UFC

Tony Ferguson borio se protiv Paddyja uz tešku ozljedu koljena: ‘Operiran sam, vraćam se onome što radim najbolje‘

Tony Ferguson

 Mikael Ona/Zuma Press/Profimedia
Legendarni borac UFC-ove lake kategorije sve se više muči s ozljedama, ali i dalje ne želi okončati svoju karijeru

Četiri i pol godine prošle su od posljednje pobjede Tonyja Fergusona. Nekoć ponajbolji borac na svijetu posljednju pobjedu upisao je u šestom mjesec 2019. godine. Nakon toga upao je u gubitnički niz te je izgubio čak sedam uzastopnih mečeva.

‘‘El Cucuy‘‘ je prvo izgubio od Justina Gaethjea koji je jednostavno bio bolji borac te večeri. Uslijedilo je još nekoliko poraza od vrhunskih boraca poput Charlesa Oliveire, Beneila Dariusha, Michaela Chandlera itd.

Porazi od Natea Diaza i Bobbyja Greena bili su jasan pokazatelj da je Tony Ferguson jednostavno ‘‘završena priča‘‘, ali UFC mu je krajem protekle godine pružio priliku protiv borca koji nikada nije bio unutar top 15 UFC-ove lake kategorije.

Paddy Pimblett bio je Fergusonov posljednji protivnik, ali Tony je i taj meč završio kao poraženi borac. Paddy je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a borilačka javnost gotovo pa moli Fergusona da se povuče iz sporta te da prestane narušavati svoje zdravlje i rasprodavati svoj ugled.

Međutim, Tony Ferguson nakon svakog poraza tvrdi da će se vratiti jači, pronalazi nove metode treninga i najavljuje ‘‘veliki povratak‘‘.

No, ovaj put je došla i svojevrsna izlika od strane Fergusona. Naime, Tony je putem Instagrama otkrio kako je u meč protiv Pimbletta ušao s ozljedom koljena. Prema onome što je napisao na Instagramu, Ferguson je pretrpio puknuće medijalnog kolateralnog ligamenta tijekom priprema za meč protiv Pimbletta. Do ozljede je došlo dva tjedna prije Dana zahvalnosti koji se u Americi slavio 23. studenog (11. mjesec).

Ferguson i Pimblett borili su se 16. prosinca, što bi značilo da je Ferguson posljednjih mjesec dana trening kampa odradio pod ozljedom ligamenta. Mnogi će se sada sjetiti kako se Ferguson tijekom trening kampa podvrgnuo brutalno teškim kondicijskim treninzima koje je vodio David Goggins.

Goggins je američki ultramaratonac i bivši pripadnik Navy Sealsa. Mnogi ga smatraju jednim od ‘‘najčvršćih‘‘ muškaraca na svijetu, jer Goggins je poznat kao čovjek koji je ostvario brojne nevjerojatne fizičke pothvate. Jedno vrijeme držao je i svjetski rekord kad je u pitanju broj pravilno izvedenih zgibova unutar 24 sata. Goggins je vježbu izveo 4030 puta unutar jednog dana, ali rekord je kasnije oboren.

Ferguson se nadao kako će mu treninzi s Gogginsom pomoći da se vrati na pobjedničke staze, ali lako je moguće da su takvi treninzi samo dodatno narušili stanje njegovog ozlijeđenog koljena. Ipak, unatoč svemu, Ferguson poručuje:

‘‘Operirao sam koljeno prošli četvrtak, tjedan dana nakon što sam operirao lakat. Odradio sam to kako bih mogao raditi ono što radim najbolje. Ne osjećam očaj, prošao sam kroz popravak.‘‘, između ostalog napisao je Ferguson.

Dakle, Tony jednostavno ne odustaje. Za nešto više od dva tjedna proslavit će 40. rođendan, poražen je u posljednjih sedam nastupa, prošao je brojne teške ozljede, ali i dalje je uvjeren da se može natjecati s najboljima. Možda je vrijeme da UFC-ovi čelnici tome stanu na kraj.

Linker
25. travanj 2024 13:31