K1 i Boks

‘Žao mi je što sam razočarao sve koji su vjerovali u mene. Što dalje? Najradije više nikad ne bih boksao‘

Filip Hrgović

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
‘El Animal‘ se prvi puta obratio javnosti nakon poraza od Daniela Duboisa u Rijadu

Filip Hrgović u noći sa subote na nedjelju izgubio je od Daniela Duboisa tehničkim nokautom u osmoj rundi, te tako propustio priliku osvojiti privremeni IBF-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Meč je održan u sklopu velike priredbe "Queensberry vs. Matchroom: 5v5", a teškaš iz Sesveta danas se iz Rijada vratio u Zagreb.

Podsjetimo, "El Animal" je snažno ušao u meč i odradio nekoliko dobrih uvodnih rundi, te sve do polovice borbe bacio i pogodio veći broj udaraca, no istodobno je sve više kondicijski padao, a onda praktično "nestao" iz meča u sedmoj rundi, u kojoj je primio niz teških udaraca od strane 26-godišnjeg Britanca i bio vidno uzdrman, da bi u osmoj dionici sudac, na intervenciju liječnika, zaustavio borbu. U najvažniji meč svoje dosadašnje karijere "El Animal" je ušao kao izraziti favorit, no pobjeda i IBF-ov "interim" naslov u konačnici su ipak otišli na stranu Duboisa, koji će, prema svemu sudeći, 21. rujna na Wembleyju boksati s Anthonyjem Joshuom.

Najbolji hrvatski teškaš po slijetanju u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman obratio se javnosti, te podijelio svoje prve dojmove nakon poraza od Duboisa i govorio o planovima vezanim uz daljnju karijeru.

"Pozdrav svima, hvala što ste došli iako sam dobio po ‘lampi‘. Nemam što puno za reći, propustio sam najveću priliku karijere. Izgubio sam od - i dalje to mislim - lošijeg borca. Bio sam uvjeren da ću ga pobijediti, bio sam uvjeren da je ovo moje vrijeme i da se sve posložilo da postanem svjetski prvak. Stvarno sam bio pred vratima raja. Zašto se ovo dogodilo, trebat ću malo vremena da razmislim o svemu", rekao je Hrgović u uvodnom dijelu svog obraćanja pa progovorio o svemu što je prethodilo samoj borbi u Rijadu:

"Na sparingu tri tjedna prije meča mi je puknula arkada. Bilo je upitno hoću li se uopće boriti, ali sam odlučio da hoću. Razbolio sam se, dobio sam virozu desetak dana prije meča i bio sam pet dana u krevetu, to me držalo do samog meča. Bio sam na tabletama, nisam bio na sto posto. Izgubio sam, dakle, posljednja tri tjedna koja su jako bitna da se forma izbrusi, da se napravi super kompenzacija, to je sigurno jedan od razloga. Ja nisam izgubio prekidom nego sam izgubio zbog puknute arkade koja se otvorila već u drugoj rundi. Pogodio me glavom, mislim da bi totalno drugi tijek meča bio da se nije stvorila ta posjekotina. Krv mi je cijelo vrijeme išla u oči, nisam vidio dosta njegovih udaraca, a on je dobio krila, znao je da mu je to prilika".

U nastavku se "El Animal" ponovno osvrnuo na sam meč.

"U trenutku prekida sam vodio meč, po sucima je bilo 4-3 za mene u rundama. Da je on, recimo, dobio još tu osmu rundu u devetu bismo ušli izjednačeni. Stisnuo je sedmu i osmu rundu, vjerojatno se tu i potrošio, u devetoj i desetoj bih ga možda ispogađao. Možemo pričati do sutra što bi bilo kad bi bilo. U svakom slučaju, nije završilo onako kako sam očekivao i kako su svi očekivali. Razočarao sam prvenstveno sebe, a žao mi je i što sam razočarao sve koji su vjerovali u mene - znam da ih ima puno", rekao je teškaš iz Sesveta pa dodao:

"Ponijelo me, prihvatio sam njegovu borbu, nisam boksao svoj boks. Nisam bio brz na nogama, oprezan u obrani, htio sam ga nokautirati, već u prvoj rundi je sjelo nekoliko mojih razornih udaraca, mislio sam da neće preživjeti tri runde. Malo sam silio, ponijela me i atmosfera, mislio sam da ću ga završiti, a onda se sve okrenulo. Za neke daljnje analize, što sam pogriješio, jesam li bio nespreman, jel me poremetila bolest, jesam li pogriješio taktiku, pao pod dojam ili nešto treće, trebat će malo vremena da vidim što se zapravo dogodilo".

Govorio je Hrgović i o energetskom deficitu s kojim je ušao u najvažniji meč karijere.

"Znao sam da sam u deficitu, ali idemo, pa što bude. Ne samo da su me bolest i ozljeda poremetila fizički nego ti to baci sumnju jesi li spreman i hoće li sve biti dobro. Bio sam u deficitu, ali borba je tu, prilika je tu, i nema nazad. Vjerovao sam da će to biti dovoljno, možda sam ga malo i podcijenio premda sam maksimalno ozbiljno pristupio pripremama. S druge strane, on je pokazao nešto što nikad nije pokazao. Primio je puno jakih udaraca i nije posustao, vidjeli smo u njegovim prijašnjim mečevima da je znao odustajati kad primi težak udarac. Kad se sve zbroji i oduzme - tu smo gdje smo. Dočekujete me kao gubitnika", rekao je osvajač brončane olimpijske medalje iz 2014. pa zaključno govorio o svojim planovima za budućnost:

"Ne znam što dalje, rekao sam pred meč da ću se povući ako izgubim. Nisam nikada mislio da je to rang borca koji će me pobijediti, znam da vrijedim puno više. Ne znam, osjećam se tako da najradije ne bih više nikada boksao. Ovo mi je smak svijeta u jednu ruku, ali s druge strane se ne mogu povući s porazom. Mislim da ću morati pokušati još jednom posložiti se i napraviti ‘run‘ prema tituli. Turki je došao u bolnicu, rekao da je zadovoljan izvedbom i da ću imati priliku. Prilika neće nedostajati, na meni je hoću li biti spreman i želim li to i dalje. Treba mi malo odmora i da stanem na loptu. Ovo je prvi put u 18 godina, koliko se bavim boksom, da imam priliku stati na loptu. I kad nisam boksao, trenirao sam, pregovaralo se, uvijek se nešto događalo. Sada nemam ugovor, nemam ništa na stolu, slobodan sam i mogu si uzeti vremena koliko god mi treba. Vidjet ćemo...trebat će mi malo vremena da dođem k sebi i vidim što ću dalje".

Linker
06. lipanj 2024 11:03