Regija

Ahmed Vila doživio peti poraz u karijeri na KSW-u 94: Formela ostvario devetu pobjedu u nizu

Ahmed Vila

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
Borac iz Sarajeva je poražen u svom drugom KSW meču nakon što je prvotno pobjedonosno debitirao

Nakon pobjede Ivana Vitasovića (13-6-1) ubrzo smo imali priliku pratiti još jednog regionalnog borca na KSW-u 94. Bosanskohercegovački borac Ahmed Vila (12-5-1, 1 NC) je u svojoj drugoj KSW borbi imao težak izazov u vidu Kacpera "Polish Machide" Formele (18-4). Borba se održala u perolakoj kategoriji (-66 kg), a oba borca nisu imala problema na jučerašnjem vaganju.

Poljski borac se nalazi u sjajnom nizu od osam pobjeda koje je ostvario pod okriljem FEN organizacije, a ovo mu je bio debitantski nastup za KSW. S druge strane borac iz Sarajeva je početkom 2022. debitirao u Oktagon organizaciji u kojoj je upisao niz od tri pobjede da bi u listopadu prošle godine pobjedonosno debitirao u KSW-u nad Lukaszom Charzewskijem (13-2).

Od svojih 17 pobjeda, Formela je sedam puta slavio nokautom, a tri puta ‘‘submissionom‘‘. Također je sedam puta slavio odlukama sudaca dok je Vila većinu svojih pobjeda ostvario putem "submissiona", a ostatak je upisao odlukama sudaca. Vila je vlasnik crnog pojasa u BJJ-u.

Kladionice su davale veću šansu Poljaku na kojeg je koeficijent iznosio 1.30 dok je na Vilu isti iznosio čak 3.40.

Borac koji je svoje vještine većinom brusio u sarajevskom klubu "MMA Fighter Academy" ušao je u borbu s jako visokim gardom dok se Poljak borio u kontra gardu. Formela je na početku izgledao jako lepršavo što je karakteristično za borce koju su svoju bazu za MMA pronašli u karataškim tehnikama. Vila je pokazao da iako je primarno "parteraški" borac zna uputiti opasne "overhande". Poljak nošen podrškom domaće publike ipak nije opravdao status favorita u prvoj rundi jer sama prva runda je protekla u podjednakoj dominaciji oba borca iako je Vila imao blagu posjekotinu.

Druga runda nam opet donosi karate tehnike Formele i jako uzak gard Vile koji je svjestan da je Poljak jako neugodan udarač. Gledatelj su mogli primijetiti kako poljski borac "baca" udarce u prazno, ali je tim vjerojatno odmjeravao distancu kako bi pokušao namjestiti Vilu na svoje kombinacije no bosanskohercegovački borac je preiskusan za takve stvari. Vila je pokušao koljenom iznenaditi Formelu te do tog pokušaja nije imao priliku dovesti borbu u parter. Pred sam kraj runde Vila je ubojito uzdrmao Formelu iz kontre desnim krošeom no nije išao u daljnju razmjenu. Pokušao je Vila letećim koljenom ugroziti svog protivnika no na kraju su zadnju riječ imali KSW-ovi sudci.

Oni su na kraju borbu jednoglasnom odlukom proglasili Kacpera Formelu kao pobjednika (3x 29-28) kojem je ovo deveta pobjeda zaredom, a prva u KSW-u.

Oba borca su bila svjesna na početku treće runde da će upravo ta runda odlučiti pobjednika, a Poljakova lepršavost se vidno smanjila. Pokušao je Vila ući u rušenje, ali se morao povući jer se Poljak razmahao. Obojica su se držala na velikoj distanci na kojoj se vjerojatno ni teškaši ne bi mogli "pronaći". Vila je pokazao da se može nositi s "stojkašima", a sigurni smo da ga ovo neće omesti u daljnim pobjedama unutar najbolje europske MMA organizacije. Glavu gore!

Linker
22. svibanj 2024 14:21