UFC

Dustin Poirier: ‘Naginjem ka završetku karijere, ali i dalje osjećam da se mogu nositi s najboljima na svijetu‘

Dustin Poirier vs. Islam Makhachev

 Luke Hales/Getty images/Profimedia
35-godišnji Dustin Poirier nije siguran što odlučiti po pitanju nastavka karijere

Na velikoj prekretnici nalazi se Dustin Poirier. Nastaviti karijeru u situaciji koja ne izgleda obećavajuće ili se ipak povući prije potencijalne rasprodaje ugleda i predugog ostanka u sportu.

‘‘Diamond‘‘ je početkom ovog mjeseca treći put u karijeri napao titulu prvaka u UFC-ovoj lakoj kategoriji. Nije bilo ‘‘treće sreće‘‘ za Poiriera, jer Dustin je i u trećem pokušaju poražen. Islam Makhachev pokazao se prevelikim zalogajem i svladao je Poiriera ‘‘submissionom‘‘ u petoj rundi borbe.

Još uoči borbe Poirier je najavljivao kako bi to mogao biti njegov oproštajni nastup, a i neposredno nakon meča ostavio je mogućnost povlačenja iz sporta, ali nije bio u potpunosti siguran. Ono što Poiriera kopka jest činjenica da je dobro parirao Makhachevu i nema dileme kako se Poirier i dalje može nositi s najboljim borcima na svijetu. No, ima li Poirier potrebe za prolaskom napornih i brutalno teških trening kampova u ovoj fazi svog života.

Četvrtu priliku za osvojiti pojas teško će izboriti. Novčano se također osigurao, posebno u mečevima protiv Conora McGregora. Borio se s gotovo svim velikanima iz nekoliko različitih generacija i teško je pronaći meč koji bi Poiriera posebno motivirao. Naravno, tu je i onaj faktor koji mnoge borce predugo zadrži u igri. Što je sljedeće? Kako nastaviti život bez nečeg što je bio sastavni dio većine Dustinovog života. Puno je tu dilema, a gostujući u MMA Houru, Poirier se u potpunosti otvorio.

‘‘Jedina stvar zbog koje se ne želim povući jest osjećaj da se i dalje mogu nadmetati s ovim tipovima, kao i osjećaj da još uvijek napredujem. Ne usporavam i godine ne uzimaju danak, barem zasad. Moji refleksi i dalje su dobri, a ja znam da mogu poraziti sve te tipove. Napustim li sada sport i odlučim li se vratiti za godinu dana, možda neću biti isti borac kao što sam sada. Strah me da ispustim ono što još mogu pružiti. Ali također ne želim dati previše od sebe. Htio bih pružiti još ponešto jer znam da mi je ostalo kratko vremena za dati ono najbolje od sebe, ali već sam pružio puno toga ovom sporta. Dilema je gdje povući crtu? To je borba koju moram sam dokučiti, jer nemam odgovore na mnoga pitanja.‘‘, rekao je Poirier.

U nastavku razgovora Dustin je otkrio kako dilema ne bi postojala u slučaju da je porazio Makhacheva. Tada bi Dustin položo rukavice na sredini kaveza i povukao bi se iz sporta kao prvak. Dustinova supruga osoba je koja ga također potiče da se povuče, a Poirier ističe kako i on trenutno naginje ka odlasku u mirovinu.

‘‘Mislim da sam bliže povlačenju. Posebno zbog situacije za novi napad na pojas. Koliko bih se još puta morao boriti da bih se doveo u poziciju za napad na svjetsku titulu? Ne znam, ali kao što sam rekao, ne želim ponovno prolaziti kroz sve to. Neću se boriti još pet puta kako bih zaradio novi napad na pojas. U čudnoj sam poziciji i ne znam kako to objasniti i koju odluku donijeti. Idem dan po dan i vidjet ću što ću odlučiti. Naginjem ka tome da sam gotov.‘‘, dodao je zasad neodlučni Poirier.

35-godišnjem Poirieru sigurno nije lako odlučiti. On se i dalje osjeća kao da je na vrhuncu svoje forme, ali pojas nije oko njegovog struka. Ponekad svjedočimo povlačenju sportaša na vrhuncu, ali takvi se obično povuku nakon osvajanja svjetske titule, nakon svojevrsnog ‘‘šlaga na tortu‘‘. Poirier nije dočekao taj savršeni kraj i zato je njegova dilema još veća.

Možda se rješenje krije u borbi za ‘‘BMF‘‘ pojas koja bi mogla poslužiti kao Poirierova oproštajna borba. To je jedna od mogućih opcija, a vrijeme će ponuditi odgovore na sva pitanja.

Linker
26. lipanj 2024 07:59