Ostalo

Povijesni uspjeh za hrvatski karate na Europskom prvenstvu, čak četiri zlatne od ukupno šest medalja

Anđelo Kvesić

 Hrvatski karate savez
Ovaj vikend održalo se seniorsko Europsko prvenstvu u karateu u Zadru

Kakav hrvatski dan u zadarskom Višnjiku, na seniorskom Europskom prvenstvu! Do večernjih sati subote osvojeno je čak 6 medalja, od toga 4 zlatne. Apsolutni naš rekord. Nikad više medalja u jednom danu na prvenstvu Starog kontinenta. U biti, još do ne tako davno, bili bi zaista sretni s 2-3, pa i 4 medalje na cijelom prvenstvu, a sada u jednom danu samo zlata ili naslova prvaka čak 4. A gdje su još onda srebra, bronce. Ludo! Ludo i nestvarno, ma koliko god smo znali da je ova naša reprezentacija dobra, a djevojke i mladići u sjajnoj formi, pišu Sportske novosti.

Službena mrežna stranica Europskog karate saveza je nakon prvog dana natjecanja kada su bila osigurana dva finala i dvije borbe za broncu pisala o "hrvatskom danu" i slavila nesvakidašnji uspjeh jedne nacije. Što li će tek pisati u nedjelju, dan kasnije?

Počelo je negdje oko podneva. Zapravo, tada smo u roku od sat vremena dobili dva seniorska prvaka Europe.

Prvo je Anđelo Kvesić osvojio zlato u kategoriji iznad 84 kg. Anđelo je u finalu svladao Talijana Mattea Avanzinija 6:2. Na sebi svojstven način je u drugom dijelu borbe nizao bodove i stigao do druge titule europskog prvaka. Sada ima osam medalja s EP, četiri pojedinačne i četiri ekipne, ukupno 14 s velikih natjecanja.

Bio je to tek početak medaljama optočene karate subote iz Zadra. Sat nakon Anđelovog zlata stiglo je i zlato Ivana Martinca koji je u finalu kategorije do 75 kilograma svladao Talijana (oni su nam očito bili suđeni ove subote) Daniele de Viva, glatko 4:0. U 60 minuta - 2 zlata. Martinac je na visokoj taktičkoj razini odigrao finale, kao da u nogama ima bar nekoliko takvih završnica. Ivanu je to inače prvi naslov prvaka Europe.

image

Ivan Martinac

Zvonko Pavić Cropix

Dobar start. Samo, počeli smo sa zlatima, ali sad moramo vratiti malo sat unazad jer je kojih sat vremena prije Anđelovog zlata, njegov brat Ivan Kvesić također osvojio svoje mjesto na postolju. Stepenica treća. Ivan je naime osvojio broncu do 84 kg nakon što je svladao Španjolca Alejandra Arencona Molinu 7:0. Suvereno, nadmoćno što uostalom kazuje i sam rezultat.

image

Ivan Kvesić

Zvonko Pavić Cropix

Treće seniorsko zlato stiglo je u kasnim poslijepodnevnim, predvečernjim već satima. Zasluga je to mlade, 20-godišnje Eme Sgardelli iz Rijeke u kategoriji do 50 kilograma. Ema je u finalu "pomela" tatami s Mihaelom Mišovski iz Sjeverne Makedonije (8:0). Ema je zapravo završila borbu minutu i 20 sekundi prije isteka, a pri takvom rezultatu odnosno vodstvu, borba se automatski prekida. Kao nekoć "automat" u stolnom tenisu.

image

Ema Sgardelli

Zvonko Pavić Cropix

Jedini koji u pojedinačnim borbama u subotu nije uspio nažalost do medalje je Boran Berak. U borbi za treće mjesto u Europi, kategorije do 67 kg bolji od Borana bio je Grk Georgitos Baliotis koji je slavio 5:2.

Naše djevojke, ženska reprezentacija u borbama nije uspjela protiv Turske u srazu za brončanu kolajnu. Bolje, su bile Turkinje, 2:0.

Međutim, imamo iz Višnjika i još dvije medalje, od toga jednu zlatnu. Parakaratistica Daniela Topić osvojila je treći uzastopni naslov europske prvakinje u kategoriji sportašica s intelektualnim poteškoćama K22, dok je Stipe Barić osvojio je srebro u konkurenciji sportaša s intelektualnim poteškoćama K22.

U nedjelju, posljednjeg dana natjecanja imamo i još jedno osigurano hrvatsko finale u pojedinačnoj konkurenciji. Završno natjecanje za zlato izborila je Julija Kardakić u nadmetanju sportaša u invalidskim kolicima.

Linker
03. lipanj 2024 22:36