K1 i Boks

Evo zašto Bivola nazivaju jednim od najboljih boksača današnjice! Nedoraslom Britancu nije dao ni mrvicu šanse

Dmitry Bivol 

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Fenomenalni Bivol slavio je jednoglasnom odlukom sudaca i po 11. put obranio titulu, a sada se nadamo nekom dosta većem meču i nekom dostojnijem protivniku

Više od godinu dana u ringu nismo vidjeli po mnogima i najboljeg boksača današnjice. Dmitriy Bivol nije nastupio od jedaanestog mjeseca 2022. kada je sudačkom odlukom pobijedio Gilberta ‘‘Zurda‘‘ Ramireza, a pola godine prije toga je srušio velikog Canela. Godinu dana Bivol nije uspio doći do nastupa iz raznih razloga, no večeras je čekanju konačno došao kraj.

Svjetski prvak u poluteškoj kategoriji večeras se borio protiv Lyndona Arthura, ogromnog autsajdera prema apsolutno svim kladionicama. Uz Marka De Morija Arthur je bio ponajveći autsajder na ovom ‘‘cardu‘‘, a ako uzmemo u obzir da je išao na boksača kao što je Bivol, to i nije previše čudno.

32-godišnji Arthur je u svojoj profeisonalnoj karijeri do ulaska u ovaj meč imao 23 pobjede (16 nokautom), te samo jedan poraz. Taj poraz mu je 2021. nanio Anthony Yarde nokautom u četvrtoj rundi, a kako je prošao protiv Bivola, pročitajte u nastavku.

Meč je Bivol otvorio ogromnim pritiskom na Arthura te mu nije davao ni djelić ringa. Konstantno je Arthur bio leđima na konopcima, a pokušavao je kontrirati prednjim direktom kojeg je Bivol uspješno eskivirao. Istim udarcem napadao je i Bivol s podosta više uspjeha, za što je dobrim dijelom zaslužno njegovo vanserijsko kretanje i ulasci.

Već se ulaskom u drugu rundu vidjelo nešto štete na Arthurovom nosu, a Bivol je i u ovoj rundi nastavio s pritiskom tjerajući protivnika na konopce. Nije Arthur imao previše odgovora na sve što Bivol nudi, pogotovo na brzinu i fenomenalnu preciznost. Pustio je Bivol ruke i gotovo svaki udarac pogađao, te je dominantno uzeo i ovu rundu.

Na takav pritisak Arthur nije imao odgovor ni u trećoj rundi. Snažno je Bivol pogađao i nije Arthuru davao nikakve šanse da ga ugrozi. Bivol je uz konopce pogodio nekoliko odličnih udaraca, no Arthur nije djelovao uzdrmano. Pokušavao je Arthur tim prednjim direktom, no za Bivola morate posjedovati puno širi arsenal od toga.

Pomalo statična meta postao je Arthur za Bivola u četvrtoj rundi, a leđa mu gotovo da nisu prestajala dodirivati konopce. Bivol je krenuo snažno, lijevim krošeom prijetio je Arthuru, a udarci su mu uistinu bili jako precizni. Još jedna runda za prvaka.

Arthurova jedina opcija u ovom meču bila je defanziva, koja ga je držala u meču i u petoj rundi. Razlika u klasi je ovdje bila ogromna, a ponovno smo gledali vrlo jednostran meč u režiji fenomenalnog Bivola.

Pola meča je prošlo, no Arthur nije pokušao napraviti nikakve promjene u svom pristupu i taktici jer je izgledao identično kao i u prvoj rundi. Stajao je ispred Bivola, leđima na konopcima, bez da je više išta i pokušavao. Poneki pojedinačni udarac bi znao baciti, no bez istinske namjere da ugrozi prvaka.

U osmoj rundi Arthur je pogodio jedan dobar udarac u tijelo, te je Bivol napravio nekoliko koraka prema konopcima. Izgledao je kao da ga je pomalo osjetio te ga je ovaj udarac istinski iznenadio. Međutim, nema govora o tome da je Bivol bio u nekoj opasnosti.

Do kraja meča smo ustvari gledali isto ono što smo vidjeli još u prvoj rundi. Bivol je pritiskao i radio što je htio, dok Arthur nije pokazivao nikakve naznake da ima bilo kakav alat kojim može ugroziti Bivola. U jedanaestoj rundi Arthur je prvi puta završio na podu, ali ga je spasilo zvono.

Krenuo je Bivol po taj finiš u posljednjoj rundi, a Arthura je pogodio svime što je imao. Serija je trajala gotovo cijelu minutu, no Britanac se držao na nogama i preživljavao. Pokušavao je u samom finišu meča Arthur sa sada već sporim i tromim udarcima, no daleko je to bilo od nečeg ozbiljnog.

Fenomenalni Bivol slavio je jednoglasnom odlukom sudaca (120-107x3) i po 11. put obranio titulu, a sada se nadamo nekom dosta većem meču i nekom dostojnijem protivniku kakav i priliči jednom ovakvom prvaku.

Linker
09. svibanj 2024 12:55