K1 i Boks

(VIDEO) Hrgović: ‘Dubois je dvaput gubio i ponovno su ga izgradili. Puno je lakše kada dolazite iz Velike Britanije‘

Filip Hrgović

 Screenshot (frank Warrens Quensberry Promotions)
Najbolji hrvatski boksač svjestan je kako britanski boksači uživaju neke povlastice u odnosu na njega

Napetost je sve veća, jer samo četiri dana dijele nas od najvećeg meča u dosadašnjoj karijeri Filipa Hrgovića. Trenutno najbolji hrvatski profesionalni boksač u subotu navečer nastupit će u Saudijskoj Arabiji i borit će se protiv opasnog Daniela Duboisa, Britanca koji već nekoliko godina kotira pri samom vrhu teške kategorije.

Dubois je nekoć držao WBA (Regular) titulu prvaka, što je zapravo titula koja označava prvog izazivača prema WBA federaciji. Iza sebe ima i meč protiv Oleksandra Usyka za tri svjetske titule, ali tu borbu ipak je izgubio prekidom u devetoj rundi. Velik je ovo skok u kvaliteti protivnika za Filipa Hrgovića. ‘‘El Animal‘‘ je prošli meč odradio protiv Marka De Morija koji je nekoliko koplja iza Duboisa, ali svjestan je i Hrgović kako prošli meč nije nešto što mu je trebalo u ovoj fazi karijere.

‘‘Bio je to lagan meč, ne tako dobar za mene. Ja trebam teže mečeve i mislio sam da će De Mori izdržati nešto dulje. Ali, tako je, kako je. Odradio sam svoj posao, ali naravno da trebam teže mečeve.‘‘, započeo je Hrgović u intervjuu za Quensberry Promotions, a zatim se osvrnuo na meč koji ga čeka u subotu.

‘‘Da, ovo je dobar meč, nešto što sam tražio. Dubois je kvalitetan borac, visoko je rangiran i zvučno je ime. Mlad je, gladan je i zato je ovo nešto čemu sam težio. Sretan sam zbog ove borbe.‘‘

Prije nekoliko dana svjedočili smo svojevrsnom sučeljavanju Hrgovića i Duboisa, kao i njihovoj verbalnoj raspravi. Hrgović je tada spomenuo sparinge otprije par godina, na kojima je navodno izdominirao Duboisa. Filip ne planira davati preveliku važnost tim sparinzima, ali vjeruje kako mu daju određeni ‘‘vjetar u leđa‘‘.

‘‘Sparinzi uvijek nešto znače, jer sparinzi su gotovo poput borbe. Kad sparirate s nekim, želite pobijediti. Ali, to je bilo jako davno i definitivno smo obojica napredovali. Bilo je to dobro iskustvo za mene, ali ne mora puno značiti u borbi. Vjerujem da sam stekao psihološku prednost zbog tog sparinga, ali davno je to bilo i vidjet ćemo što će se dogoditi u subotu.‘‘, ističe Hrgović i pritom ‘‘čvrsto stoji na zemlji‘‘, ne uzdiže se zbog onog što se dogodilo na sparinzima.

Daniel Dubois iako među elitom teške kategorije, na glasu je kao boksač koji nije pretjerano srčan i olako odustaje. Oba poraza u karijeri (vs. Joyce, vs. Usyk), Dubois je upisao tako što se oslonio na koljeno i pustio je suca da odbroji do 10. Istina da je bivao poprilično nadjačan u tim mečevima, ali situacije gdje na neki način svojevoljno odustaje, svakako nisu dobre za njegovu reputaciju. Hrgović smatra kako je on puka suprotnost takvom karakteru i da je to nešto što bi moglo napraviti ključnu razliku.

‘‘On se dvaput predao, a nije dobro za borca da odustaje. Odustajanje ne treba biti opcija borcu. Ali Dubois je u nekim mečevima dokazao da je stvarno dobar boksač, posebno u svom posljednjem meču gdje je pokazao da je opasan i u kasnijim rundama. Mislim da on ima problem s primanjem udaraca, ne podnosi ih naročito dobro. Ja sam suprotnost, dokazao sam da mogu primiti jako puno udaraca i da imam dobru bradu. U više od 100 amaterskih borbi, nikada nisam poražen prekidom, a to se nije dogodilo ni na sparinzima. Mislim da imam tu osobinu da nikada ne odustajem. Ako uspostavim dobar pritisak i pogodim ga svojim najboljim udarcima, zaustavit ću ga.‘‘, poručuje Hrgović.

Ulozi u ovom meču također su veliki. Hrgović želi zadržati status prvog izazivača prema IBF-u, što bi mu kasnije ove godine ili početkom sljedeće, otvorilo priliku za konačni napad na svjetski pojas. Daniel Dubois s druge strane želi preoteti Hrgoviću tu poziciju i otvoriti si novu priliku za napad na neku od svjetskih titula. Hrgović smatra kako on u ovom meču ipak ima puno više za izgubiti i vjeruje kako će zbog toga pokazati veću želju za pobjedom.

‘‘Ovo je jako bitna borba za mene, ‘biti ili ne biti‘. Dubois je već gubio dvaput, ali ponovno su ga izgradili. Puno je lakše kad dolazite iz Velike Britanije. Izgubite i onda vam daju dva laka meča i ponovno ste pri vrhu. Situacija nije takva za mene. Ako izgubim, bit će mi puno teže vratiti se. Definitivno imam veliku želju za pobjedom i ponavljam da ga mogu zaustaviti. Ja sam najbolji udarač s kojim se ikad susreo. On je u svom posljednjem meču pokazao da može preživjeti neke poteškoće u borbi, ali Jarrell Miller nije udarač kakav sam ja. On je čvrst, ali nije moćan udarač.‘‘, zaključak je Hrgovića o Duboisovom posljednjem meču protiv Millera.

Kompletan Hrgovićev intervju možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
20. lipanj 2024 11:02