UFC

Bivši UFC-ov prvak o posljedicama sportske karijere: ‘Depresivno je, ne mogu podići ruku‘

T.J. Dillashaw

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
38-godišnji američki borac T.J. Dillashaw progovorio je o teškoj ozljedi ramena

T.J. Dillashaw u jednoj fazi svoje karijere imao je predispozicije uvrstiti se među najbolje borce u povijesti ovog sporta. Tehnički nevjerojatno potkovan u svim segmentima borbe, fizički moćan, brz, eksplozivan i šampionskog ‘‘mindseta‘‘, Dillashaw je vladao UFC-ovom bantam kategorijom.

Početkom 2016. godine ostao je bez pojasa tijesno izgubivši meč protiv Dominicka Cruza, ali već krajem 2017. godine, Dillashaw je ponovno postao prvakom. Dvaput zaredom T.J. je nokautirao Codyja Garbrandta i mnogi su se pitali postoji li borac koji ga može detronizirati. No, njegova karijera ubrzo je krenula silaznom putanjom.

Dillashaw se početkom 2019. godine spustio u muha kategoriju kako bi pokušao osvojiti još jedan pojas. Skidanje kilograma za najnižu kategoriju bio je jako mukotrpan proces za Dillashawa, što se očitovalo u samom meču. Henry Cejudo nokautirao ga je nakon 32 sekunde borbe.

Poraz je zapravo bio najmanji problem. Dillashaw je nedugo poslije bio pozitivan na doping, ostao je bez pojasa u bantam kategoriji i uslijedila je pauza sve do sedmog mjeseca 2021. godine. T.J. se tada vratio pobjedom nad Coryjem Sandhagenom, ali tijekom meča potrgao je ligamente koljena.

Pobjeda nad Sandhagenom otvorila mu je napad na titulu i Dillashaw je vjerovao kako se vraća tamo gdje je po mišljenju mnogih i pripadao. Međutim, već u prvoj rundi borbe protiv Aljamaina Sterlinga, Dillashaw je dislocirao rame i spašavao je živu glavu do kraja runde. Treneri su mu uspjeli vratiti rame na mjesto između rundi, ali ozljeda je bila previše komplicirana i Dillashaw je poražen prekidom u drugoj rundi. Dillashaw je naknadno otkrio kako je dislocirao rame 20-ak puta tijekom trening kampa.

T.J. se povukao iz sporta nakon tog poraza, jer konstantne ozljede ramena nisu mu dopuštale da nastavi na najvišoj razini. Nešto manje od dvije godine nakon posljednjeg nastupa, Dillashaw i dalje ima ogromnih problema s lijevim ramenom.

‘‘Ne mogu podići ruku u zrak. Ne znam hoće li moje rame ikada više biti kao nekoć. To je jako depresivno. Dok se natječete, ponekad ste nerealno optimistični, a to me je i dovelo u ovu situaciju.‘‘, rekao je Dillashaw u Jaxxon podcastu, a zatim je otkrio kako brojne operacije samo pogoršavale stanje.

‘‘Nakon svake operacije stanje je bilo sve gore i gore. Imao sam veliku operaciju, išao sam kod najboljeg svjetskog specijalista i on mi je rekao da nikada nije vidio nešto ovakvo. Izgledalo je kao da je bomba eksplodirala unutar ramena. Nadam se da će sve biti bolje nakon fizikalnih terapija. Odradio sam tri operacije nakon posljednjeg meča, ali rame i dalje ne izgleda dobro. Depresivno je doći od statusa profesionalnog sportaša do stanja gdje imam jednu funkcionalnu ruku. Pilula koju je teško progutati.‘‘, opisao je Dillashaw.

Bivšem UFC-ovom prvaku bantam kategorije sportska karijera očito je ostavila velik trag na tijelu. Tek mu je 38 godina, a već vuče kronične probleme koji djeluju nerješivo. Nadamo se da će se stanje ipak popraviti kako vrijeme bude odmicalo, ali jasno je kako je njegova sportska karijera definitivno završila.

Linker
25. kolovoz 2024 16:38