K1 i Boks

Sergej Maslobojev novi je Gloryjev prvak poluteške kategorije: Tarik Khbabez dobrano ga je namučio

Sergej Maslobojev

 Orange Pics BV/Alamy/Alamy/Profimedia
35-godišnji Litavac odradio je pet jako teških rundi protiv sjajnog Khbabeza

Nakon što je Artem Vakhitov dobio dopuštenje za raskid ugovor od strane Gloryja zbog restrikcija koje onemogućuju ruske sportaše da slobodno nastupaju, Glory je morao potražiti novog prvaka poluteške kategorije.

Sergej Maslobojev prvotno se trebao obračunati s Luisom Tavaresom, ali Tavares je bio pozitivan na dopinškom testiranju i Tarik Khbabez spustio se u polutešku kategoriju kako bi se obračunao s Litavcem za pojas.

Marokanac je podosta eksplozivno ušao u meč te je imao nekoliko dobrih sekvenci. U jednom naletu lijepo je aperkatom pogodio Maslobojeva koji se ipak samo nasmijao i nastavio meč kao da se ništa nije dogodilo. Kako je runda odmicala, Maslobojev je podizao tempo i sve je ljepše kombinirao ‘‘low kickove‘‘ s ručnim tehnikama. Khbabez se nije povlačio, niti ostajao dužan. Maslobojev je ipak ‘‘low kickovima‘‘ vidno radio štetu na lijevoj nozi Tarika Khbabeza. Bila je to zanimljiva prva runda u kojoj su obojica imali dobrih trenutaka. U pauzi između rundi imali smo prilike vidite podosta veliku posjekotinu na desnoj potkoljenici Maslobojeva. S obzirom da je udario preko deset ‘‘low kickova‘‘, posjekotina nije preveliko iznenađenje.

Jedan sudac bodovao je prvu rundu u korist Marokanca, a ostali su vidjeli Maslobojeva kao boljeg. ‘‘Tenk‘‘ je dobro napadao Maslobojeva ručnim tehnikama i tražio je metu aperkatima. Maslobojev je distancu pokušavao kontrolirati prednjim direktom i desnim ‘‘low kickovima‘‘. Khbabez je pomalo usporio sredinom runde, a Maslobojev je neumorno plasirao svoje kombinacije. Jako lijepo je Litavac pogodio desnim aperkatom 25 sekundi prije kraja runde, a nedugo poslije Khbabezu je ispao štitnik za zube i došlo je do kratke pauze. Runda je završila klinčem.

Maslobojev je rundu otvorio serijom udaraca u tijelo protivnika, ali Khbabez je sjajno kontrirao desnicom i Litavac je nakratko zastao. Maslobojev kao da se razljutio nakon toga i žestoko je krenuo po finiš. Khbabez je nakon 60-ak sekundi treće runde bio blago uzdrman, ali Maslobojev ga nije uspio poslati na pod. ‘‘Tenk‘‘ se nije predavao i još uvijek je bio u meču. Kombinacija desnog aperkata, lijevog krošea i lijevog ‘‘low kicka‘‘ bila je jedna od učestalijih od strane Khbabeza kad god bi se našao unutar udaračke distance. Frekventnije je Maslobojev pogađao u ovoj rundi, ali Khbabez je posljednjih pet sekundi odradio jako, a Maslobojeva je jednim udarcem pogodio i nakon zvona, ali nije mu napravio nikakvu težu štetu.

Svih pet sudaca bodovali su treću rundu u korist Maslobojeva, a nakon tri runde, Maslobojev je vodio na četiri od pet sudačkih kartica. Jedan sudac dao je prve dvije runde Khbabezu. I u četvrtoj rundi borci su nastavili s otvorenim razmjenama i akcija nije prestajala niti sekunde. Khbabez kao da je uhvatio novi zalet u ovoj rundi, nakon što je u trećoj donekle usporio. Često bi ‘‘Tenk‘‘ plasirao nekoliko udaraca ručnim tehnikama, a kombinaciju bi gotovo uvijek završavao lijevim ‘‘low kickom‘‘. Maslobojev nije bio tako aktivan kao u prve tri runde. Kratka pauza dogodila se zbog udarca Maslobojeva u međunožje Khbabeza.

Svih pet sudaca bodovali su prošlu rundu u korist Marokanca, ali Maslobojev je na tri sudačke kartice vodio 39-37 i Khbabezu je trebao finiš kako bi došao do pobjede, dok bi 10-8 rundom mogao izboriti remi. Maslobojev je djelovao sve umornije, spuštao je ruke i podosta umorno bacao je ‘‘low kickove‘‘ te je ponovno udario ‘‘Tenka‘‘ u međunožje. Nakon kraće pauze, Khbabez ubrzo pogađa Maslobojeva u međunožje. 192-159 bio je omjer udaraca u korist Maslobojeva 75 sekundi prije kraja borbe. Khbabez je pritiskao Maslobojeva u kut ringa i pokušavao je napraviti nešto konkretnije, ali Maslobojev je i dalje bio opasan s ručnim tehnikama. 20 sekundi prije kraja Khbabez je nanizao nekoliko udaraca u tijelo, a kombinaciju je završio sjajnim desnim aperkatom. Sve do posljednje sekunde Maslobojev i Khbabez nisu prestajali bacati udarce i gledali smo meč uistinu dostojan borbe za titulu prvaka Gloryjeve poluteške kategorije. 215 naprema 184 konačna je statistika kad su pogođeni udarci u pitanju, u korist Maslobojeva.

Sergej Maslobojev na kraju je zasluženo slavio na bodove (podijeljenom sudačkom odlukom), a ovo mu je 12. pobjeda zaredom. Posljednji poraz upisao je još u sedmom mjesecu 2017. godine. Khbabez s druge strane je upisao četvrti poraz zaredom, ali ako pogledamo od koga je gubio, ne radi se o tako strašno lošem nizu. Rico Verhoeven, dvaput Plazibat i sada Maslobojev borci su koji su ga pobijedili. Glory ne štedi ‘‘Tenka‘‘ koji je danas odradio sjajan i jako srčan nastup.

Linker
09. svibanj 2024 10:43