UFC

‘Htio sam okončati svoj život nakon otkaza u UFC-u‘: Brutalno je pretučen od strane O‘Malleyja, a zatim je prošao pravu kalvariju

Sean O‘Malley (lijevo) vs. Kris Moutinho (desno)

 Stacy Revere/Getty images/Profimedia
31-godišnji portugalski borac bantam kategorije borio se s velikim problemima nakon odlaska iz UFC-a

Sean O‘Malley, aktualni prvak UFC-ove bantam kategorije, u sedmom mjesecu 2021. godine trebao se naći na ponajtežem ispitu u dotadašnjoj karijeri. Louis Smolka bio je odabran za njegovog protivnika na UFC 264 eventu, ali nešto manje od dva tjedna uoči priredbe, Smolka je otkazao nastup zbog ozljede.

UFC je trebao kasnu zamjenu, a odabran je Kris Moutinho. Tada još 28-godišnji Portugalac mnogima je bio velika nepoznanica. Portugalsko državljanstvo i prezime Moutinho puno više asociraju na nogomet i poznatog portugalskog veznjaka Joaoa Moutinha. UFC nije imao previše izbora u tako kratkom roku i Moutinho im je preostao kao ponajbolja opcija za zadržati O‘Malleyja na programu UFC 264 eventa.

Veliki autsajder bio je Moutinho u tom meču i očekivala se ekspresna pobjeda O‘Malleyja. Ipak, Sean je trebao gotovo punih 15 minuta kako bi došao do pobjede nad Moutinhom. Portugalac je oduševio svojom srčanošću i odbijanjem da padne pod naletima O‘Malleyja. Kako je meč odmicao, postajalo je ružno za gledati što Sean čini sirotom Moutinhu.

230 značajnih udaraca pogodio je O‘Malley, dok je Moutinho bio precizan sa samo 70 značajnih udaraca. Ogromna razlika među dvojicom bantamaša i Moutinho zapravo nije prezentirao gotovo ništa, osim ratničkog srca i duha. 27 sekundi prije kraja meča, sudac je odlučio zaustaviti borbu kako bi poštedio Moutinha teže štete. Dojam je kako je borba mogla otići do kraja, čisto radi Krisove satisfakcije.

Uskakanje na ‘‘short notice‘‘ i hrabra izvedba priskrbili su mu još jednu priliku unutar UFC-ovog kaveza. Nažalost po Krisa i njegove fanove, drugi nastup potrajao je nešto više od dvije minute. Guido Cannetti porazio je Moutinha tehničkim nokautom u prvoj rundi i Moutinho je jako brzo dobio otpusne papire od strane UFC-a.

Samo osam mjeseci nakon debija, Kris se našao izvan UFC-a. Jako je teško izboriti mjesto u UFC-u, a još je teže vratiti se nego otkaza. Dva uvjerljiva poraza nisu bila dobra podloga Moutinhu za pronalazak angažmana u nekim drugim velikim organizacijama i uslijedio je povratak na regionalnu scenu. Osam godina Moutinho se trudio ući u UFC, a sve je završilo nakon samo osam mjeseci u organizaciji. U razgovoru za MMA Junkie, Moutinho je opisao kako je prolazio kroz jako teške trenutke nakon otkaza u UFC-u.

‘‘Nakon što su me otpustili, htio sam se ubiti. Bio sam spreman okončati svoj život, htio sam da završi. Završio sam s borilačkom karijerom. Konstantno sam se borio sa svojim mislima i nisam se više htio boriti. Bio sam u najgoroj mogućoj poziciji. Sve sam htio okončati. Tada sam bio u vezi s jednom djevojkom i to je također išlo loše. Doslovno sve je pošlo po zlu. Izbačen sam iz UFC-a, tamo su me pretukli i pitao sam se jesam li uopće dobar u onome čime se bavim.‘‘, otvorio se Moutinho.

Srećom, Moutinho se uspio natjerati na povratak treninzima, a posvećenost i naporan rad odagnali su crne misli iz njegove glave. Nekako je Moutinho pronalazio snagu za odraditi trening čak i kada je u potpunosti izgubio volju za nastavkom karijere.

‘‘Pitali bismo ga: ‘Hej, Rob Font je u trening kampu. Možeš li doći u subotu na sparing?‘, a Kris bi vozio dva sata samo kako bi odradio dvije ili tri runde s Robom. Ako bi sparing bio skraćen ili ako ne bi bilo sparinga, on se ne bi žalio jer je vozio četiri sata. Uvijek je bio spreman na ‘što god trebamo‘ i zahvaljivao se jer smo ga uključili u se to. On je ekstremno dobar timski kolega i tip osobe koju želite u dvorani. Konstantno dolazi, super naporno radi i nikada ne traži izlike, a nakon svega se i zahvali.‘‘, otkrio je Tyson Chartier, Moutinhov menadžer.

Nakon odlaska iz UFC-a, Moutinho je odradio jedan grappling meč i jedan boksački meč. Obje borbe Kris je izgubio i sasvim je jasno zašto je sumnjao u sebe. Zaokret se dogodio tijekom prošle kalendarske godine. Kris se vratio MMA nastupima na regionalnoj sceni i upisao je tri pobjede u prošloj kalendarskoj godini. Sve tri došle su prekidom, a četvrtu uzastopnu pobjedu upisao je prije 11 dana. Moutinho je nokautom u trećoj rundi porazio Elijahu Harrisa.

Nakon četiri uzastopne pobjede, Moutinho je u puno boljem psihičkom stanju i vjeruje kako nije isključen povratak u UFC. Ipak, čak i ako izostane povratak u najveću svjetsku MMA organizaciju, Moutinho tvrdi kako neće očajavati.

‘‘Upoznao sam djevojku s kojom sam trenutno, vratila se moja ljubav ka treninzima i borbama. Potrajalo je, ali opet volim ono što radim. Dugo mi je trebalo da postanem zadovoljan samim sobom i shvatim da je ovo nešto za što sam rođen. Ako pratite plan koji vam je Bog postavio, sve će doći na svoje mjesto.‘‘

‘‘Sada samo pokušavam imati više vjere u sebe i ne želim stavljati toliki pritisak na sebe. Ne razmišljam o sportu kao nekoć dok sam si postavljao previše pritiska. Tada sam si govorio: ‘Moraš napraviti ovo, moraš postati ovo‘. Sada sam u fazi života gdje su neke stvari puno važnije. Želim obitelj. Imam prekrasnu djevojku s kojom želim provesti život. To mi je puno važnije od svega ostalog. Ako ne uspijem u borilačkom sportu, neću uspjeti i to je to. Sada sam slobodniji i ostat ću u ovome sve dok ne izgubim volju za sportom. Nakon toga ću se posvetiti nečem drugom. Takav je život. Dovoljno sam mlad da stignem napraviti nešto od svog života čak i ako ovo ne uspije.‘‘, zaključak je ovog 31-godišnjeg Portugalca.

Lijepo je čuti da se Kris Moutinho oslobodio navezanosti na ovaj sport i na izgradnju uspješne borilačke karijere. Sav taj pritisak nije bio dobar po njegovo psihičko stanje i vodio ga je ka propasti. Sada, s puno manje tereta na leđima, Moutinho se vratio pobjedama i spreman je ponovno okušati se u nekoj od velikih organizacija.

Linker
05. lipanj 2024 16:11