Ostalo

(VIDEO) Hrvati briljirali u debiju tajlandskog boksa na OI: Pogledajte ‘high kick‘ kojim je Ivan Bertić nokautirao Francuza

Ivan Bertić | Helena Jurišić | Vito Košar

 Hrvatski Savez Tajlandskog Boksa
Troje boraca otputovalo je u Pariz kako bi predstavljali Hrvatsku u ovom pokaznom sportu, a kući se vraćaju sa stopostotnim uspjehom

Tajlandski boks, mnogima poznatiji pod nazivom ‘‘muay thai‘‘, jedan je od pokaznih sportova na Olimpijskim igrama u Parizu. Među pokaznim sportovima obično se nađu oni sportovi za koje se očekuje da će u budućnosti postati dijelom Olimpijskih igara.

Program pokaznih sportova funkcionira tako da se pozovu neki od najistaknutijih predstavnika tog sporta, odrade pokoji meč i prezentiraju taj sport široj javnosti. Među odabranim predstavnicima tajlandskog boksa našlo se čak troje hrvatskih boraca.

Ivan Bertić, Vito Košar i Helena Jurišić otputovali su u Pariz kao dio Hrvatske reprezentacije u tajlandskom boksu te su imali priliku odraditi nastup u Parizu. Ne samo da su ovaj sport prezentirali na sjajan način, nego su pokazali kako bi Hrvatska mogla igrati važnu ulogu ako ovaj sport postane dijelom Igara.

Naime, svi naši borci upisali su pobjede u svojim nastupima na OI i nagrađeni su medaljama koje naravno neće biti pribrojane službenoj statistici, jer ipak se radi o pokaznom sportu.

Ivan Bertić (-91 kg) prvi je nastupio. 23-godišnjak iz Sobočana, malog mjestašca u općini Kloštar Ivanić, u ponedjeljak se borio protiv francuskog reprezentativca. Bertić je slavio nokautiravši Francuza ‘‘high kickom‘‘ i opravdao je svoju reputaciju. Bertić je inače brončani s nedavno održanog SP-a u Grčkoj, a iza sebe ima europske i svjetske titule u kickboksu i tajlandskom boksu. Fanovi Golden Fight borilačke organizacije također su upoznati s vještinama ovog sjajnog borca koji predstavlja budućnost našeg borilačkog sporta.

Vito Košar također pripada kategoriji najperspektivnijih hrvatskih boraca. 23-godišnjak iz Zaprešića osvajao je nacionalne titule u četiri različita sporta: kickboksu, tajlandskom boksu, savateu i klasičnom boksu. Ove godine Košar se okitio svjetskim zlatom na SP-u u muay thaiju koje se održalo u Grčkoj. Košar je došao do zlata u kategoriji do 86 kg.

Na Igrama u Parizu, Košar se borio protiv Aarona Ortiza, trostrukog svjetskog prvaka, ujedno i borca kojeg je svladao u finalu SP-a u Grčkoj. Košar je ponovio svoj uspjeh i upisao je novu pobjedu nad Ortizom. U vrlo dinamičnom i atraktivnom meču, Košar se pokazao dominantnijim borcem i zasluženo je došao do pobjede.

Reputaciju svjetske prvakinje ima i Helena Jurišić (-75 kg). Splićanka je čak četiri puta osvajala titulu svjetske prvakinje, dvaput se kitila europskim zlatom, a u tajlandskom boksu je još od 2009. godine. Grkinja Georgija Sgoruou našla se na suprotnoj strani ringa u Parizu, ali Helena Jurišić odradila je još jedan briljantan nastup i tako je upotpunila sjajne nastupe naših predstavnika u ovom pokaznom sportu. Helena dugi niz godina ‘‘žari i pali‘‘ domaćom borilačkom scenom, ali izlasci na međunarodnu scenu također su popraćeni brojnim odličjima koje Helena u kontinuitetu osvaja.

Mario Franić kao predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa predvodio je delegaciju koju su još činili direktor reprezentacije Siniša Andrijašević, team manager Dario Jurišić i Mario Košar u ulozi trenera. Nastupi u Parizu samo su ‘‘kap u moru‘‘ među svim uspjesima koje reprezentacije Hrvatske u tajlandskom boksu postiže posljednjih godina. Gotovo sa svakog velikog turnira naši reprezentativci vraćaju se prepuni odličja, vrlo često onih najsjajnijih.

Nađe li tajlandski boks svoje mjesto na Olimpijskim igrama, definitivno možemo računati na medalje u tom sportu.

Linker
19. rujan 2024 11:36