UFC

(VIDEO) Dana White se ispričao za ‘pokušaj brisanja povijesti‘ i uklanjanja Ngannoua iz Adesanyinog govora

Dana White

 Screenshot/Jed I. Goodman X
Netko iz UFC-a je cenzurirao Adesanyin govor gdje spominje Francisa Ngannoua, White je preuzeo odgovornost

Predsjednik UFC-a, Dana White, osvrnuo se na kontroverzu koja je nastala zbog izmjene citata Israela Adesanye u posljednjoj epizodi ‘‘Countdowna‘‘, gdje je uklonjeno bilo kakvo spominjanje Francisa Ngannoua.

Pripreme za protekli UFC 305 bile su napete nakon što je Adesanya izrazio nezadovoljstvo nekim izjavama prvaka Dricusa Du Plessisa koji je u prošlosti komentirao svoj status "pravog Afrikanca" u UFC-u. Nigerijac-Novozelanđanin je optužio Južnoafrikanca da umanjuje njegova postignuća, kao i postignuća drugih boraca koji su došli prije njega, poput veterana velter kategorije, Kamarua Usmana, i bivšeg prvaka teške kategorije, Francisa Ngannoua.

UFC je očekivano uključio tu priču u svoju ‘‘Countdown‘‘ epizodu za UFC 305. No, iako je većina Adesanyinih komentara bila usmjerena na "tri kralja," UFC je jednog od njih izostavio.

Tijekom UFC 305 borilačkog tjedna, korisnik AFeldmanMMA je na društvenoj mreži X objavio videozapis u kojem Adesanya govori o Usmanu i Ngannouu, koji su zajedno s njim činili "tri kralja" iz Afrike, koji su istovremeno držali UFC pojaseve prije nekoliko godina.

Uz taj isječak, prikazan je isti trenutak u ‘‘Countdown‘‘ epizodi, ali je uvelike izmijenjen kako bi se uklonilo bilo kakvo spominjanje "tri kralja" i Ngannoua.

To je izazvalo veliku reakciju u MMA zajednici, a Adesanya je i sam javno kritizirao UFC zbog navodnih pokušaja da izbriše Ngannouovo naslijeđe i dio povijesti u UFC-u.

Na konferenciji za medije nakon ovotjedne epizode ‘‘Dana White’s Contender Series‘‘, White je upitan o kontroverzi vezanoj za uklanjanje Ngannoua iz promotivnog materijala, od strane Kevina Iolea.

White i drugi visoki UFC dužnosnici prisutni na konferenciji su inzistirali da nisu bili svjesni da je citat bio izmijenjen kako bi se uklonio Ngannou. White je sugerirao da je to mogao biti potez nekog zaposlenika koji je djelovao samostalno.

"Ne znam ništa o ovome. Znate li vi?", upitao je White prisutno UFC osoblje. "Je li to nešto što smo mi producirali? Jeste li sigurni da smo mi to producirali? Na kojem je to showu bilo? Ne slažem se s tim (Adesanyinim kritikama). Ali doslovno, svi koji ovdje sjede sada, uključujući našeg voditelja PR-a, ne znaju ništa o tome. Kada je Israel to rekao, nakon borbe? Saznat ćemo što se dogodilo.‘‘

"Ako je to istina i ako je to nešto što smo mi producirali, onda je netko u kompaniji donio tu odluku", nastavio je White. "Slušajte, znate me. Da sam ja rekao da smo to napravili, rekao bih: ‘Da, je*eš njega i zato smo to napravili.‘ Ne znam ništa o tome, nitko me nikad nije pitao o tome, i ovo je prvi put da čujem za to."

Čini se da nije trebalo dugo da Iole dobije daljnju izjavu, jer je kasnije na društvenim mrežama objavio ažuriranje. Prema Ioleu, White je preuzeo punu odgovornost za kontroverzu i odmah nazvao Adesanyu da mu se ispriča.

"Upitao sam Whitea večeras o UFC-ovom uklanjanju Ngannoua iz Countdown showa za UFC 305. Rekao je da će to istražiti. Upravo me nazvao i preuzeo punu odgovornost. Njegov će kompletan odgovor biti u mojoj priči uskoro.‘‘, napisao je Iole.

Ostaje vidjeti hoće li Ngannou također dobiti ispriku. Na kraju krajeva, njegovo je naslijeđe bilo izravno pogođeno ovim izmjenama.

Linker
04. rujan 2024 10:45