K1 i Boks

Sada je i službeno: Usyk zatražio iznimku, o IBF-ovoj odluci ovisi hoće li Hrgović s Duboisom boksati za pojas

Egis Klimas, Oleksandr Usyk i Alex Krassyuk

 Yui Mok/pa Images/profimedia
Drama oko IBF-ovog teškaškog pojasa se nastavlja, Ukrajinac se nada da će IBF podržati njegov status apsolutnog prvaka

Oleksandr Usyk, neporaženi prvak u teškoj kategoriji, podnio je zahtjev IBF-u za izuzeće kako bi njegov revanš s Tysonom Furyjem ostao borba za apsolutnu nadmoć. Predsjednik IBF-a Daryl Peoples potvrdio je za BoxingScene da je zahtjev podnesen manje od tjedan dana nakon Usykove pobjede podijeljenom odlukom nad Furyjem u Rijadu. Usykov tim je bio brz te je podnio zahtjev još danas (petak), a sada je na potezu Upravno vijeće IBF-a.

Naš Filip Hrgović, IBF-ov obavezni izazivač, dugo čeka svoju priliku za naslov, još od 2022. godine. Njegova borba s Danielom Duboisom, zakazana za 1. lipnja, trebala je postati borba za IBF naslov, no s povijesnim uspjehom Usyka, koji je postao prvi apsolutni prvak teške kategorije nakon Lennoxa Lewisa 1999. godine, i uz podršku Turki Alalshikha iz Saudijske Arabije, postoji nada da će se Hrgoviću moći ponuditi financijska naknada kako bi svi pojasevi ostali u igri.

Usykov menadžer, Egis Klimas, potvrdio je da su podnijeli zahtjev IBF-u kako bi zadržali naslov. "Čekamo odluku," rekao je Klimas. "Mislim da je sada važnije za Tysona Furyja nego za Oleksandra. Oleksandr je dvostruki ujedinjeni prvak i ako je sljedeća borba samo za tri pojasa, mislim da to neće biti pravedno ni za jednog od dvojice boraca".

Hrgović i Dubois će se boriti 1. lipnja, ali Klimas se nada da će Usyk moći zadržati sve četiri titule. "Ne znamo tko će pobijediti – Hrgović, koji je dugo vremena bio obavezni izazivač, ili Dubois (kojeg je Usyk već pobijedio). Mislim da bi sada bila ispravna odluka da IBF podrži apsolutnog prvaka".

Klimas je također komentirao Usykovo stanje nakon teške borbe s Furyjem: "Dobro je. S obitelji je, uživa u svom vremenu, uživa u pobjedi, uživa s obitelji oko sebe. U dobrom je raspoloženju".

Ukrajinski borci, uključujući Serhija Bohachuka, Vasiliyja Lomachenka i Denysa Berinchyka, nedavno su postigli zapažene pobjede, što dodatno ističe kvalitetu ukrajinskih boksačkih škola. "Ovo pokazuje da su ukrajinske boksačke škole posadile dobre korijene u ovim borcima koji su danas na vrhu svijeta u profesionalnom boksu", dodao je Klimas.

Linker
28. svibanj 2024 18:36