K1 i Boks

Zločesti dečko kickboksa večeras nastupa 125. put u karijeri: ‘Kad se Hari bori, ne smijete trepnuti‘

Badr Hari (u sredini)

 Pro Shots Photo Agency/ddp USA/Profimedia
Bad Hari u meču protiv Overeema tražit će svoju 107. pobjedu u karijeri

Jedna od najkontroverznijih, ali ujedno i najpopularnijih figura u svijetu kickboksa, bez ikakve dileme je Badr Hari. 38-godišnji marokansko-nizozemski kickboksač nadimka ‘‘Golden Boy‘‘, ali i ‘‘Bad Boy‘‘, iza sebe ima 124 profesionalna nastupa (106-16, 2 NC).

Još davne 2005. godine, Badr Hari privukao je prve kontroverze. Hari je tada nastupao pod zastavom Nizozemske, a nakon poraza od Stefana Leke, a nakon obraćanja publici koja ga nije najbolje razumjela, uslijedili su zvižduci.

‘‘Nikada nisam svjedočio takvoj nezahvalnosti‘‘, rekao je Hari tada i odlučio je predstavljati Maroko u nastavku svoje karijere. Raskinuo je Hari tada i suradnju s legendarnim Thomom Harinckom i započeo je suradnju s Mikeom Passenierom koji je bio njegov glavni trener narednih 16 godina. Sada mu je trener Said El Badaoui

2008. godine uslijedio je jedan od najpoznatijih Harijevih skandala. Badr je tada kao prvak teške kategorije u K-1 ušao u teškaški turnir. Hari se pobjedom protiv Hong Man Choija plasirao na završnicu Grand Prixa, a u istoj večeri trebao je upisati tri pobjede kako bi došao do titule. Prekidima je Hari pobijedio Petera Aertsa i Errola Zimmermana, a uslijedilo je finale protiv Remyja Bonjaskog.

Tijekom jedne sekvence u drugoj rundi, Bonjasky je završio na podu, a Hari se nije zaustavio i uputio je još nekoliko udaraca prema njemu, a uspio ga je i nagaziti nogom. Nakon pet minuta pauze, doktor je izjavio kako Bonjasky navodno vidi dvostruko i nije spreman nastaviti meč. Hari je diskvalificiran i Bonjasky je osvojio turnir. Mnogi uključujući Harija optuživali su Bonjaskog da je odglumio i preuveličao stvar kako bi došao do pobjede, ali K-1 je oduzeo Hariju titulu prvaka teške kategorije, lišili su ga drugog mjesta na tom turniru i nisu mu isplatili novac koji je trebao zaraditi nastupom na turniru.

U nastavku karijere Hari je imao problema i s dopingom, a osim problema koje je radio unutar ringa, ništa manje problematičan nije bio izvan borilišta također. Višestruko puta je Hari bivao uhićen zbog raznih fizičkih napada i nasilja. U jednom od intervjua starom preko deset godina, Hari je pokušao objasniti svoju agresivnost.

‘‘Ja mogu eksplodirati u bilo kojem trenutku. Kad otpustim svoje kočnice, dogodi se jedna velika eskplozija, kaos i buka, a ja budem slijep na sve to. Oluja, uragan, katastrofa...jednostavno je određena agresivnost u meni s kojom ne znam što učiniti niti odakle dolazi.‘‘

Hari je 2012. optužen da je fizički napao i nizozemskog poduzetnika Koena Everinka koji je u napadu pretrpio slomljen nos, jagodičnu kost i gležanj te je morao proći kroz nekoliko operacija. Brojni svjedoci tvrdili su da je Hari osoba koja je prebila Everinka. Ubrzo se Marokanac predao policiji jer je bio u strahu da će biti uhićen od strane specijalnih postrojbi s obzirom na raspisanu tjeralicu. Vlasnik lokala u kojem se napad dogodio također je tvrdio da je i njega Hari fizički napao te mu je slomio vilicu i izbio nekoliko zubi. Prema njegovim navodima, Hari ga je udario nogom u glavu tijekom svog tog meteža.

Više puta je Hari morao biti u pritvoru i istražnom zatvoru, a 2014. godine donesena je presuda kojom mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 1,5 godina. Nakon žalbi i još nekoliko parnica, Hari je na kraju morao provesti pola godine u zatvoru zato što je ranije odležao osam mjeseci u istražnim zatvorima. Također je morao isplatiti 45 tisuća eura odštete svojim žrtvama.

Uz sve te incidente, Hariju ne ide u prilog činjenica da je dobar prijatelj s Ramzanom Kadyrovim, ozloglašenim čečenskim vođom. Treba istaknuti kako se Hari ipak smirio kroz posljednjih nekoliko godina i veći incidenti se ne vežu uz njegovo ime, osim donekle onog iz trećeg mjeseca ove godine.

‘‘Bad Boy‘‘ se tada borio protiv Poljaka Arkadiusza Wrzoseka, ali u pauzi između druge i treće runde nastali su neredi na tribinama. Na tribinama je očito došlo do sukoba fanova, ali kao krivci označeni su Poljaci i Arkadiusz Wrzosek koji je kasnije i otpušten iz Gloryja. Hariju nije pripisana nikakva krivnja, ali realno nije niti trebala biti.

Ususret večerašnjem nastupu protiv Alistaira Overeema s kojim se dosad dvaput borio (1-1), Glory je podijelio jako zanimljiv video naziva ‘‘Badr Hari: Ranjivi kralj‘‘, a narator u videu je Robin Black, poznati kanadski MMA komentator, nekadašnji borac, ali i glazbenik.

‘‘Svi volimo borbu jer duboko u nama svi smo ranjivi. Uzbuđenje zbog pobjede i agonija zbog poraza kroz koju svaki borac prolazi, korespondira s usponima i padovima našeg svakodnevnog života. Ne možemo se svi poistovjetiti s ovim atletskim čudima i tehničkim majstorima koji dominiraju ringom, ali svi se možemo poistovjetiti kad je ranjivost u pitanju. Ovo je ono što je učinilo Badra Harija najvećom zvijezdom u povijesti kickboksa. Kad se Hari bori, ne smijete treptati-‘‘, riječi su kojima je Robin Black započeo kraću priču o Hariju, a u videu pri dnu teksta pogledajte i poslušajte Blackov sjajan opis borca koji je uistinu jedna od najvećih zvijezda u borilačkom sportu.

Hari i Overeem večeras predvode Glory: Collision 4 event koji se održava u nizozemskom Arnhemu. Priredba započinje u 18:30h (preliminarni dio), dok ‘‘main card‘‘ sačinjen od ukupno šest mečeva starta u 20:00h.

Linker
22. travanj 2024 03:35