Regija

Hrgović protiv Andyja Ruiza!? Dva bivša svjetska prvaka primili službenu ponudu za meč!

Andy Ruiz Jr., Filip Hrgović i Murat Gassiev

 BRYAN R. SMITH (AFP)/Nick Potts/PA Images/Profimedia/VLADIMIR ASTAPKOVICH;
Andy Ruiz Jr. i Murat Gassiev idući su boksači s IBF ljestvice kojima je stigla ponuda

Nastavlja se priča oko pronalaska protivnika za Filipa Hrgovića u meču za mjesto obaveznog izazivača IBF organizacije. Nakon što do sada nije bilo uspjeha s Luisom Ortizom, Josephom Parkerom i Tonyjem Yokom, Joe Joyce nije bio u stanju prihvatiti meč zbog ozljede od koje se još uvijek oporavlja, dok idući na ljestvici, Agit Kabayel, slično poput Yoke, već ima ugovoren meč koji je dužan odraditi.

IBF je tako krenuo dalje po svojoj ljestvici, odnosno na njeno osmo i deveto mjesto, gdje se nalaze Murat Gassiev i Andy Ruiz Jr. Njima obojici je poslana ponuda za meč, na koju će imati rok u tri dana odgovoriti. U slučaju potvrdnog odgovora, IBF bi timovim a dao rok za dogovaranje uvjeta meča, uključujući datum i lokaciju. Taj rok najčešće iznosi mjesec dana.

Prvi po tom redu je Murat Gassiev (28-1, 21 KO), bivši dvostruki svjetski prvak lakoteške (cruiser) kategorije, koji je posljednja dva meča odradio kao teškaš. On je svoj posljednji meč odradio u srpnju prošle godine, kad je savladao Michaela Wallitscha nokautom u četvrtoj rundi, dok je meč koji je protiv Andrija Rudenka trebao odraditi 25. prosinca otkazao zbog ozljede. Trenutno nije poznato kakvo je njegov stanje, odnosno koliko je ozljeda bila ozbiljna te bi li bio u stanju prihvatiti ovaj meč, no on je idući koji ima pravo, ako ga želi iskoristiti. Inače je riječ o fenomenalnom 28-godišnjem ruskom boksaču kojem je poraz nanio tek Oleksandr Usyk. Bio je to meč za apsolutnog prvaka lakoteške kategorije, u koji su obojica ušli s po dva pojasa. Usyk je slavio sudačkom odlukom nakon 12 rundi.

Ako Gassiev ne prihvati meč, tu će priliku imati jedno puno veće ime, zapravo možda i najveće od svih koje je Hrgović s popisa mogao dobiti. Riječ je o Andyju Ruizu Jr. (34-2, 22 KO), čovjeku koji je nanio prvi poraz u karijeri Anthonyju Joshui te tim putem svjetskom prvaku prema tri od četiri elitne organizacije. Pojaseve je izgubio u revanšu, u prosincu 2019. godine u Saudijskoj Arabiji, na istoj priredbi gdje je Hrgović imao svoj posljednji veći meč, onaj u kojem je savladao Erica Molinu. Ruiz je nakon toga nastupio samo jednom, prošle godine kad je savladao Chris Arreolu uz ne baš impresivan nastup.

Ako ćemo realno gledati, puno su veće šanse da ovaj meč prihvati Gassiev, koji traži svoju priliku za što brži skok prema teškaškom vrhu. Ukoliko je zdrav i u stanju nastupiti početkom proljeća, kad bi IBF želio da se taj meč održi, neće nas iznenaditi njegov pozitivan odgovor. I bio bi to vrlo jak, ali itekako težak meč za Hrgovića, jer bi protiv sebe imao jednog sjajnog boksača koji još uvijek nije pokazao ono najbolje što zna.

Što se tiče Ruiza, njegovo prihvaćanje ovog meča bilo bi zapravo veliko iznenađenje. Zapravo, kod njega se očekuje slična situacija kao kod Parkera. Lov na veliki meč s mogućnosti velike zarade, uz traženje drugog puta prema novom napadu na titulu. Ukratko, Ruizu ovakav meč nikako nije potreban niti mu je u bilo kojem slučaju korak naprijed. Čak nas ne bi iznenadilo da uskoro svjedoćimo dogovaranju njegovog revanša upravo protiv spomenutog Parkera.

Ukoliko se i ovdje pojave dva negativna odgovora, ponuda bi trebala otići dvojici boksača koji su već ranije najavili kako bi ovaj meč sigurno prihvatili. To su prvo Australac Demsey McKean, a nakon njega Kinez Zhang Zhilei, kojeg se s Hrgovićem već neko vrijeme povezuje. Njih obojica su pod ugovorom s Matchroom Boxingom, koji je partner i kod mečeva Filipa Hrgovića, pa bi tu pregovori bili višestruko olakšani.

Linker
23. travanj 2024 00:05