UFC

(VIDEO) UFC se ponovno sramoti pokušavajući izbrisati povijest: ‘Ovo je suludo, Ngannou je neizbrisiv!‘

Israel Adesanya i Francis Ngannou

 SCREENSHOT/YOUTUBE (ISRAEL ADESANYA) Screenshot/youtube (israel Adesanya)
Najveća svjetska MMA organizacija cenzurirala je izjavu Israela Adesanye jer je spominjao Ngannoua

Odlazak Francisa Ngannoua iz UFC-a jedan je od bolnijih udaraca koje je UFC zadobio u nešto recentnijoj povijesti. Najveća svjetska MMA organizacija prošle godine je ostala bez najboljeg teškaša na svijetu i kad se tako stvari sagledaju, radi se o velikom udarcu na njihovu reputaciju.

Mnogi fanovi složni su kako UFC-ova titula prvaka u teškoj kategoriji trenutno ne označava najboljeg svjetskog teškaša, jer Francis Ngannou nije svrgnut s trona. Dodamo li činjenicu da je aktualni prvak Jon Jones vješto izbjegao Ngannoua i pričekao s debijem u teškoj sve do odlaska Ngannoua iz organizacije, razumljivo je da fanovi ne gledaju na Jonesa kao na najboljeg svjetskog teškaša.

Podsjećamo, Ngannou je napustio UFC jer je smatrao da mu ne pružaju dovoljno slobode. Posebno sporna bila je klauzula kojom bi se Ngannou dopustilo odrađivanje boksačkog meča. Dana White i UFC nisu htjeli dopustiti Francisu da se okuša u boksu, vjerujući kako on čak ni ne može ishoditi nekakav veliki boksački meč. Grdno su se prevarili jer Ngannou je boksao protiv Tysona Furyja i Anthonyja Joshue, dvojice od ukupno trojice najboljih svjetskih teškaša u ovom trenutku.

Kad je u pitanju novi poslodavac, Francis Ngannou dogovor je sklopio s PFL organizacijom. Bivši UFC-ov prvak teške kategorije još nije debitirao u PFL-u, ali druga polovica desetog mjeseca donosi njegov debi. Protivnik će mu biti Renan Ferreira, prošlogodišnji osvajač turnira u teškoj kategoriji.

Ngannou se jako dobro snašao izvan UFC-a, a koliko UFC boli njegov odlazak, govori činjenica da organizacija uporno pokušava izbrisati povijest. Još prošle godine svjedočili smo bizarnom pokušaju brisanja povijesti. Kamerunac Tafon Nchukwi bio je na putu prema kavezu kako bi se obračunao s A.J. Dobsonom, a tijekom predstavljanja Nchukwija, navedeno je kako se radi o "jedinom kamerunskom borcu u povijesti UFC-a.". Ngannou je uzvratio objavivši svoju fotografiju s UFC-ovim pojasom i kamerunskom zastavom.

Novi slučaj u kojem UFC besramno pokušava izbrisati Francisovu ostavštinu dogodio se tijekom ovog tjedna. UFC je objavio ‘‘Countdown‘‘ video ususret UFC 305 priredbe koja je na rasporedu u subotu. U jednom dijelu najave Adesanya se osvrće na izjave Dricusa Du Plessisa koji je izjavio kako je on "jedini afrički prvak u UFC-u", pojašnjavajući da Ngannou, Usman i Adesanya ne žive u Africi i nisu donijeli pojas u Afriku.

Izjava kojom je Adesanya odgovorio na ove navode uključuje spominjanje Francisa Ngannoua kao jednog od "trojice afričkih kraljeva" koji su nekoć držali UFC-ov pojas. Kamaru Usman i Adesanya s Francisom čine tu dvojku. No, poanta je da je Adesanya u svojoj izjavi spomenuo Ngannoua, ali isječak koji je dodan u UFC-ov "Countdown" vješto je izrezan tako da su odsječeni dijelovi u kojima Adesanya spominje Ngannoua.

Ovo je sada već pravi potez očajnika, a Israel Adesanya također nije sretan načinom na koji UFC pokušava izbrisati Ngannoua iz s svoje povijesti.

"Nikada ne možete obrisati Francisovu povijest, samo to vam mogu reći. On je dio povijesti i moramo ispraviti ove UFC-ove pogreške. Ne sviđa mi se to što rade i ne sviđa mi se činjenica da pokušavaju ukloniti jako bitan dio povijesti. To je suludo, stvarno suludo. Ali popravit ćemo to, ostavljam to za kasnije.", poručio je Adesanya koji očito sprema nekakvo dodatno odavanje počasti svom velikom prijatelju.

UFC se u ovom slučaju ponaša poput dječaka ili djevojčice slomljena srca. Ovakvi pokušaji brisanja povijesti ne dolikuju jednog svjetski poznatoj sportskoj organizaciji, a koliko god se trudili umanjiti Francisovu veličinu, činjenica je da se radi o ponajvećem teškašu u povijesti organizacije.

Linker
28. kolovoz 2024 08:47