UFC

(VIDEO) Prvi Japanac koji će osvojiti UFC-ov pojas? Supertalentiranog 24-godišnjaka čeka najteži ispit u karijeri

Tatsuro Taira

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC napokon ima Japanca koji pokazuje potencijal za doći do samog vrha

Ovotjedni UFC on ESPN 58 predvodit će borci muha kategorije. 32-godišnji američki borac Alex Perez (25-8-0) borit će se protiv 24-godišnje japanske senzacije Tatsura Taire (15-0).

Velika je ovo prilika za Tairu. Japanac je trenutno 13. u poretku izazivača unutar muha kategorije, dok je Alex Perez na visokom petom mjestu rang ljestvice. Porazi li Pereza, Taira će se priključiti elitnom društvu muha kategorije i jednu ili dvije pobjede bit će udaljen od napada na pojas.

No, preostaje nam vidjeti kako će se Taira snaći u jednom ovakvom meču. Japanac je dosad slavio u svih pet nastupa unutar UFC-a, ali niti jedan od njegovih protivnika nije bio rangiran unutar top 15. Činjenica da ga UFC uparuje s top 5 borcem govori o UFC-ovim ambicijama kad je u pitanju Taira.

Dojam je kako UFC-ovi čelnici vjeruju da bi Taira mogao biti njihov glavni as za dodatni proboj na japansko tržište. Naime, još od osnutka UFC-a, niti jedan japanski borac nije postao prvakom najveće svjetske MMA organizacije. Šestorica Japanaca nastupala su u mečevima za UFC-ov pojas (Kyoji Horiguchi, Kenichi Yamamoto, Yushin Okami, Hayato Sakurai, Caol Uno, and Yuki Kondo), ali nitko nije uspio doći do samog prijestolja. Najbliže je bio Caol Uno koji se 2003. godine borio protiv B.J. Penna za pojas u lakoj kategoriji. Borba je završila neriješenim ishodom.

Neki će se sjetiti Lyota Machide koji je bio prvak UFC-ove poluteške kategorije, ali Machida je rodom iz Brazila i nastupao je pod brazilskom zastavom. Lyotov otac je Japanac, majka je Brazilka, ali sam Lyoto ipak je brazilski borac i UFC-ov pojas donio je Brazilu, a ne Japanu.

Legendarni Kazushi Sakuraba 1997. godine osvojio je turnir pod nazivom ‘‘UFC Japan: Ultimate Japan‘‘, a turnirski pobjednik bio je i Kenichi Yamamoto osvojivši ‘‘UFC Japan‘‘ turnir koji se održao 1999. godine. Veliki su to uspjesi, ali Yamamoto i Sakuraba osvajanjem tih turnira nisu postali UFC-ovim prvacima.

Tatsuro Taira trenutno je Japanac s ponajvećim izgledima za doći do pojasa u budućnosti. 24-godišnji Taira djeluje kao borac za jako visoke domete, a osim Japanaca, očito velika očekivanja imaju i UFC-ovi čelnici. ‘‘Main event‘‘ i borba protiv top 5 protivnika koraci su kojima UFC radi podlogu za ‘‘hype‘‘ oko Tatsura Taire.

‘‘UFC je za mene poput velike planine. Želim ispenjati veliku planinu sve do samog vrha i vidjeti kakav je pogled s vrha planine. UFC je za mene ta planina.‘‘, riječi su kojima je Taira jednom prilikom opisao što mu znači nastupati u UFC-u.

Alex Perez nova je stepenica ka vrhu, a Tairu je UFC gurnuo da preskoči nekoliko stepenica. Je li ovaj mladi i talentirani Japanac spreman za takav iskorak, saznat ćemo u ranim nedjeljnim satima.

Ususret tom eventu, preporučamo da pogledate UFC videouradak o Tairinoj dosadašnjoj UFC karijeri. Japanac je oduševio onim što je dosad pokazivao u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji i vrijeme je da mu posvetimo nešto više pažnje.

Video je ispod ovog teksta.

Linker
12. lipanj 2024 18:13