K1 i Boks

Kako i kada pogledati meč Filipa Hrgovića? Termin eventa je savršen, ali situacija s prijenosom nešto je kompliciranija

Filip Hrgović

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Večeras je na rasporedu spektakularni boksački event u Rijadu, a mi vam donosimo sve najbitnije informacije

Došao je taj dan, od strane Saudijaca nazvan ‘‘Day of Reckoning‘‘ (‘Dan obračuna‘). Jedna od najvećih, ako ne i najveća boksačka priredba u povijesti na rasporedu je danas, a boksački fanovi uživat će u čak osam fantastičnih mečeva.

‘‘Fight card‘‘ obiluje teškašima i teškaški mečevi definitivno su u prvom planu. Anthony Joshua i Otto Wallin predvode priredbu, a pobjednik tog meča zauzet će drugo mjesto u IBF-ovom poretku izazivača. To znači da bi jedan od njih trebao biti protivnik našem Hrgoviću tijekom sljedeće kalendarske godine.

Čelnici IBF-a najavili su kako će oduzeti pojas prvaku, ako Usyk i Fury odluče odraditi revanš. Spremni su podržati njihov prvi meč, ali dođe li do revanša, titula će biti upražnjena. Tada bi an scenu stupio Filip Hrgović kao prvi izazivač, a protivnik bi trebao biti boksač koji se nađe na drugom mjestu.

Komplikacija će zasigurno biti. Anthony Joshua već gleda ka meču protiv Deontayja Wildera, a za očekivati je da bi i njih dvojica odradili dva međusobna okršaja, minimalno. Dakle, u slučaju da Joshua porazi Wallina, zauzet će drugo mjesto na IBF-ovoj ljestvici, ali vjerojatno će odabrati Wildera ispred Hrgovića.

Tada bi IBF krenuo u potragu za novim izazivačem, a puno toga ovisi o raspletu mečeva koje ćemo gledati večeras. Joseph Parker, Frank Sanchez i Arslanbek Makhmudov kotiraju visoko na ljestvici, a sva trojica nastupit će danas. Jared Anderson na petom je mjestu ljestvice, ali on neće biti dio velikog eventa u Saudijskoj Arabiji. Sve u svemu, bit će zanimljivo, ali najbitnije je da Filip Hrgović danas upiše pobjedu.

Najbolji hrvatski boksač u ovom trenutku dobio je čast biti dijelom ovog spektakla, ali protivnik nažalost ne ispunjava očekivanja Filipovih navijača. Mark De Mori ime je Hrgovićevog protivnika. Pogled na De Morijev ‘‘score‘‘ dao bi naslutiti da se radi o ponajboljem boksaču na svijetu. De Mori je upisao 41 pobjedu, dvaput je poražen i dva njegova meča završena su neriješenim ishodom. Ipak, ‘‘score‘‘ u ovom slučaju zavarava.

De Mori je veliku većinu svojih pobjeda upisao protiv boksača niže klase, a Boxrec ga svrstava na 378. mjesto u poretku svjetskih teškaša. 41-godišnji Australac uvjerljivo je najlošije rangiran među boksačima koji će danas nastupiti u Rijadu. Usporedbe radi, Hrgović je na devetom mjestu Boxrecove ljestvice.

Mark De Mori početkom 2016. godine odradio je najveći meč u svojoj karijeri. Boksao je protiv velikog Davida Hayea na eventu u Londonu, ali neslavno se proveo. Haye je brutalno nokautirao De Morija u prvoj rundi i tu je svima bilo jasno kako Mark De Mori ipak ne pripada toj skupini elitnih boksača.

11 uzastopni pobjeda upisao je De Mori nakon tog poraza, a čak deset ih je ostvario nokautom. Protivnici su većinom bili boksači čiji je ‘‘score‘‘ negativan i sve osim uvjerljivog poraza u današnjem meču, bilo bi ogromno iznenađenje.

Inače, Mark De Mori je nekoć bio u braku s hrvatskom powerliftericom, Milijanom Vojnović. De Mori i Požežanka stacionirali su se u Splitu gdje je De Mori dugi niz godina trenirao, a jedno vrijeme u igri je bilo i nastupanje pod hrvatskom zastavom. Danas Hrvati ipak neće navijati za De Morija, nego za Filipa Hrgovića, najboljeg hrvatskog boksača.

Jedan od najopasnijih nokautera u povijesti privlačit će veliku pažnju gledatelja

Trenuci u kojima publika neće treptati, bit će oni kada u ring kroči Deontay Wilder. ‘‘Bronze Bomber‘‘ jedan je od najstrašnijih udarača u povijesti ovog plemenitog sporta. Američki teškaš ukupno je slavio 43 puta u karijeri, a 42 pobjede upisao je nokautom. Malo je boksača koji se mogu pohvaliti takvom statistikom i takvom kompilacijom brutalnih nokauta.

Wildera čeka težak ispit u Rijadu. Joseph Parker pokušat će zaustaviti Wildera, a Novozelanđanin samoanskih korijena posjeduje alate koji ga mogu dovesti do pobjede. Prije svega, kad su u pitanju Samoanci, prva je asocijacija da se radi o jako čvrstim tipovima koji dobro podnose udarce. Samo jednom u dosadašnjih 36 nastupa Parker je završio nokautiran. Joe Joyce nokautirao ga je u devetom mjesecu prošle godine, a ostalim protivnicima to nije pošlo za rukom.

33 pobjede upisao je Parker u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a krajem 2016. godine okitio se i WBO-ovom titulom svjetskog prvaka. Većinskom odlukom sudaca Parker je tada porazio Andyja Ruiza, a pojas je dvaput uspješno branio. Anthony Joshua detronizirao je Parkera, a uz Joshuu i Joycea, Dillian Whyte treći je boksač koji je uspio poraziti Parkera. Dakle, Parker je dosad gubio samo od boksača koji nastupaju pod engleskom zastavom, a hoće li se Wilder ubaciti u priču kao prvi Amerikanac koji je porazio Parkera, saznat ćemo uskoro.

Ljubitelji teške kategorije doći će na svoje

Daniel Dubois boksati će protiv Jarrella Millera, nekadašnjeg kickboksača, a danas boksača koji je poznat po ‘‘trash talku‘‘, ali i brojnim padovima na doping. Dubois će tražiti povratak pobjedama nakon poraza od Oleksandra Usyka, dok će Miller pokušati doći do iskoraka ka vrhu. Čak 42,6 kilograma Miller je bio teži na vaganju, ali tehnika, brzina i iskustvo na strani su Duboisa.

Arslanbek Makhmudov i Agit Kabayel nude nam okršaj dvojice talentiranih i perspektivnih teškaša u potrazi za dodatnim iskorakom. Pobjednik ovog meča priključit će se borbi za svjetski vrh, neovisno o kojoj se organizaciji radi. Odličan meč možete očekivati.

Kubanac Frank Sanchez također puca na visoko, ali on kao i Hrgović, vjerojatno nije najzadovoljniji odabirom protivnika. Junior Fa večerašnji je Sanchezov protivnik. Novozelanđanin je nekoć bio na glasu kao veliki svjetski talent, a prvih 19 profesionalnih nastupa okončao je pobjedama. Uslijedili su ozbiljniji ispiti u vidu Josepha Parkera i Lucasa Brownea. Okej, poraz na bodove u meču protiv Josepha Parkera nije tragedija. Ali poraz nokautom u prvoj rundi protiv tada 43-godišnjeg Lucasa Brownea definitivno je mrlja na karijeri ovog Novozelanđanina. Fa se pobjedama vratio u 10. mjesecu prošle godine, nokautiravši Tussija Asafoa. Frank Sanchez veliki je favorit u ovom meču i ne dođe li Kubanac do nove pobjede (23-0, 1 NC), bit će to ogromno iznenađenje.

Čekaju nas dva meča izvan teške kategorije, ali i nastup ponajboljeg boksača na svijetu

Dva su meča izvan teške kategorije na ‘‘cardu‘‘ spektakla u Rijadu. Mnogi tvrde da jedan od tih mečeva u glavnoj ulozi ima možda i najboljeg boksača na svijetu u ovom trenutku. Radi se o Dmitryju Bivolu (21-0), neporaženom ruskom boksaču i svjetskom prvaku poluteške kategorije. Bivol drži WBA svjetski pojas, a Britanac Lyndon Arthur (23-1-0) na istoj je misiji kao De Mori i Junior Fa. Radi se o misiji nazvanoj ‘‘Potraga za ogromnim iznenađenjem‘‘, a Lyndonu Arthuru morat će se poklopiti mnoštvo stvari da bi porazio Bivola.

Jai Opetaia (23-0) i Ellis Zorro čine drugi meč izvan teške kategorije. Opetaia se odrekao IBF-ove svjetske titule, jer saudijske petrodolare nije htio propustiti. IBF je inzistirao da Mairis Briedis bude sljedeći protivnik Opetaije, ali Opetaia je pristao na meč protiv Ellisa Zorroa i odrekao se pojasa. Ovaj meč ugovoren je u kruzer kategoriji (-90,7 kg), a netko će ostati bez nule u rubrici poraza.

Je li ovo najveći event u povijesti boksa?

Morali bismo dobrano zaviriti u povijest ako bismo tražili meč koji je imao bogatiji ‘‘fight card‘‘ od večerašnjeg ‘‘Day of Reckoninga‘‘. Da, nedostaju Tyson Fury i Oleksandr Usyk, kao i neke zvijezde nižih kategorija. Ali zbilja ne pamtimo event krcat ovako zvučnim imenima, od ‘‘undercarda‘‘ pa sve do glavne borbe večeri.

Prema Boxrecovoj rang ljestvici, ‘‘Day of Reckoning‘‘ nudi nam nastupe čak četvorice top 10 svjetskih teškaša (Joshua, Hrgović, Dubois, Wallin). Deontay Wilder nije rangiran zbog inaktivnosti. Više od godinu dana prošlo je od njegovog posljednjeg meča i Boxrec ga je privremeno uklonio s ljestvice. Inače bi i Wilder bio unutar top 10, što nas dovodi do čak petorice top 10 teškaša na ovom eventu. Impresivna brojka, morate priznati.

Gdje i kada možete pogledati spektakl u Rijadu?

Ovdje dolazimo do jedne dobre i jedne loše vijesti. Dobra je vijest termin održavanja ovog eventa. ‘‘Day of Reckoning‘‘ počinje već od 17:00 sati prema našem vremenu. Dakle, nema buđenja u sitne sate, boksački spektakl gledamo u savršenom terminu.

Filip Hrgović i Mark De Mori nastupaju u drugoj borbi večeri. Dakle, oko 18 sati očekujte ‘‘El Animala‘‘ unutar ringa. Kingdom Arena poprište je događanja, a ranije ove godine pisali smo vam detaljno o tom zatvorenom stadionu. Ako ste propustili taj tekst, sada je prava prilika da ga pročitate i dobijete detaljan uvid o stadionu koji su otvorili Tyson Fury i Francis Ngannou. Tekst je dostupan klikom na LINK.

Prijenos eventa stvara određeni problem. Niti jedna domaća TV kuća nije uspjela otkupiti prava na prijenos ovog spektakla. DAZN polaže prava na emitiranje ‘‘Day of Reckoning‘‘ eventa, a ukoliko želite pogledati event, potrebno je posegnuti u džep.

Cijena PPV-a iznosi 16,99 eura (oko 128 kuna), ali to nije konačna cijena. Naime, DAZN inzistira da se pretplatite prije kupnje PPV-a. Ako ste novi pretplatnik, cijena prve mjesečne pretplate iznosi 5 eura, što vas dovodi do ukupne cijene u iznosu 21,99 eura (oko 165 kuna). Ukoliko već posjedujete pretplatu, plaćate samo cijenu PPV-a (16,99 eura). Kliknite na LINK za kupnju PPV-a.

U nekim svjetskim okvirima, radi se o korektnoj cijeni za ovakav spektakl. U našim okvirima, cijena vjerojatno ne izgleda tako pristupačno, ali ovakav spektakl vrijedi platiti. Počastite se za Božić i uživajte u ‘‘Day of Reckoning‘‘ spektaklu.

Kronološki raspored borbi pročitajte u nastavku ovog članka.

Borba 1: Teška kategorija (10 rundi po tri minute)

Frank Sanchez (23-0) vs Junior Fa (20-2)

Borba 2: Teška kategorija (10 po tri minute)

Filip Hrgovic (16-0) vs Mark De Mori (41-2-2)

Borba 3: Kruzer kategorija (12 rundi po tri minute)

Jai Opetaia (23-0) vs Ellis Zorro (17-0)

Borba 4: Teška kategorija (10 x 3-Minute Rounds)

Arslanbek Makhmudov (18-0) vs Agit Kabayel (23-0)

Borba 5: Poluteška kategorija (12 rundi po tri minute)

Dmitry Bivol (21-0) vs Lyndon Arthur (23-1)

Borba 6: Teška kategorija (10 po tri minute)

Daniel Dubois (19-2) vs Jarrell Miller (26-0-1)

Borba 7: Teška kategorija (12 rundi po tri minute)

Deontay Wilder (43-2-1) vs Joseph Parker (33-3)

Borba 8: Teška kategorija (12 rundi po tri minute)

Anthony Joshua (26-3) vs Otto Wallin (26-1)

Linker
05. ožujak 2024 13:20