UFC

‘Imam osjećaj da Jon Jones zna neke Whiteove ‘prljave‘ tajne. Dana mu inače ne bi dopustio meč protiv Miočića‘

Jon Jones (lijevo) i Dana White (desno)

 Frederick M. Brown/Getty images/Profimedia
Ben Askren iznio je svoje viđenje situacije pri vrhu UFC-ove teške kategorije

Hrvatski MMA fanovi vjerojatno su među manjinom kad je u pitanju rasprava oko trenutne situacije pri vrhu UFC-ove teške kategorije. Gotovo svi strani MMA fanovi ne podržavaju odluku o uparivanju Stipe Miočića i Jona Jonesa, ali Hrvati vole Miočića i žele ga gledati kako se oprašta od sporta odrađujući veliki ‘‘money fight‘‘.

Ona druga strana zaziva uparivanje Toma Aspinalla i Jona Jonesa. Aspinall je privremeni prvak UFC-ove teške kategorije, čak je i branio taj status što se jako rijetko događa i definitivno zaslužuje napad na titulu. Uz sva svoja postignuća, Aspinall nerijetko ističe kako se Miočić nije borio od trećeg mjeseca 2021. godine, 42 su mu godine i poražen je u svom posljednjem nastupu.

Kad se stvari tako stave na papir, Aspinall ima dobre argumente zašto bi on trebao dobiti napad na pojas, a ne Stipe Miočić. Ipak, Jon Jones kao prvak inzistira da Miočić bude njegov protivnik, a valjda je i taj Stipe kao najveći teškaš u povijesti UFC-a zaslužio neke privilegije pretkraj svoje karijere.

Ono što iznenađuje jest odluka UFC-a da podrže ideju koja je manje popularna među fanovima. Očekivalo bi se da će organizacija ići u pravcu koji privlači veći interes publike i potencijalno donosi veću zaradu, ali Dana White je čvrst pri odluci o Miočiću kao idućem izazivaču za pojas u teškoj kategoriji.

Sve to navelo je Bena Askrena na razmišljanje, a ovaj umirovljeni MMA borac razvio je svoju teoriju prema kojoj Jon Jones možda drži UFC-ovog predsjednika u šaci.

‘‘Imam osjećaj kao da Jon zna nešto o Dani Whiteu, jer Dana inače ne bi pristao na nešto ovakvo. On uvijek ističe kako je UFC za razliku od boksa baziran na ovome i Dana bi rekao nešto poput ovoga: ‘Naša želja je uparivanje najboljih tipova, Želimo vidjeti tko je zapravo najbolji. Pritom ne želimo gubiti vrijeme na besmislice, nabijanje ‘scorea‘ na 40-0 i slično. To je nešto što boks radi. U UFC-u uparujemo najbolje tipove i gledamo tko će pobijediti‘. Činjenica da je Jonesu ovo dopušteno, iako nisam siguran da je to pravi termin, ali Dana očito dopušta Jonesu da se bori protiv Miočića. Stipe će se približiti pauzi u trajanju četiri godine dok dođe trenutak borbe protiv Jonesa. Istovremeno UFC ima ovog mladog privremenog prvaka koji je zvijer i razvaljuje protivnike, a činjenica je da ih UFC trenutno ne želi upariti. Tu je također i dobra šansa da će Jones poraziti Stipu, a zatim se povući. To znači da nikada nećemo vidjeti Jonesa protiv Aspinalla.‘‘, objašnjavao je Askren u ‘‘Funky & The Champ ‘‘ emisiji s Danielom Cormierom, a zatim je još dodao:

‘‘Dana gotovo uvijek forsira mečeve između najboljih, jako rijetke su situacije gdje ne radi to. Kao situacija između Seana O‘Malleyja i Meraba Dvalishvilija, on je ugovorio taj meč. Da, dopustio je Seanu da se bori protiv ‘Chita‘ Vere, ali to je bio jedan meč i sada nas čeka meč Seana i Meraba.‘‘, dodao je Ben.

Mogao je Ben Askren istaknuti kako je White silno forsirao uparivanje Aljamaina Sterlinga i Meraba Dvalishvilija, iako su oni jako dobri prijatelji i timski kolege. White je jednostavno htio okršaj dvojice najboljih, ali oni su odbijali boriti se jedan protiv drugog.

Sada White ima situaciju gdje je Tom Aspinall u očima mnogih najbolji teškaš na svijetu, ali Dana ipak poštuje Jonesovu želju i dopušta mu meč protiv borca koji tako dugo izbiva iz kaveza i daleko je od svojih najboljih dana. Stoga ne čudi situacija gdje Askren misli kako Jon Jones zna neke Whiteove tajne i zato ima toliki utjecaj na ‘‘matchmaking‘‘ i Whiteove odluke.

Linker
15. rujan 2024 07:24