UFC

(VIDEO) Noć u kojoj je Adesanya dokazao da ništa nije nemoguće; Prisjetite se kako je ‘Izzy‘ ugasio moćnog ‘Poatana‘

Israel Adesanya (lijevo) i Alex Pereira (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prošlogodišnji UFC 287 održan u Miamiju ponudio je jedan od najboljih nastupa u Israelovoj karijeri

Rivalstvo Alexa Pereire i Israela Adesanye jedno je od najzanimljivijih UFC-ovih rivalstava tijekom posljednjih nekoliko godina. Još kao kickboksači, Pereira i Adesanya bili su veliki rivali, ali u oba meča slavio je Brazilac.

Jednu pobjedu upisao je po mnogima na nezaslužen način i suci su prema mišljenju brojnih fanova pogriješili bodujući taj meč u korist Pereire. Dobar dio drugog meča Adesanya je dominirao, ali Pereira u trećoj rundi pogađa svojim najjačim oružjem, lijevim krošeom i šalje Adesanyu "na spavanje".

"Izzy" se nakon drugog poraza od Pereire u potpunosti posvetio MMA-u, a Pereira je još neko vrijeme ostao u kickboksačkim vodama te se prometnuo u ponajboljeg svjetskog kickboksača. Nakon što se zasitio kickboksa, Pereira se također odlučio posvetiti MMA karijeri, a vrlo brzo angažirao ga je UFC.

Bilo je jasno kakve su UFC-ove namjere. Progurati Pereiru što prije do napada na titulu, a zatim ga upariti s Adesanyom i dobiti jedan ogroman, spektakularni meč. Plan im je uspio, a Pereira i Adesanya male UFC-ove rukavice ukrstili su u 11. mjesecu 2022. godine.

Slično kao u njihovom drugom kickboksačkom meču, Adesanya je bio bolji, sve dok nije izgubio nokautom. ‘‘Poatan‘‘ je nokautirao Adesanyu u posljednjoj, petoj rundi borbe. Činilo se kao da Adesanya jednostavno ne može poraziti Pereiru. Dojam je da ima sve vještine potrebne da ga nadjača, ali uvijek se dogodi neki trenutak koji bude presudan u korist Pereire.

Adesanyu su mnogi savjetovali da uzme određenu pauzu nakon tog meča, oporavi se od poraza nokautom, sanira ozljede, raščisti glavu i zatim krene tražiti osvetu. Ali ne, Israel je čvrsto odlučio kako će se jako brzo vratiti u dvoranu, posvetiti treninzima i što prije ponovno ući u kavez s Pereirom.

Nikada Adesanya nije djelovao tako fokusirano na zadatak, rekli bi neki, poput "čovjeka na misiji". Jako naporno "Izzy" je radio kako bi ušutkao sve one koji ne vjeruju da može poraziti Pereiru i hrabro je pristao boriti se već u četvrtom mjesecu 2023. godine.

Postojala je bojazan kod njegovog tima i fanova da se radi o preranom povratku u kavez, da će ga želja za osvetom koštati itd. Adesanya nije mario i više nego odlučan pojavio se u Miamiju.

Mirno i strpljivo Adesanya je odradio prvu rundu koju je uzeo rezultatom 10-9 na sve tri sudačke kartice. Drugom polovicom druge runde, Pereire se "probudio", pritisnuo je Adesanyu uz ogradu kaveza i situacija je podosta nalikovala na završnicu njihovog prijašnjeg meča.

Udarao je Pereira koljenom u tijelo, plasirao je i svoj lijevi kroše, a Israel je izgledao kao osoba koja očajnički čeka kraj runde. Bila je to dobra varka velikog Adesanye. Pereira se previše opustio i otvorio vjerujući kako ima Adesanyu na rubu nokauta, ali u jednom trenutku "Izzy" desnicom presijeca njegov pokušaj lijevog krošea.

Pereira je ostao teško uzdrman već tim udarcem, a Israel je uspio povezati još jedan udarac desnicom, a kad je Pereira krenuo već padati, pogodio je Adesanya i lijevom rukom. "Poatan" je pao "kao pokošen", Adesanya je stigao zadati još jedan udarac, prije nego se sudac Dan Miragliotta ubacio između Adesanye i Pereire te prekinuo meč.

Pridigao se Adesanya, a zatim je fiktivnim lukom i strijelom ispalio tri strijele u smjeru nokautiranog Pereire. Bila je to epska proslava vjerojatno najveće "Izzyjeve" pobjede u karijeri.

Danas kada Pereira suvereno vlada poluteškom kategorijom i "gasi" sve borce koji mu stanu na put, ova pobjeda Israela Adesanye ima još veću težinu. Nitko osim Adesanye nije uspio poraziti Pereiru unutar UFC-ovog kaveza i Adesanya je te večeri u Miamiju pokazao je kako je uistinu pravi šampion.

Tri puta gubio je od tog tipa, ali to ga nije spriječilo da pokuša i četvrti put. Mnogi su ga već otpisali, ali on nije prestao vjerovati i pokazao je svijetu kako taj Alex Pereira ipak nije nerješiva enigma za njega.

Adesanya je pet mjeseci kasnije ostao bez pojasa izgubivši meč protiv Seana Stricklanda, a nakon toga uzeo je nešto dulju pauzu. U kavez će se vratiti ovaj vikend, a na suprotnoj strani čekat će ga Dricus Du Plessis, prvak UFC-ove srednje kategorije.

Adesanya želi još jedanput vratiti pojas u svoje vlasništvo, ali u kojem god smjeru njegova karijera nastavi ići, Adesanya je već sada velikan i pružio nam je brojne kultne trenutke unutar UFC-ovog kaveza. Posebno ćemo pamtiti taj 8. travnja (četvrti mjesec) 2023. godine i pobjedu nad zastrašujućim "Poatanom".

Linker
08. rujan 2024 15:56