UFC

Dossier Jiri Prochazka - huliganizam ili nadarenost, mit o samuraju ili mitski samuraj?

Jiri Prochazka (C)

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
Uoči večerašnjeg spektakla u Las Vegasu ovaj tekst će vas pokušati upoznati s likom i djelom Jirija Prochazke

Jiri "BJP" Prochazka jedan je od najzanimljivijih boraca u cijelom UFC-ovom rosteru. Jednostavno, njegov borilački stil i aura koja ga prati daje vam do znanja da je on doista takav. Borilački fanovi većinom su jako specifični ljudi, a mnogima je zajedničko to što stvaraju pozitivne afinitete prema borcima za koje osjete da su svojim likom i djelom - iskreni.

Od BMX-a, huliganstva, do Cro Copa i prvih treninga

Jiri Prochazka (30-4-1) rođen je 14. listopada 1992. u Znojmu, tadašnja Čehoslovačka. Njegovo odrastanje se bitno promijenilo kada je samo sa šest godina ostao bez oca. Nakon traumatičnog dijela djetinjstva stupa u kontakt s sportom, prvotno počinje igrati nogomet za svoj lokalni klub da bi potom se uključio u BMX zajednicu. Mnogi češki borilački autoriteti često su uspoređivali njegovu BMX epizodu sa sadašnjom borilačkom motorikom koja je po mnogom slična varijabilnim pokretima na BMX biciklima.

Nakon toga, tada mladi Čeh se spletom okolnosti dovodi u vezu s huliganstvom koje je tada u tek oformljenoj Češkoj doživljava procvat. Postao je jedan od vođa ultra radikalne navijačke skupine koja je vjerno pratila klub po nazivu Zbrojovka Brno. Radi se o autohtonom češkom nogometnom klubu koji postoji još od 1913. godine, a trenutno se natječe u drugom rangu češkog nogometa.

Kada se radi o sustavnom prakticiranju borilačkih vještina, naš današnji protagonist je svoje prve borilačke treninge odradio netom prije srednje škole na nagovor svog prijatelja. Taj prijatelj mu je pokazao VHS kazete na kojima su bili najbolji isječci mečeva Mirka "Cro Copa" Filipovića i Fedora Emelianenka. Njegov životni put bitno mijenja jedan film, "Never Back Down" snimljen 2006. godine. Nakon svih tih "pokretača" Prochazka svoju borilačku bazu pronalazi u tajlandskom boksu, a neki bi rekli da se upravo tim uzročno-posljedičnim vezama stvorio unikatan udarački stil kakav Prochazka vjerno i zaluđeno njeguje.

Svoj borilački put Prochazka započinje u organizaciji po nazivu Gladiator Fighting Championship (GFC). Tada se radilo o ponajboljoj češkoj promociji, a nakon što u svom desetom profesionalnom nastupu krajem 2013. naš današnji protagonist uzima inauguralni pojas spomenute promocije u poluteškoj kategoriji seli u - Japan.

Nakon što tada relativno neiskusni Prochazka u svjetskim okvirima stiže u Nippon odnosno Zemlju izlazećeg sunca počinje biti svjestan svog potencijala na svjetskoj razini. Nanizao je nekoliko sjajnih pobjeda poput Satoshija Ishiija, Vadima Nemkova, Kazuyuki Fujite i Brune Cappelozze. Japanska javnost ga je prozvala novim borilačkim samurajem, a upravo među Japancima saznaje za knjigu koja se zove "The Book of Five Rings". Radi se o poznatom djelu Miyamota Musashija koji u Japanu ima status ekvivalentan onom koje u Kini ima Sun Tzu. Njegov životni put se od tada temelji na Bushido filozofiji koju ukratko možemo predočiti kao etički kodeks samuraja iz 17. stoljeća.

Nakon ulaska u UFC 2020. godine Prochazka je nastupio ukupno pet puta u UFC-ovom oktogonu. Nanizao je tri pobjede koje su ga dovele do UFC-ovog pojasa poluteške kategorije i to redom protiv Volkana Oezdemira, Dominicka Reyesa i Glovera Teixeire da bi potom krajem 2023. godine u Madison Square Gardenu izgubio protiv Alexa Pereire. Bio je to njegov prvi poraz još od 2015. godine i Muhammeda Lawala u Rizinu. Čeha to nije sputalo već je u travnju ove godine prihvatio veliki izazov protiv ponajboljeg regionalnog borca Aleksandra Rakića na sada već povijesnom UFC-u 300. Rakić je imao određenih poteškoća u vidu upale lakta no Prochazka je uspješno prebrodio njegove opasne napade te ga je savladao ručnim tehnikama u trećoj rundi.

Borilački stil - "klackalica"

Kada pričamo o egzaktnim borilačkim karakteristikama Jirija Prochazke prvo moramo spomenuti iznimno napredne tjelesne predispozicije koje on posjeduje. Radi se o 193 centimetra visokom borcu koji obično teži do nekih 98-100 kilograma. No ipak, najbitnija fizička predispozicija koja mu omogućava da se bori onako kako najbolje zna je njegov raspon ruku koji iznosi čak 203 centimetra.

Ako bi maksimalno pojednostavili njegove "borilačke modove" mogli bismo ih sistematizirati u dva imaginarna odjeljka - visoko težište i nisko težište. Naime kada se nalazi u višem gardu i samim tim težištu on koristi to kako bi se lakše kretao i fintirao, a kada nađe rupu u protivnikovom gardu prelazi u nisko težište koje omogućava njegovim najčešće "straight" udarcima da postignu svoju maksimalnu snagu.

Mnogi borci ne bi mogli konstantno mijenjati ta dva "moda" jer je prirodna reakcija da borac bude napet što se odražava na kinetički potencijal odnosno eksplozivnost njegovih mišićnih vlakana. Prochazka se konstantno nalazi u opuštenom stanju što direktno nabija pritisak njegovim protivnicima. To možemo si predočiti kao svojevrsnu klackalicu. Prochazka što meč ide dalje postaje sve lakši u glavi odnosno "teži" na imaginarnoj klackalici te otežava svojim protivnicima odnosno baca ih "u zrak" gdje su veće šanse da će pogriješiti što će već ionako opušteni Prochazka lakše iskoristiti. On jednostavno posjeduje ekstremnu mentalnu snagu koja mu omogućava da to kompenzira na nekim tjelesnim aspektima.

Čeh koristi tzv. "metronom" tehniku odnosno fintira udarce u ritmu. Problem za njegove protivnike dolaze kad krene konstantno mijenjati BPM odnosno "otkucaje" na svom unutarnjem metronomu čime direktno mijenja ritam borbe. U većini slučajeva gotovo uvijek ubrzava ritam, ma da zna osjetiti situaciju u kojoj s pojedinim "brawlerima" odluči usporiti kako bi mogao adekvatno plasirati svoju desnu ruku.

Njegov stil ima i mana, a one su gotovo sve u području defenzive. Kako stalno mijenja gardove i nije mu problem biti u bliskoj zoni u odnosu na protivnika često prima nepotrebne udarce no kako sam kaže to je dio njegovog identiteta. To dokazuje i njegova službena UFC-ova statistika SApM (Significant Strikes Absorbed per Minute - značajni udarci koji su u prosjeku primljeni po jednoj minuti), a ona iznosi čak 5.43.

Što god netko mislio o njegovom borilačkom stilu, činjenica je da se radi o bivšem UFC i Rizin prvaku koji je "završio" čak 97% pobjeda prije zadnjeg zvona, a večeras ga čeka jedan od najopasnijih udarača u UFC-u ikada. Hoće li na kraju slaviti Pereirina brutalnost ili Prochazkina opuštenost ostaje za vidjeti, a jedno je sigurno - nikada ne otpisujte čovjeka mentalne snage poput Jirija Prochazke.

Linker
29. lipanj 2024 23:09