Divan Život)

Nije lako pretvoriti film o pokušaju samoubojstva u dirljivu blagdansku priču, ali Frank Capra i nenadmašni James Stewart uspjeli su u tome. Nemojte paničariti ako shvatite da je Badnjak (ili već Božić!), a vi ste zaboravili na darove jer bi vas mogao presresti anđeo Clarence, a onda i vaša priča može postati filmskom. "Divan život" je vjerojatno jedini božićni film kod kojega ne samo da se ne mijenja program ako ga uhvatite na televizijskom programu, već ga vrijedi pogledati i ako ga neka od televizijskih kuća ne servira.

A Christmas Story, 1983. (Božićna priča)

Ako vaše djetinjstvo nije obilježio ovaj predivan božićni film, vrlo je vjerojatno da ste mnogo toga propustili iako toga možda niste svjesni. Pravi božićni slatkiš u kojemu se miješaju lijepe i grozne stvari povezane s Božićem i koji će vas neminovno podsjetiti na to koliko je bilo čarobno biti dijete, ali koliko je to ponekad težak period. Film koji treba gledati i iz kojega treba učiti.

Linker
15. travanj 2024 18:48