UFC

Diego Lopes došao do četvrte uzastopne pobjede, ali priča dana ipak je njegov protivnik!

Diego Lopes

 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
29-godišnji Lopes nije imao lak meč protiv borca koji je uskočio na event četiri sata uoči održavanja meča

Dan Ige nije trebao biti dio UFC 303 eventa, ali samo nekoliko sati prije održavanja sunaslovne borbe večeri, Ige se pojavio u dvorani, odradio je vaganje i uskočio je u meč protiv Diega Lopesa. Brian Ortega meč je otkazao na dan eventa zbog zdravstvenih tegoba, Dan Ige ponudio se UFC-u, a Diego Lopes pristao je na sve. Tako smo dobili okršaj Igea i Lopesa, a svaki MMA fan sigurno je sretan činjenicom da nismo ostali bez Lopesovog nastupa na ovom eventu.

Brazilac s meksičkom adresom jedan je od najuzbudljivijih boraca UFC-ove perolake kategorije, a već u prvih par minuta borbe prezentirao je svoj atraktivni stil borbe. ‘‘On se bori poput divljeg psa‘‘, rekao je Joe Rogan u jednom trenutku, nakon Lopesove ‘‘divlje‘‘ razmjene udaraca s Igeom. Dan Ige podosta rezervirano otvorio je meč, što dokazuje statistika udaraca prikazana nakon prve četiri minute. Lopes je pogodio 23 značajna udarca, naspram pet Igeovih. Kad god bi Ige pokušao skratiti distancu, Lopes bi bacio nekoliko munjevitih krošea, a zatim bi udarcem koljeno u tijelo odvojio Igea s kratke distance. Krajem runde Ige je došao do rušenja ‘‘double leg‘‘ tehnikom, ali Lopes je ekspresno reagirao pokušajem ‘‘giljotine‘‘ iz kojeg se Ige ipak uspio izvući, kao i iz pokušaja ‘‘brabo‘‘ gušenja. Nevjerojatno je opasan Diego Lopes kad se nađe u parteru. Malo je boraca koji imaju tako izraženu tendenciju ka traženju ‘‘submissiona‘‘.

Jako dobar posao u prvoj rundi Lopes je radio i ‘‘low kickovima‘‘. Igeova prednja lijeva noga bivala je sve oštećenijom i Dan Ige počeo je mijenjati gard tijekom druge runde, kako bi sakrio oštećenu nogu. Potencijalno skupu pogrešku napravio je Ige dvije minute unutar druge runde. Nakon loše plasiranog ‘‘high kicka‘‘, Ige se našao u donjoj poziciji u parteru, a Lopes je jako brzo uzeo leđa svom protivniku. Uspio je Diego zaključati ‘‘body lock‘‘ i dobro je kontrolirao Igea sve do završetka druge runde. Treba iskazati poštovanje i Danu Igeu koji je obranio sve potencijalne pokušaje gušenja od strane jako opasnog BJJ majstora.

Vrlo interesantno razvijao se ovaj meč. Nakon dvije jako dobre runde, Diego Lopes vidno se počeo umarati. Dan Ige, borac koji je meč prihvatio nekoliko sati prije održavanja, kondicijski je djelovao superiorno i radio je velike, velike probleme Diegu Lopesu. Pritiskao je Ige, sve čišće je pogađao, a Lopes je panično pokušavao odvesti borbu u parter. Minutu i pol prije kraja meča, Lopes je jednostavno skliznuo s Igea tijekom pokušaja da odvede borbu u parter. Ige je prihvatio gornju poziciju iz zatvorenog garda, ali morao je tražiti odvajanje od Lopesa i poziciju za nanošenje konkretnije štete, jer ipak je izgubio prve dvije runde. Lopesov cilj bio je zadržati Igea u poziciji iz koje ga ne može ozbiljnije ugroziti, a to je i uspio sve do kraja meča.

Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) Diego Lopes došao je do pobjede nad Danom Igeom, ali kad se sve zbroji i oduzme, Lopesove ‘‘dionice‘‘ neće pretjerano rasti ovom pobjedom, možda su čak i u padu. U velikim problemima našao se Lopes protiv borca koji je uskočio na nevjerojatan ‘‘short notice‘‘, ali nemojmo zaboraviti da je Ige posljednja tri mjeseca proveo u trening kampu i fizički spreman pojavio se na ovom meču.

Na kraju krajeva, oba borca zaslužuju ogromno poštovanje. Diego Lopes još u petak mislio je kako ga čeka Brian Ortega u perolakoj kategoriji, a na kraju se borio protiv Dana Igea u ‘‘catchweightu‘‘ čak 20 ‘‘pounda‘‘ (9 kg) iznad gornje granice perolake kategorije. Sve je Lopes prihvatio i upisao je četvrtu uzastopnu pobjedu u UFC-u.

‘‘Puno poštovanje za Dana Igea bez kojeg ne bi bilo ovog meča. Hvala ti na svemu, brate.‘‘, poručio je Lopes netom po završetku meča.

Dan Ige napustio je kavez kao poraženi borac, ali ono što je napravio veliko je gotovo kao i sama pobjeda. Borci koji bi prihvatili nešto ovakvo vjerojatno se ne mogu nabrojati na prste jedne ruke, ali Dan Ige jedan je od onih koji su uistinu spremni boriti se pod bilo kakvim okolnostima.

‘‘Sve mogu u Kristu koji mi daje snagu. Nije bitno koliko vremena imam do borbe, ovo je nešto za što živim i prilika za postati legendama. Ovakve priče prepričavaju se unucima. Uskočio sam četiri sata prije eventa i ne mogu biti zadovoljniji svojim izdanjem.‘‘, riječi su kojima se Ige obratio Joeu Roganu i publici u T-Mobile Areni.

Velik potez Dana Igea koji će vječno ostati upisan uz njegovo ime.

Linker
01. srpanj 2024 18:24