UFC

Jedini borac koji je nokautirao Makhacheva tvrdi: ‘Oliveiru vidim kao favorita, Islam nije poput Khabiba‘

Adriano Martins

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
40-godišnji brazilski veteran Adriano Martins dobro poznaje mogućnosti Oliveire i Makhacheva

Samo jednom kroz ukupno 12 UFC nastupa poražen je Islam Makhachev (22-1-0, 11-1 UFC). Sjajni Dagestanac trenutno je u nizu od deset pobjeda zaredom, a prvi i zasad jedini poraz upisao je u desetom mjesecu 2015. godine.

Adriano Martins nakon samo minutu i 46 sekundi nokautirao je Makhacheva i to ga još uvijek čini jedinim borcem kojem je pošlo za rukom poraziti Islama Makhacheva. Dok je Islam ušao u pobjednički nakon toga, Martins je otišao u posve drugom smjeru.

Per poraza i jedan ‘‘no contest‘‘ njegov su rezime nakon pobjede nad Islamom. Leonardo Santos i Kajan Johnson porazili su ga pod okriljem UFC-a, a Martins je nakon toga otpušten iz najjače svjetske promocije.

Iako nije dosegnuo najviše moguće razine, svi će ga uvijek pamtiti kao borca koji je porazio Makhacheva, a ususret UFC 280 eventu i borbi Makhacheva i Oliveire, Martins je u razgovoru za MMA Fighting dao svoju analizu i prognozu nadolazećeg meča.

‘‘Charles ne mora nikome ništa dokazivati. On se borio sa svima od perolake do lake kategorije, a u UFC-u je 11 godina i pobijedio je mnoge čvrste tipove. Makhachev iako je čvrst i mogao bi biti prvak u budućnosti, još ima puno toga za dokazati. Gledao sam njegov meč protiv Thiaga Moisesa, dečka s kojim sam također trenirao u ATT-ju. Islam je to pretvorio u laku borbu, pritiskavši Moisesa uz kavez. Uočio sam da je Makhachev napredovao kao atleta i muškarac, a tu govorim o fizičkoj snazi. Mislim da može napraviti probleme mnogima, ali vidim Charlesa kao favorita zato što je on u sjajnom šampionskom naletu. Borio se s mnogim čvrstim borcima u posljednje vrijeme i doslovno je prošao kroz njih.‘‘, rekao je Martins koji je nekoć trenirao i s Oliveirom u Chute Boxe dvorani pod palicom Diega Lime.

Mnogi Islama Makhacheva uspoređuju s Khabibom Nurmagomedovim koji je njegov veliki prijatelj i dugogodišnji kolega. Često slušamo i usporedbe Javiera Mendeza, glavnog trenera American Kickboxing Academyja koji dobro poznaje mogućnosti Islama i Khabiba. Ako se Adriana Martinsa pita, razlika između Makhacheva i Khabiba definitivno postoji. Brazilac ističe kako je Khabib izdominirao mnoge vrhunske borce i bio je jednostavno na drugoj razini.

‘‘Ne vidim to u Islamu. On se opreznije bori (za razliku od Khabiba). Trenutno je u uzletu i napreduje, ali ima još puno toga za dokazati. Ali borba je borba i viđao sam mnogo ludih stvari u borilačkom svijetu. On ima opasan stil borbe i nije neznalica u parteru. On teži izmoriti svoje protivnike prije nego ih završi. Oliveira je pak nepredvidljiv, a može ga nokautirati ili završiti ‘submissionom‘. Charles može primiti i batine, a zatim se vratiti u meč. Kladio bih se na Charlesa.‘‘, završio je Martins koji dobro poznaje mogućnosti obojice boraca.

Prema kladionicama, Dagestanac je ipak favorit u ovom obračunu, ali realnost je da Charles Oliveira posjeduje puno više iskustva i u posljednje vrijeme djeluje nepobjedivo. Bit će više nego zanimljivo vidjeti tko će kasno navečer tog 22. listopada (10. mjesec) postati novim prvakom UFC-ove lake kategorije.

Linker
15. travanj 2024 06:42