UFC

(VIDEO) Ovo je mučno gledati: Prisjetite se kako je Rountree jednim udarcem slomio nogu svom protivniku

Modestas Bukauskas vs. Khalil Rountree

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Pereirin ovotjedni protivnik jako dobro koristi "kick" koji po mnogima ne bi trebao biti dopušten u MMA mečevima

Alex Pereira ogroman je favorit uoči meča s Khalilom Rountreejem (1,20 - 4,60). Mnogi uključujući i "bookmakere" smatraju kako Rountree ne zaslužuje napad na titulu i ne predstavlja naročitu prijetnju za "Poatana".

Međutim, Rountreeja se ne smije podcijeniti. Iako zauzima "tek" osmo mjesto u poretku izazivača i nema ni jednu pobjedu protiv top 5 izazivača u kategoriji, Rountree posjeduje nekoliko vrlo opasnih oružja kojima može ugroziti bilo kojeg borca u kategoriji.

Američki poluteškaš fizički je vrlo moćan i posjeduje strahovitu nokautersku moć. Devet od ukupno 13 pobjeda Rountree je upisao nokautom, a posljednju dvojicu protivnika zaustavio je tehničkim nokautom.

Osim što u rukama posjeduje moć, Khalil Rountree veliku opasnost predstavlja i kad su u pitanju "kickovi". Još 2019. godine uoči meča protiv Eryka Andersa, Khalil Rountree zaputio se na Tajland i vratio se kao novi i bolji borac. Njegovi "kickovi" postali su zastrašujući, a to je na svojoj koži, točnije na svom koljenu, osjetio Modestas Bukauskas.

Litavsko-engleski MMA borac borio se protiv Rountreeja u devetom mjesecu 2021. godine, a meč je završio sredinom druge runde. Khalil je Bukauskasa pogodio "oblique kickom", udarcem za koji mnogi smatraju da bi trebao nedopušten u MMA-u.

Jon Jones jedan je od prvih boraca koji su aktivno i efektivno počeli primjenjivati taj udarac u kavezu, a Khalil Rountree također je jako dobro ovladao tom tehnikom. Način na koji je Rountreejev "oblique kick" odsjeo na Modestasovom koljenu pomalo je mučan za gledati. Bukauskas je ekspresno završio na tlu s bolnom grimasom na licu, a svima je bilo jasno kako mu je Khalil prouzročio tešku ozljedu.

Jeff Davidson, UFC-ov tadašnji šef liječničkog tima nedugo poslije rekao je Michaelu Bispingu kako je Bukauskas pretrpio višestruke ozljede koljena uključujući puknuće prednjeg križnog ligamenta (ACL), medijalnog kolateralnog ligamenta (MCL) i stražnjeg križnog ligamenta (PCL). Rountree se nakon meča našao na meti brojnih kritika, ali Bukauskas je stao u njegovu obranu.

"Molim vas prestanite s osudama na račun mog protivnika. Taj ‘kick‘ je bio dobar, a moj posao je da ga obrani, što ja nisam napravio. Pustite čovjeka da uživa u pobjedi.", napisao je Bukauskas putem Instagram "storyja".

Rountree je inače nakon meča posjetio Bukauskasa u svlačionici, a Modestas mu je otkrio kako mu je noga slomljena, ali to nije bio razlog da ne čestita Khalilu na pobjedi.

"Hej, slušaj. Puno poštovanje za tebe. Kao što sam rekao, ti si jedan od mojih uzora i gledao sam te u ‘Ultimate Fighteru‘. Puno mi znači što sam imao priliku stajati u kavezu nasuprot tebe, čestitam ti na pobjedi.", rekao je Bukauskas, dok mu je Rountree zahvalio i zaželio brz oporavak.

Bukauskasu je to bio treći poraz zaredom unutar UFC-ovog kaveza i nije mu obnovljen ugovor s najjačom svjetskom MMA organizacijom. Osim što je otpušten iz UFC-a, Modestas je morao biti podvrgnut operaciji koljena i dugotrajnom oporavku. 14 mjeseci Bukauskas je izbivao iz kaveza, a nastupima se vratio u 11. mjesecu 2022. godine.

Dvije pobjede pod okriljem Cage Warriors organizacije i osvajanje pojasa u poluteškoj kategoriji priskrbili su Modestasu povratak u UFC. Bukauskas je i dalje aktivan borac, a u posljednja četiri nastupa unutar UFC-a upisao je tri pobjede i jedan poraz. Teška ozljeda u meču protiv Rountreeja srećom nije okončala njegovu karijeru, ali "oblique kickovi" uistinu su tema za ozbiljnu raspravu i potencijalno ukidanje. Rountree je jednim udarcem izbacio Bukauskasa iz pogona na dulje od godinu dana i Alex Pereira morat će biti na maksimalnom oprezu u nedjelju ujutro.

Linker
04. listopad 2024 12:46