K1 i Boks

(VIDEO) Oleksandr Usyk vratio se pomoći razorenoj domovini: ‘Svijet ovo treba vidjeti‘

Oleksandr Usyk

 JANEK SKARZYNSKI/AFP/Profimedia
Zahvaljujući Usyku, 40 ukrajinskih obitelji se moglo vratiti svojim obnovljenim domovima

Oleksandr Usyk i dalje ulaže napore u podizanje svijesti o aktualnom ratu u Ukrajini. Rusija je invazijom na njegovu domovinu u veljači 2022. godine pokrenula sukob koji traje do danas.

Usyk, koji se isprva pridružio teritorijalnoj obrani Kijeva, kasnije je napustio zemlju kako bi predstavljao Ukrajinu na međunarodnoj sceni nastavljajući svoju boksačku karijeru. U svojem najnovijem trijumfu, postigao je legendarni status pobijedivši Tysona Furyja i okrunivši se titulom apsolutnog prvaka teške kategorije.

Nedavno se Usyk vratio u Ukrajinu i posjetio Irpin, razoreni grad na periferiji Kijeva. Ranije je pomogao organizaciji UNITED24 prikupiti 224 tisuće funti (od čega je on sam donirao 150 tisuća) za obnovu domova.

Prema priopćenju UNITED24 organizacije, zahvaljujući Usyku, 40 obitelji moglo se vratiti svojim domovima. Prvak je upoznao jednu od tih obitelji koja je napustila Irpin početkom ožujka 2022. godine. Sljedećeg dana neprijateljska granata pogodila je njihovu zgradu, a peti kat je izgorio. Stan im je bio sveden na zgarište. Obitelj je sanjala o povratku kući, a sada im se san ostvario.

Glavna motivacija za Usykovo zanimanje za ovu zgradu bila je teretana u kojoj je njegov poznanik, Oleksii Dzhunkivskyi, nekoć podučavao djecu boksu. Dzhunkivskyi je ostao u Irpinu i ubili su ga ruski vojnici. Usyk je posjetio trening djece u novouređenoj teretani te se sastao s Anastasijom Dzhunkivskom koja nastavlja rad svog pokojnog supruga.

"Odlučio sam kupiti svu potrebnu sportsku opremu kako bi djeca mogla trenirati u dobrim uvjetima", rekao je Usyk. "Iako Oleksii više nije s nama, boks će i dalje živjeti u teretani koju je osnovao. Djeca će nastaviti trenirati, a možda će jedno od njih postati novi svjetski prvak."

Nakon toga, Usyk i njegova supruga Kateryna posjetili su dječju bolnicu Okhmatdyt koju je 8. srpnja pogodila raketa. Sastali su se s osobljem i djecom na liječenju, a Usyk je čak nekima od njih dao savjete o boksu.

image

Oleksandr Usyk u Okhmatdyt bolnici

UNITED24

image

Oleksandr Usyk u Okhmatdyt bolnici

UNITED24

"Svijet treba vidjeti tugu i ogromno razaranje koje Rusija nanosi našoj zemlji", izjavio je Usyk. "Ali svijet također treba vidjeti jedinstvo i solidarnost ukrajinskog naroda, što je nadahnjujuće. Više od 300 ljudi je ozlijeđeno u napadu na Okhmatdyt. Svima želim brz oporavak."

image

Oleksandr Usyk pred Okhmatdyt bolnicom

UNITED24

Linker
18. rujan 2024 18:37