UFC

Jon Jones i GSP nisu imali ovakav niz: Islam Makhachev sve je bliže rekordu Andersona Silve

Islam Makhachev

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia
Prvak UFC-ove lake kategorije upisao je 14. uzastopnu pobjedu

Težak meč imao je Islam Makhachev proteklog vikenda u Newarku. Sjajni Dagestanac bio je veliki favorit uoči okršaja s Dustinom Poirierom, ali ‘‘Diamond‘‘ je ponovno podsjetio fanove zašto je legenda ovog sporta i jedan od najboljih boraca koji nikada nisu postali UFC-ovim prvacima.

Odlično se Poirier pripremio za meč protiv Islama, pokazao je velik napredak u odnosu na prijašnje mečeve u kojima se borio za pojas, ali opet nije bilo dovoljno. Islam Makhachev izgledao je kao borac na izmaku snaga tijekom pete runde, a Dustin Poirier odlično je branio njegova rušenja. Ipak, u jednom trenutke pete runde, Poirier je mislio kako je obranio još jedan pokušaj rušenja, ali Makhachev sjajno povlači njegovu nogu, šalje Poiriera na tlo, a nedugo poslije zaključava ‘‘D‘arce‘‘ gušenje i dolazi do pobjede.

Islam je tom pobjedom došao do treće uzastopne obrane pojasa u UFC-ovoj lakoj kategoriji i sada se izjednačio na vrhu ljestvice rekordera kad su u pitanju obrane tog pojasa. Khabib Nurmagomedov, B.J. Penn, Frankie Edgar i Benson Henderson dobili su novog člana na vrhu te ljestvice, jer svi ti navedeni borci triput su uspjeli obraniti pojas u lakoj kategoriji.

Kategorija do 70 kilograma oduvijek je bila jedna od najkompetitivnijih i najzahtjevnijih za dugu vladavinu, a Makhachev je sada na korak do izdvajanja po broju obrana pojasa.

Osim rekorda u obranama pojasa, Makhachev se opasno približava još jednom velikom rekordu. Naime, Islam je proteklog vikenda upisao 14. uzastopnu pobjedu unutar UFC-ovog kaveza. Borci poput Jona Jonesa i Georgesa St-Pierrea ne mogu se pohvaliti takvim postignućima. Njihov najdulji niz iznosio je 13 pobjeda, a na 13 su se zaustavljali Khabib Nurmagomedov, Demetrious Johnson i Max Holloway također.

Makhachev je pretekao vrlo zvučnu grupicu boraca, a samo dvojica su ispred njega na ovoj vječnoj ljestvici. Kamaru Usman u jednoj fazi svoje karijere nanizao je 15 pobjeda, a rekorder je Anderson Silva koji je čak 16 puta zaredom uspio slaviti unutar UFC-ovog borilišta.

image

Borci s najviše uzastopnih pobjeda u UFC-u

Ufc.com

Makhacheva dvije pobjede dijele od Silvinog rekorda, ali nije lako doći do dvije pobjede kad ste na samom vrhu vaše težinske kategorije. Lako je moguće da će Islam u jednom od naredna dva meča imati priliku osvojiti pojas u velter kategoriji, što znači da ga potencijalno čeka još teži ispit. Hoće li skinuti Silvin rekord, vrijeme će pokazati.

Inače, mnogi će se zapitati kako je Jonesov niz zaustavljen na broju 13. ‘‘Bonesa‘‘ je koštao ‘‘no contest‘‘ iz 2017. godine u revanšu protiv Daniela Cormiera. ‘‘Bones‘‘ je u tom meču bio pozitivan na doping i poništena mu je pobjeda nad velikim rivalom.

Da je ostao čist i da je uspio zadržati tu pobjedu, Jones bi danas bio na 19 uzastopnih pobjeda. Ovako je brojka stala na 13, a Jones je trenutno u nizu od pet uzastopnih pobjeda.

Linker
03. lipanj 2024 11:57