K1 i Boks

Usykov menadžer svjestan je izazova koji ih čeka: ‘Ovo će biti najteži meč u Usykovoj karijeri, ali ne sumnjam u pobjedu‘

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Egis Klimas detaljno se osvrnuo na nadolazeći meč za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji

23. prosinca (12. mjesec) ove godine čeka nas spektakularan boksački event na kojem ćemo gledati mnoštvo vrhunskih mečeva u teškoj kategoriji. Nažalost, meč za apsolutnog kralja teške kategorije nećemo gledati ovaj mjesec, nego se moramo strpiti do 17. veljače (2. mjesec) naredne godine.

Oleksandr Usyk i Tyson Fury tada će boksati za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji, a bit će to jedan od najvećih, ako ne i najveći meč koji boks može ponuditi u ovom trenutku.

Još od Lennoxa Lewisa koji je 1999. godine ujedinio svjetske titule, nismo imali apsolutnog prvaka teške kategorije. Lewis je tada držao WBA, IBF i WBC titule svjetskog prvaka, a pobjednik meča između Furyja i Usyka držat će čak četiri svjetske titule u svom vlasništvu. Naime, WBO svjetska titula također će biti u igri.

Dodatnu draž ovom meču daje činjenica da obojica u Saudijsku Arabiju dolaze kao neporaženi boksači. Jedan od njih morat će se pomiriti s prvim porazom (ako ne bude neriješen ishod), a Usykov menadžer Egis Klimas priznaje da Oleksandra čeka najteži ispit u dosadašnjoj karijeri.

‘‘Dugo, dugo smo radili na ugovaranju ovog meča i konačno smo uspjeli. Ovo definitivno neće biti laka borba. Vjerojatno nas čeka najteži meč u Oleksandrovoj karijeri. Ali on je samouvjeren, iako istovremeno zna da ga čeka jako puno posla. Usyk je marljiv radnik, dobar sportaš i jako dobar borac.‘‘, rekao je Klimas na WBC-ovoj konferenciji u Mexico Cityju, a zatim je nastavio.

‘‘Neće nam biti lako pronaći sparing partnere, jer Tyson Fury je jako visok, ima dug raspon ruku i jako čudnovat stil. Također je i jako težak, a sve to donosi nam najteži dosadašnji izazov. Ali uopće ne sumnjam u pobjedu Oleksandra. Ključni faktori bit će njegov rad nogu i boksačka inteligencija. Ne bih rekao da Fury posjeduje veliku moć. On je težak i ‘vješa‘ se po protivnicima. Tako ih umara, ali neće mu biti lako poraziti Oleksandra.‘‘, dodao je Klimas.

Porazi li Tysona Furyja i ujedini li svjetske titule u teškoj kategoriji, Oleksandr Usyk glasit će kao ponajbolji boksač 21. stoljeća. Uz već spomenutu neporaženost, Usyk posjeduje zlatnu olimpijsku medalju s Igara u Londonu 2012. godine. Osvajao je Usyk svjetsko i europsko zlato u amaterskom boksu, ali velike uspjehe ostvario je i u profesionalnim vodama. Osim titula koje trenutno drži u teškoj kategoriji, Usyk je nekoć držao sve četiri najveće svjetske titule u kruzer kategoriji. U veljači će imati priliku ujediniti pojaseve u još jednoj težinskoj kategoriji, a to bi ga uistinu učinilo pravim boksačkim velikanom.

Osim što je odličan boksač, Oleksandr Usyk pravi je primjer sportaša. Uz njegovo ime ne vežu se skandali, a osobe koje ga okružuju imaju samo riječi hvale za njega. Tako je i Klimas iskoristio priliku da dodatno pohvali Usyka i njegove kvalitete.

‘‘Ne zaboravite da je Oleksandr u kruzer kategoriji već držao sva četiri pojasa. Nitko nije vjerovao da može dogurati ovako daleko u teškoj kategoriji. Nitko nije vjerovao da može dominirati teškom kategorijom kao što trenutno dominira. Blagoslov je raditi s Oleksandrom i naravno da mi to puno znači. On je jako dobro ljudsko biće. U njemu nema zavisti, uvijek je nasmiješen i sretan je dok susreće i pozdravlja ljude. Užitak je biti u njegovom društvu.‘‘, za kraj je rekao Egis Klimas, menadžer Oleksandra Usyka.

Linker
14. lipanj 2024 20:30