Regija

(VIDEO) Ahmed Vila je rekao da su ga suci opljačkali, bio je potpuno u pravu!

Vila vs. Popal
 Screenshot
"Suci su me opljačkali" - napisao je Ahmed Vila nakon što je prije nekoliko tjedana izgubio meč na 6. priredbi švedske FCR promocije protiv Armana Popala. Sada kada je meč objavljen na YouTube kanalu možemo potvrditi da je Vila bio 100 posto u pravu. Radi se o blatantnoj krađi kakva se zaista rijetko viđa u današnjem svijetu slobodne borbe.

Podsjetimo kako je Vila izgubio podijeljenom odlukom sudaca, a nakon poraza u Vastersau se na društvenim mrežama požalio na bodovanje i konačni rezultat.

"Nažalost, izgubio sam podijeljenom odlukom na FCR-u. Mislim da sam vrlo objektivna osoba i mislim da sam opljačkan od strane sudaca. Mislim da sam napravio dovoljno da bih pobijedio, a dobio sam i gomilu poruka od ljudi koji su u ovom sportu i koji vjeruju da sam pobijedio", napisao je Vila na svom službenom Instagramu te je nastavio:

"Ovo me čini vrlo, vrlo ljutim. Žrtvovao sam mnogo da bih došao u Švedsku boriti se. Dignuo sam se u laku kategoriju da bih se borio protiv momka kojem ne mogu naći protivnika ovdje u Švedskoj i napravo sam i više nego dovoljno da bih pobijedio."

S obzirom da meč nije bio dostupan sve do sada, zaista nismo mogli provjeriti je li Vila bio u pravu ili je bio subjektivan. No, nakon što smo odgledali dvoboj od početka do kraja ostali smo frapirani jer je naprosto nevjerojatno da netko može ovako dominantnu predstavu jednog borca bodovati za njegovog suparnika.

U prvoj rundi je mladi Sarajlija, nakon početnog ispitivanja snaga i par "low kickova", srušio Popala te mu je vrlo brzo uzeo leđa. U dva je navrata gotovo stigao do prekida. Činilo se da je čvrsto "zaključao" RNC gušenje, no Popal je uspio izdržati sve napade i preživjeti nekako rundu do kraja. Dapače, u posljednjih nekoliko trenutaka meč se ponovno preselio na noge, a Vila je u zadnjim sekundama sjajno pogodio desnom rukom vidno uzdrmavši Šveda. Jasno je da bosanskohercegovački borac uvjerljivo dobio prvu rundu. 10-9 je minimalno, a vjerojatno bi dobar dio sudaca bodovao rundu i s 10-8.

Druga runda je također počela prilično rezervirano s obje strane, kao i prva. Popal je bio taj koji je pokušavao ići naprijed, ali njegove kombinacije nisu nalazile metu. Dapače, Sarajlija ga je vrlo efektivno kontrirao svaki put kada bi krenuo u napad. Čitava runda je odrađena na nogama bez pokušaja rušenja niti s jedne strane. Jasno je da je Vila i drugu rundu dobio prilično čisto s obzirom na broj pogođenih udaraca koji je uvjerljivo išao u njegovu korist. Već u ovom trenutku je situacija na bodovnim karticama za Popala trebala biti bezizlazna, na što su jasno upozoravali i prilično objektivni komentatori.

Svjestan da je u bodovnom zaostatku, Popal je krenuo na sve ili ništa u trećoj i posljednjoj rundi. Agresivnost mu se isplatila pa je u nekoliko navrata uspio povezati svoje ručne kombinacije. Jedna od njih je izazvala posjekotinu na Vilinom licu. Ipak, Vila ga dva puta baca na pod, no bez prave kontrole pa se Popal uspijeva vratiti na noge. Nešto kasnije se i Vila našao na podu kada ga je švedski borac uspio srušiti. No, BiH borac je tu situaciju iskoristio u svoju korist te je napao sjajnim "arbarom". Pravo je čudo kako se Popal uspio izvući iz te pozicije jer se činilo da će ili predati ili ostati "bez ruke". Do kraja meča nije bilo posebne ackcje, čak je Vila radio više iz donje pozicije na parteru te je bio aktivniji. Ovo je jedina runda koja bi se radi nekih faktora mogla bodovati za Popala, no ako se uzme u obzir da ga je Sarajlija skoro završio onim "arbarom", nemali broj sudaca bi mu dala i treću rundu.

Fight Site se čuo i s organizatorom FCR priredbi Zlatkom Oštrogoncem. U kratkom razgovoru nam je potvrdio da je i on razočaran sudačkom odlukom i vjeruje da je Vila trebao pobijediti. Nažalost, kako ističe, suđenje nije u djelokrugu organizacije, nego se njime bavi Švedski MMA savez.

Bivši FFC prvak je najavio žalbu, a i Oštrogonac se nada da bi ona mogla upaliti i da bi se rezultat mogao promijeniti. To je ipak malo vjerojatno jer su situacije u kojima neko tijelo priznaje svoju pogrešku izuzetno rijetke. Mi se ne možemo sjetiti niti jedne.

"Smetaju me komentari u kojima se piše da je organizacija pokrala Vilu, što je potpuno pogrešno. Ja sam organizator i 'matchmaker' i mi s odlukama sudaca i suđenjem nemamo veze. Radi se o pogrešci sudaca. Smatram da je čisto pobijedio i da su suci pogriješili", ističe Oštrogonac i dodaje:

"Što je najgore, radi se o sucima koji sude u UFC-u i u drugim najvećim švedskim promocijama. Meni je izuzetno žao jer ovo šteti i nama organizatorima. No, ponavljam, mi sa suđenjem nemamo veze, a i sam sam meč čisto bodovao za Vilu."

Nažalost, ovo nije prvi put da Ahmeda Vilu blatantno pljačkaju. Sjetimo se samo primjera iz Beča iz 2018. godine, kada mu je ukradena čista pobjeda protiv Hasadana Chamzatova. U konačnici je nepravda djelomično ispravljena pa je rezultat preinačen u "No Contest" radi pritiska na organizatore.

Linker
27. lipanj 2024 07:09