UFC

‘Dana White je u pravu. Dokle god je Jon Jones ovdje, Islam Makhachev ne može biti prvi na ‘P4P‘ ljestvici‘

Islam Makhachev

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Sve je više osoba koje javno ističu kako Makhachev ne zaslužuje svoju poziciju na ‘P4P‘ ljestvici

Ponekad je nevjerojatno koliko UFC-ova ‘‘P4P‘‘ ljestvica privlači pažnje i koliko diskusija nastaje oko ljestvica koja zapravo nema pretjerano veliku težinu. Rasprave se posebno aktiviraju kada dođe do nastupa Islama Makhacheva ili Jona Jonesa, dvojice boraca koji drže prva dva mjesta na toj ljestvici.

Trenutno je Makhachev prvorangirani borac, dok Jon Jones drži drugu poziciju. Fokusiramo li se na recentne rezultate, Makhachev definitivno zaslužuje biti na prvom mjestu. No, fokusiramo li se na kompletne karijere, postignuća obojice boraca, u prvi plan iskače Jon Jones. Prema nekim mišljenjima u obzir se uzimaju i vještine boraca, ali tu već previše zalazimo u sferu subjektivnog dojma.

Kako smo ranije naveli, rasprave o ovoj ljestvici aktiviraju se nakon nastupa nekog od boraca iz samog vrha. Islam Makhachev početkom ovog mjesec porazio je Dustina Poiriera i dodatno je učvrstio svoje prvo mjesto. Međutim, Dana White nedugo poslije izjavio je kako Jon Jones i dalje zaslužuje biti prvi te da nema dileme po tom pitanju. Desetak dana kasnije, s predsjednikom UFC-a složio se Rafael dos Anjos, nekadašnji prvak UFC-ove lake kategorije.

‘‘Ne znam tko je pravio ove rang ljestvice, ali tip poput Jona Jonesa postajao je prvakom u dvije težinske kategorije. On je neporažen i ja se u potpunosti slažem s Danom Whiteom. Dokle god je Jon Jones tu, on mora biti na prvom mjestu ‘P4P‘ ljestvice. On je najbolji u svojoj kategoriji, ali i u ‘P4P‘ poretku. Ne smatram da Islam Makhachev s dvije obrane titule protiv borca iz perolake kategorije i jednom protiv borca koji pripada lakoj kategoriji može zauzeti prvo mjesto te ljestvice.‘‘, rekao je RDA u razgovoru za Sherdog.

Mišljenje brazilskog borca donekle je temeljeno i na subjektivnom dojmu, odnosno svojevrsnom animozitetu koji postoji između njega i Makhacheva. Triput su RDA i Makhachev imali zakazan meč, ali dvaput je RDA morao otkazati borbu, a jednom se Makhachev povukao zbog ozljede.

U trećem mjesecu 2022. godine Dos Anjos se trebao boriti protiv Rafaela Fzieva, ali samo tjedan dana uoči eventa, Fiziev je otkazao nastup. Islamu Makhachevu ponuđeno je da uskoči kao zamjena. Dagestanac je samo tjedan dana ranije porazio Bobbyja Greena, a iz tog meča izašao je neokrznut. Brazilac je pristao čak i na borbu u velter kategoriji, ali prema navodima Dane Whitea, Makhachev je borbu odbio. Naravno, Islam je te navode opovrgnuo, ali RDA je na kraju ostao bez željene prilike da se okuša s Makhachevim, a Islam je kasnije te godine postao UFC-ovim prvakom lake kategorije.

Linker
20. lipanj 2024 21:12