K1 i Boks

Papa Franjo blagoslovio novi WBC-ov pojas za meč Fury-Usyk, pokazujući podršku obojici: ‘Papa je jako upućen‘

Papa i WBC pojas

 SKY SPORTS/screenshot
Znali smo da će magnituda meča Fury-Usyk "prodrmati" svijet, ali nismo mogli očekivati da će to doći i do vatikanskih odaja

Nešto više od mjesec dana nas dijeli do ponajvećeg teškaškog okršaja u 21. stoljeću. Naime, 18. svibnja saudijski Rijad bi trebao biti dom priredbe "Ring of the Fire", a nju će predvoditi trenutni WBC-ov prvak svijeta Tyson "Gypsy King" Fury (34-0-1, 24 KO) i Ukrajinac koji nosi WBA, IBF, WBO i IBO pojas Oleksandr Usyk (21-0, 14 KO).

WBC odnosno World Boxing Council tom je prilikom "stvorio" novi pojas. Radi se o pojasu koji neće imati "dodatnu vrijednost" u smislu nove titule već će imati ceremonijalnu ulogu. Pojas je dizajniran u britanskim i ukrajinskim bojama, a kao i većina WBC-ovih pojasa na stranama možemo vidjeti slike boksačkih legendi poput Muhammada Alija i Mikea Tysona.

Predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman dao je kratko objašnjenje kako je pojas našao put sve do Vatikana: "Papa Franjo ima fondaciju koja se zove ‘Nogomet s vrijednostima‘. Predložili smo mu da pokrene nešto novo poput ‘Boksa s vrijednostima‘".

"Imali smo priliku upoznati Svetog Oca prije pandemije i sada nakon. Donio sam pojas i on ga je potpisao. Papa je jako uzbuđen što se meča tiče" rekao je WBC-ov predsjednik te se nadovezao o Papinom razumijevanju sporta: "On je jako upućen. Usporedio je kobru i mungosa. Kobra je smrtonosna, ali brzina mungosa i njegovih pokreta nadmaši kobru i bude fatalna".

Mnogi se pitaju o značenju te metafore, da li Papa s tim indirektno daje podršku Usyku? Jedno je sigurno, ovaj čin dokazuje raširenost i magnitudu "plemenite vještine".

Linker
16. travanj 2024 16:50