Regija

Niti Filip Kolar nije uspio, hrvatski boksači doživjeli šesti poraz u nizu na Svjetskom prvenstvu

Filip Kolar
 RANKO SUVAR/CROPIX
Norveški borac po mišljenju sudaca bio je uvjerljivo bolji od boksača iz Čakovca

Četiri pobjede iz prva četiri meča hrvatskih boksača na Svjetskom prvenstvu u Beogradu jednostavno su izgledale predobro. Nažalost, nije trebalo dugo da se sve pretvori u jedno razočaranje, nakon što su naši boksači počeli nizati poraz za porazom. Posljednji u prvom krugu, šesti hrvatski u nizu, doživio je Filip Kolar, predstavnik Hrvatske u kategoriji do 71 kilogram.

Iako se vjerovalo da je njegov ždrijeb dobar te da može upisati koju pobjedu, posebno onu prvu, norveški boksač Don Emini ipak je ovog puta ponudio previše za momka iz Čakovca kojem je ovo prvo seniorsko natjecanje ovog nivoa. Filip je ove godine bio sjajan, iskočio je u prvi plan osvojivši državno prvenstvo, a onda i prvenstvo za boksače do 22 godine, no na svjetskoj smotri ipak nije uspio ostvariti neki imalo bolji rezultat.

Kolar je u meč ušao s namjerom ofenzivnog pristupa i s te strane je to izgledalo dobro. Nažalost, ruke mu nisu radile toliko dobro koliko je potrebno ako namjeravaš boksati na taj način. Norvežanin je dobro eskivirao te isto tako jako dobro pogađao iz kontre. Često su mu ruke bile spuštene te bi nakon izbjegavanja Filipovog udarca pogađao ponešto u tijelo, a ponešto u glavu. Nisu to bili jaki udarci, ali svakako ih je bio dovoljan broj da bi skupljao potrebne bodove. Kolar je par puta pokušao jakim udarcima, ali nažalost po njega su oni većinom završavali u bloku i prva je runda jednoglasno pripala Eminiju.

U drugoj rundi Kolar radi bolje i sve više dolazi do izmjena udaraca u kojima obojica imaju svoje trenutke. Emini je postao još defenzivniji, ali velikim dijelom zbog toga što je primijetio kako mu prednji direkt prolazi gotovo svaki put kad hrvatski boksač krene prema naprijed. Pokazao je Kolar u drugoj rundi više nego u prve tri minute pa smo vjerovali da bi mogao dobiti povjerenje sudaca, no dogodilo se novo razočaranje, budući da niti jedan nije tako razmišljao. Nizozemski sudac je čak bodovao teško objašnjivu besmislicu od 10:8.

Treća runda bila je ona u kojoj Kolar mora krenuti svim silama naprijed pa je to i napravio. Uveo je Eminija čak nekoliko puta u otvorene razmjene, no ritam mu se par puta prekidao kad je išao na provjeru ozlijeđene arkade. Uz takvu situaciju, gdje ne može na dulje vremena dovesti akciju svom protivniku, nije mogao napraviti nešto više. Pokušavao je, prolazio je kroz protivnikove udarce u pokušaju da plasira svoj koji bi sve preokrenuo, ali jednostavno nije išlo. Posljednja runda također je jednoglasna pripala Norvežaninu.

Tako su od hrvatskih boksača u turniru ostali Luka i Damir Plantić, Matteo Komadina te Gabrijel Veočić. Trojicu ćemo u ringu gledati već sutra, dok Damira Plantića meč osmine finala očekuje u nedjelju.

Linker
06. travanj 2024 19:38