UFC

(VIDEO) Israel Adesanya otkrio koliko je zarađivao na poslu koji je nekoć radio: ‘Kolega me ismijavao, neka pogleda gdje sam sad‘

Israel Adesanya pokazuje svoj ugovor prije UFC-a

 Screenshot (youtube, Ufc)
Nekadašnji prvak UFC-ove srednje kategorije imao je stabilan posao u uredu, ali njegovi snovi nadilazili su takvu karijeru i zonu komfora

Israel Adesanya tijekom posljednjih 5-6 godina prometnuo se u ponajveću UFC-ovu zvijezdu. Jedan od najboljih svjetskih boraca u tom periodu imao je sve što jedna MMA zvijezda treba imati. Vrhunski rezultati potreban su temelj, a zatim se nadovezuju atraktivnost nastupa, ali i karizma te nastupi za mikrofonom. Adesanya je bio ‘‘puni paket‘‘ i priskrbio si je status velike zvijezde.

Uz zvjezdani status dolazi i ‘‘zvjezdana‘‘ isplata, odnosno bogat honorar. Točni podaci nisu javno dostupni, ali procjene govore kako je Adesanya u nekoliko posljednjih nastupa (dva meča s Pereirom i meč protiv Stricklanda) zarađivao od dva do tri milijuna dolara po meču. Neke od web stranica koje se bave zaradom boraca navode kako je zarada išla čak i do 3,5 milijuna dolara što je više nego impresivan iznos.

Uzmemo li u obzir da se Adesanya bori dva do tri puta godišnje, zarada postaje još impresivnijom, a Israel Adesanya vjerojatno je jedan od najbolje plaćenih boraca među onima koji su trenutno aktivni.

Sljedeći meč Adesanyu čeka ovaj vikend, točnije u ranim nedjeljnim satima. Bivši prvak srednje kategorije borit će se protiv Dricusa Du Plessisa, a za očekivati je da će Adesanya ponovno uprihoditi barem dva milijuna dolara.

Često je UFC na meti kritičara koji ih optužuju da potplaćuju svoje borce, ali Adesanya definitivno nije jedan od onih koji se mogu požaliti, posebno kada se prisjeti koliko je zarađivao prije potpisa ugovora s UFC-om. Naime, u sklopu UFC Embedded serijala, Adesanya je pokazao ugovor s posla kojim se bavio dok je tek započinjao s ozbiljnom borilačkom karijerom.

Adesanya je radio kao voditelj ureda u jednoj naftnoj kompaniji, a u ugovoru iz 2012. godine koji su čitali trener Eugene Bareman i Adesanya, navedeno je kako ‘‘Izzy‘‘ dobiva povišicu od dva posto, što njegovu godišnju plaću dovodi do iznosa od 38242 dolara, a za pretpostaviti je da se radi o novozelandskom dolaru. Podijelimo li taj iznos na 12 mjeseci, Adesanya je zarađivao nešto više od tri tisuće dolara mjesečno (3186). Lako je moguće da se radilo o brutto iznosu, što znači da je netto zarada ipak nešto manja.

Prosječna godišnja plaća na Novom Zelandu tijekom 2012. godine iznosila je 39820 dolara dok je medijan iznosio 30148 dolara. ‘‘Izzy‘‘ je bio nešto ispod prosjeka, ali iznad medijana. Ako se netko pita što predstavlja taj medijan, radi se o iznosu u odnosu na koji 50% posto zaposlenih ima manju plaću, dok preostalih 50% zaposlenih ima godišnju plaću iznad tog medijana.

Solidnu plaću imao je Adesanya kao voditelj ureda, ali ipak je maštario o borilačkoj karijeri. ‘‘Izzy‘‘ se tada uglavnom borio na regionalnoj sceni, a manji broj nastupa odradio je u Kini i Maleziji. Zarada od mečeva vjerojatno je bila simbolična, a Israel je otkrio kako ga je jedan od kolega s posla ismijavao zbog ambicije da izgradi borilačku karijeru.

‘‘Jedan od kolega mi se smijao, a ja sam ga pitao: ‘Čemu se ti smiješ?‘. On mi je odgovorio: ‘Rekao si kako ćeš dati otkaz još prije godinu dana‘. Neka pogleda gdje sam sada.‘‘, rekao je Adesanya sjedajući u svoj McLaren.

Sve u svemu, vrlo lijepa i motivirajuća priča o čovjeku koji nije odustajao od svojih snova i bio je spreman napustiti siguran posao kako bi se posvetio onome o čemu je sanjao. Njegov san na koncu se i ostvario, a Israel Adesanya ovaj vikend će zaraditi svotu novca koju vjerojatno ne bi zaradio tijekom cijele karijere u naftnoj kompaniji.

Linker
05. rujan 2024 20:16