K1 i Boks

‘On je jedan od najvećih teškaša svih vremena, a svojedobno mi je bio inspiracija‘

Oleksandr Usyk

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Joe Joyce u svom posljednjem javnom istupu odao je priznanje novom apsolutnom teškaškom prvaku

Joe Joyce, koji je već iskusio borbu protiv Oleksandra Usyka u amaterskim danima, dao je svoje mišljenje o Ukrajinčevoj pobjedi nad Tysonom Furyjem prošlog vikenda. Joyce i Usyk suočili su se tijekom svojih amaterskih karijera, a Usyk je tada izašao kao pobjednik, kao što je to učinio i u Saudijskoj Arabiji u prvoj borbi za apsolutni svjetski naslov u teškoj kategoriji u posljednjih 25 godina.

Borba između Usyka i Furyja bila je tijesna tehnički gledano, s mnogo izmjena udaraca. Usyk je preuzeo inicijativu u ranim rundama, dok je Fury preuzeo kontrolu u srednjim rundama s nekoliko solidnih gornjih udaraca. Usyk je ponovno preuzeo vodstvo u devetoj rundi, kad je pogodio Furyja velikim krošeom, što je izazvalo da Fury zaplesa po ringu. Fury je dobio brojanje do osam, što je, prema mnogima, utjecalo na ishod borbe u Usykovu korist.

Joyce je u intervjuu za Boxing Social čestitao Usyku na pobjedi i priznao da je borba bila vrlo bliska. "Čestitke Usyku, to je bila dobra borba, mislio sam da je vrlo blizu s Furyjem, ali ključno je bilo kad je Fury posrnuo, to je definitivno napravilo razliku. Uzbuđen sam zbog revanša, pitam se kako će biti drugačije".

Upitan o Usykovom uspjehu, Joyce je istaknuo da je već u WSB ligi primijetio kako Usyk pobjeđuje mnoge borce u njegovoj kategoriji. "Primijetio sam u WSB ligi kada su radili catchweight s teškašima i super teškašima, pobjeđivao je mnoge borce u mojoj kategoriji. Imao sam blisku borbu s njim, mislio sam da sam dobro prošao, bio sam vrlo neiskusan tada".

Joyce je izrazio veliko poštovanje prema Usyku, navodeći da je Ukrajinac imao oko 350 borbi u amaterskoj karijeri s vrlo malo poraza. "Imam puno poštovanja prema njemu, mislim da je u amaterima imao 350 borbi i ne mnogo poraza, tako da su on i Lomachenko, dok smo bili u timu Velike Britanije, bili inspiracija za nas.Uživao sam u njegovom plesu na Olimpijskim igrama kada je pobijedio, što me je možda inspiriralo da i ja napravim svoj".

Joyce se priprema za svoju sljedeću borbu protiv Dereka Chisore u srpnju, a upitan hoće li izvesti svoj poznati salto ako pobijedi, rekao je: "Ne znam, moram ponovno vježbati, ne želim pasti na lice!".

Konačno, Joyce je priznao da je Usyk jedan od najboljih teškaša svih vremena. "Da, postigao je to, nije li? On je apsolutni prvak, pogledajte što je postigao u cruiserweightu. On je zvijezda, zar ne?".

Tyson Fury je najavio da će aktivirati klauzulu za revanš, pa bi se Usyk i Fury mogli ponovno suočiti u listopadu.

Linker
25. svibanj 2024 10:59