K1 i Boks

Tukao se na ulici, zatim bankrotirao, a večeras se bori protiv bivšeg svjetskog prvaka: Upoznajte Jermainea Franklina!

Anthony Joshua i Jermaine Franklin 

 MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock Editorial/Profimedia
Franklin će večeras protiv Anthonyja Joshue imati priliku života, a ako ga pobijedi, otvorit će mu se brojna vrata u svijetu boksa

Dva poraza u posljednje dvije godine je trenutno stanje bivšeg prvaka Anthonyja Joshue, a oba su došla od odličnog Oleksandra Usyka. Kada se u devetom mjesecu 2021. godine prvi puta susreo s njim, upozoravali su ga da za pobjedu mora koristiti svoj glavni adut – nokaut snagu.

No, nikoga nije poslušao ni u drugom susretu, a tada je Usyk obranio WBA, WBO, IBF, IBO pojaseve u teškoj kategoriji koje mu je oduzeo godinu ranije. Mnogi su bivšeg prvaka poslali u mirovinu, no on je pokazao da smatra kako još uvijek nije vrijeme za to. Večeras ga na papiru čeka nešto lakši meč, odnosno Jermaine Franklin. Međutim, pogriješit će ako će podcijeniti 29-godišnjeg Franklina. Upoznajmo ga.

Tukao se na ulici i imao problema s težinom

Odrastao je u Saginawu, saveznoj državi Michigan. Manji je to grad od nešto više od 40 tisuća stanovnika, a iz njega su potekla imena kao što su Stevie Wonder i Serena Williams. Bez obzira na to, grad se često povezuje s uličnim bandama i trgovinom narkotika što je donekle i stereotipna priča američkog prigradskog geta.

Kao dijete je imao problema s prekomjernom tjelesnom težinom. Kako to obično biva među školskim klupama, često je bio na meti ismijavanja zbog svog fizičkog izgleda. U jednom intervjuu je rekao kako on ustvari nikad nije bio loše dijete, no iz gore navedenog razloga je znao upadati u nevolje i ulične tuče. Kako bi se oba problema na neki način riješila, sa 12 godina očuh ga upisuje na boks gdje počinje njegova priča. Svoju ranu vezu sa sportom opisuje kao nešto između ljubavi i mržnje, odnosno stalno je odustajao i vraćao se.

Kako je nastavio trenirati, počeo je i raditi amaterske borbe. Jednom prilikom je rekao kako nije imao previše borbi upravo zbog svoje težine, odnosno u juniorskoj konkurenciji nije bilo puno djece njegove težine. To ga nije omelo da nastavi trenirati, a sa navršenih 17 godina je otišao i na prvo državno prvenstvo.

Nakon toga je krenula solidna amaterka karijera, a spominjao je kako je imao i priliku nastupiti na Olimpijskim igrama u Rusiji 2014. godine, no Franklin je očito imao druge planove te je 2015. započeo svoju profesionalnu karijeru.

Bankrot i tri godine pauze, noćne smjene

U desetom mjesecu 2019. Franklin je sudačkom odlukom pobijedio Pavela Soura, boksača kojeg su također pobijedili naši Filip Hrgović i Petar Milas. Nakon te pobjede, dolaze iznenadne vijesti o financijskim problemima njegovog tadašnjeg menadžmenta. Činilo se da Franklinova karijera propada, a prestao je i boksati te je proglasio bankrot. S obzirom da mu se tada tek rodio sin a od prije je imao i dvije kćeri, Franklinu nije ostalo ništa drugo nego pronaći posao. Otkrio je da je zbog boljih satnica radio uglavnom noćne smjene, da bi ga nešto manje od tri godine kasnije pod svoje uzeo Dmitriy Salita s kojim radi i dan danas.

Nakon toga se Franklinova karijera nastavlja, a u petom mjesecu prošle godine je tehničkim nokautom svladao Rodneyja Moorea. Pola godine kasnije dolazi meč protiv Dilliana Whytea kojeg je izgubio, a tu se predstavio i široj borilačkoj zajednici. Većinskom sudačkom odlukom je slavio Whyte, no neki smatraju kako je meč trebao uzeti upravo Franklin.

Želi osnovati svoju firmu kako bi pomagao boksačima

Sav taj stres i neizvjesnost koju je Franklin doživio nakon problema s bivšim menadžerima je nešto što nikome ne želi. Ostao je bez novca i skoro zauvijek odustao od sporta, a on u današnjem boksu nije jedini takav slučaj.

Stoga je nekoliko puta rekao kako želi osnovati svoju menadžment firmu koja će boksačima osigurati da im se ne dogodi ono što se dogodilo njemu, a rekao je i kako ih želi sačuvati od te prljave strane boksa, koju ste barem u nedavnom periodu, svi mogli jasno vidjeti. Također je rekao kako ne želi da njegovi boksači budu pod robovlasničkim ugovorom pod kakvim je bio on kada je započinjao, a ukoliko to ostvari, to će svakako biti hvalevrijedan projekt.

Što reći na kraju osim da je Jermaine Franklin jedna velika inspirirajuća priča. Nakon teškog bankrota i udaljavanja od sporta kako bi radio neki manualan posao u noćnim smjenama, večeras ima priliku života. Bivši prvak i jedan od najpopularnijih boksača današnjice će mu stajati nasuprot u ringu, a neupitno je da je ovo veća prilika za Franklina nego za Joshuu.

Gladniji će sigurno biti, no vidjet ćemo kolika je tu razlika u kvaliteti. Joshua je 2019. na primjeru Ruiza naučio da više nikad ne smije podcijeniti protivnika, a je li lekciju usvojio, saznat ćemo večeras.

Joshua i Franklin bi se u ringu trebali naći iza 23:00 sata, a prije toga jako teško.

Linker
07. srpanj 2024 04:40