K1 i Boks

‘To stvara veću ovisnost od bilo koje droge na svijetu. Znam da sam ovisnik, ali jednostavno ne mogu prestati‘

Tyson Fury

 ZAC GOODWIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Zac Goodwin/pa Images/profimedia
Tyson Fury sasvim je otvoreno govorio o svom eventualnom odlasku u boksačku mirovinu

Godinama je Tyson Fury spominjao umirovljenje s ciljem privlačenja pažnje i relevantnosti, no ako upiše novi poraz od Oleksandra Usyka, njegove najave umirovljenja iz marketinških bi se trikova potencijalno mogle transformirati u realnu opciju. Pored toga, tu je i životna dob, "Gypsy King", naime, u svojim srednjim tridesetima polako korača prema trenutku kad će doista morati objesiti rukavice o klin. U svom posljednjem intervjuu bivši WBC-ov prvak otvorio je dušu i progovorio upravo o toj temi.

"Toliko sam dugo zaljubljen u boks, od djetinjstva, a sada imam 34 godine... Kraj moje karijere vjerojatno dolazi u sljedećih nekoliko godina", rekao je britanski teškaš Devu Sahniju iz Queensberry Boxinga pa nastavio: "To je odnos pun ljubavi i mržnje, ponekad otrovan. Kad je dobar, onda je stvarno dobar, a kada je loš, onda je vrlo otrovan. U toj sam romantičnoj vezi otkad znam za sebe, otkad sam bio dijete, a sada sam odrasla osoba s vlastitom obitelji. Ostaviti se toga ili ne? Mnogo sam puta htio napustiti boks, ali uvijek me vuče natrag".

S dvojbama koje Fury navodi suočavaju se gotovo svi profesionalni borci nakon što dođu u dob koja sugerira da bi mogli trajno napustiti dvoranu i ring ili oktogon te započeti živjeti običan, "civilni", život. Kod dobrog dijela boraca veliku ulogu igra i novac, odnosno egzistencijalna neizvjesnost, no kod Furyja to definitivno nije slučaj. Ovdje je riječ o sili osjećaja koje pružaju nastupi na najvećim pozornicama, o adrenalinu, punim tribinama razgaljenih navijača i okusu pobjede s jedne strane, odnosno osjećaju gubitka rutine, pa i identiteta, odnosno svrhe i značaja, s druge.

"To je kao ogromna droga. Znam da je to ovisnost i da sam ja ovisnik. Boks nije moj najbolji prijatelj, zlostavlja me. Kada dođem u dvoranu, muči moje tijelo, moj um i moju dušu, ali nakon toga me dovodi do ekstaze. Ta je navala osjećaja nevjerojatna, pruža mi najveće uspone ikada, a istovremeno me i spušta na najniže razine. Boks stvara veću ovisnost od bilo koje droge na svijetu. Jednostavno ne možeš prestati", potpuno je iskren bio britanski teškaš u svom zaključku.

Linker
11. rujan 2024 01:47