K1 i Boks

Dubois i Joshua ispisuju povijest na Wembleyju: Evo kako možete pogledati okršaj zastrašujućih nokautera!

Anthony Joshua (lijevo) vs. Daniel Dubois (desno)

 Bradley Collyer/PA Images/Profimedia
Sve oči boksačkih fanova večeras će biti uprte prema Londonu i kultnom stadionu

Boksački sladokusci, pripremite se, došao je na red na novi spektakl u režiji Turkija Alalshikha i njegovih partnera. Utjecaj Saudijaca na boksačkom tržištu već neko vrijeme rapidno raste, a danas će boksački spektakl u Londonu biti u znaku takozvanog "Riyadh Seasona".

Više puta pisali smo kako je "Riyadh Season" zapravo naziv velikog projekta koji objedinjuje mnoštvo festivala, sportskih događaja i raznoraznih zabavnih manifestacija. Cilj je podizanje saudijskog turizma na višu razinu i približavanje saudijske prijestolnice ostatku svijeta. Velik fokus stavljen je na boks, a Turki Alalshikh zaštitni je znak saudijskog proboja na boksačko tržište.

Iako su mnogi i dalje skeptični po pitanju njegovih motiva, činjenica je da Turki organizira sjajne boksačke evente i napokon gledamo uparivanja kakva su boksu nedostajala svih ovih godina. Najbolji se međusobno bore, a eventi izgledaju spektakularno, a poseban spektakl čeka nas večeras.

Kultni stadion Wembley ugostit će boksačku priredbu koju će predvoditi Anthony Joshua i Daniel Dubois, a brojke već sada izgledaju nevjerojatno. Naime, meč između Duboisa i Joshue postavio je novi rekord Wembleyja kad je u pitanju broj prodanih ulaznica za boksački meč.

Čak 96 tisuća ulaznica rasprodano je za večerašnji spektakl. Prijašnji rekord držali su Tyson Fury i Dillian Whyte, a njihov meč održan 2022. godine gledalo je 94 tisuće gledatelja na Wembleyju, pa tako Dubois i Joshua svojom borbom ispisuju povijest na Wembleyju. Joshua zapravo vraća rekord u svoje vlasništvo, jer prije nego su Fury i Whyte postigli spomenute brojke, meč između Joshue i Vladimira Klička uživo je gledalo 90 tisuća ljudi.

Anthony Joshua trenutno nema svjetsku titulu u svom vlasništvu, ali više je nego očito kako je "AJ" i dalje najpopularniji teškaš, a vjerojatno i najpopularniji svjetski boksač u ovom trenutku. Tijekom dosadašnje karijere, Joshuini mečevi na stadionima prodali su gotovo pola milijuna ulaznica. Dodamo li današnjih 96 tisuća prodanih ulaznica, brojka se penje na 488 tisuća rasprodanih karata. Joshua je san svakog boksačkog promotora i Eddie Hearn može biti sretan jer je "AJ" odabrao upravo njega.

Zanimljivo je kako je ovaj meč službeno najavljen kao "Joshua vs. Dubois", što dodatno govori o Joshuinom zvjezdanom statusu. Naime, Daniel Dubois kao nositelj IBF-ove svjetske titule trebao bi imati svoje ime ispred Joshuinog u službenoj najavi borbe, ali eto, ipak se ovdje radi o Anthonyju Joshui.

"AJ" dolazi na Wembley prepun samopouzdanja nakon četiri uzastopne pobjede

Joshua će večeras tražiti svoju 29. pobjedu u karijeri (28-3-0), a također ima priliku po treći puta u karijeri postati svjetskim prvakom. Podsjećamo, "AJ" je prije tri godine ostao bez svjetskih titula (WBA, IBF, WBO) nakon što ga je porazio Oleksandr Usyk. Godinu dana kasnije Joshua se pokušao revanširati, ali uslijedio je još jedan poraz i Joshua je po prvi puta u profesionalnoj karijeri poražen dvaput zaredom.

Uslijedio je i onaj toliko puta spomenuti "mentalni slom" u ringu nakon revanša s Usykom, a mnogima je djelovalo kao da je to "kraj Anthonyja Joshue". Protiv Usyka nije išlo, izgubio je svjetske titule, lutao je o trenera do trenera, od kampa do kampa i njegova karijera išla je silaznom putanjom.

Ipak, 2023. godina donosi "ponovno rođenje" Anthonyja Joshue. Najavljivali su Hearn i Joshua kako imaju veliki povratnički plan koji uključuje tri meča u kalendarskoj godini, a Joshua je plan sjajno sproveo u djelo.

Početkom četvrtog mjeseca prošle godine Joshua je porazio Jermainea Franklina. Nije to bila pretjerano uvjerljiva izvedba, ali dovoljna za pobjedu jednoglasnom odlukom i djelomični povratak samopouzdanja. Četiri i pol mjeseca kasnije Joshua je nokautirao Roberta Heleniusa, a godinu je zaključio borbom koja mu je u potpunosti vratila samopouzdanje na nekadašnju razinu.

Joshua je potpuno nadboksao opasnog Šveđanina Otta Wallina koji je svojevremeno dobrano namučio Tysona Furyja. Wallin je izgledao kao tri klase lošiji boksač i pao je doslovno bez ispaljenog metka. Pet rundi trajao je taj meč prije nego se Wallin predao nakon konzultacija sa svojim timom.

Hearnov i Joshuin plan pokazao se uspješnim, a Joshua se ponovno našao u kombinacijama za sam vrh i svjetske pojaseve. Dok je čekao rasplet pri vrhu, Joshui se otvorila prilika za meč koji mu s rezultatske perspektive ne donosi puno, ali marketinški je djelovao jako zanimljivo. Francis Ngannou bio je sljedeći Joshuin protivnik, a nekadašnji UFC-ov prvak dobio je priliku nakon što je odradio jako dobar meč protiv Tysona Furyja. Vjerovalo se kako "Predator" može ugroziti i Joshuu, ali samouvjereni Joshua pokazao je svijetu kako zapravo trebaju izgledati boksački mečevi između MMA borca i elitnog boksača.

Ngannou je brutalno nokautiran krajem druge runde, a Joshua je tako došao do četvrte uzastopne pobjede. Porazi od Usyka sada su već davna prošlost, a ovaj "ponovno rođeni" Anthony Joshua puno duguje Benu Davisonu. Sjajni engleski trener koji je nekoć surađivao i s Tysonom Furyjem, odlično je "kliknuo" s Anthonyjem Joshuom i uspio je oživjeti njegovu karijeru.

Joshua je dugo bio na glasu kao "razmažena zvijezda" koja ne prihvaća autoritete i trenerima je gotovo nemoguće surađivati s njim. Davison je ipak pronašao recept za suradnju, a u njihovom timu vlada sjajno ozračje i uvjerenje kako Joshua može poraziti bilo kojeg teškaša na svijetu. Revanš s Oleksandrom Usykom, kao i meč s Tysonom Furyjem, opcije su za bližu budućnost, ali Joshua ne smije preskakati stepenice. Na redu je Daniel Dubois, boksač koji bi se mogao pokazati puno "tvrđim orahom" nego što mnogi misle.

Može li Daniel Dubois napokon napraviti taj iskorak?

Daniel "Dynamite" Dubois nije jedan od onih boksača koji su dugo gradili amatersku karijeru, osvajali medalje na najvećim turnirima, a zatim se otisnuli među profesionalce. Daniel Dubois još 2017. godine kao 19-godišnjak odradio svoj profesionalni debi.

Dok je fokus britanske javnosti bio na imenima poput Anthonyja Joshue, Dilliana Whytea, Joea Joycea itd., Dubois je nešto tiše gradio svoju karijeru, ali brzo je i on došao pod povećalo javnosti. Nokaut za nokautom bilježio je ovaj samozatajni, ponekad čudnovati momak iz južnog Londona. Brzo je rastao "hype" koji ga je pratio, ali gotovo jednakom brzinom je taj "hype" u potpunosti nestao.

Dubois je u 11. mjesecu 2020. godine boksao protiv Joea Joycea u meču koji je Englezima trebao dati odgovor na pitanje o predvodniku nove generacije britanskih boksača. Iako je Joe Joyce 12 godina stariji od Duboisa, profesionalni debi odradili su iste godine i obojica su bili u relativno početnim fazama svojih karijera.

Joyce je porazio Duboisa nokautom u desetoj rundi, a ogromne probleme radio mu je prednjim direktom kojim mu je uspio i zatvoriti jedno oko. Dubois se nakon tog meča našao na meti kritika, kako zbog manjka sposobnosti da izbjegava udarce, tako i zbog navodnog nedostatka srčanosti.

Preko nekoliko lakših mečeva Dubois se vratio pobjedama, a jedno kraće vrijeme držao je status WBA-ovog "Regular" prvaka, što je zapravo miks statusa prvog izazivača i privremenog prvaka. Pet uzastopnih pobjeda i status "Regular" prvaka doveli su Duboisa u priliku da prošle godine boksa za tri svjetska pojasa. Oleksandr Usyk branio je svoje svjetske titule upravo protiv Duboisa, a mnoge je zanimalo kako će se mladi Dubois snaći protiv boksača takve kvalitete.

Je li napokon sazreo? Može li pokazati srčanost?, neka su od pitanja koja su se postavljala pred Duboisa uoči meča s velikim Oleksandrom Usykom. Dubois je na kraju izgubio taj meč, a iako je imao svojih trenutaka, naročito onaj sporni udarac koji je odsjeo na granici dozvoljenog i nedozvoljenog, Dubois je ponovno iznevjerio britansku boksačku javnost.

Dojam je kako je Dubois u jednoj fazi meča jednostavno potonuo, kako kondicijski, tako i psihički još više. Ponovno se u pitanje dovodila njegova srčanost i kondicijska sprema, a mnogi su ga otpisali kao materijal za najviše domete. Međutim, uvijek se zaboravlja da je Dubois boksač rođen 1997. godine i zapravo je jako mlad prolazio kroz neke vrlo teške mečeve i velike izazove.

Najbolji boksački dani tek su pred njim, a svoju srčanost i borbeni duh dokazao je vrativši se i nakon drugog poraza u karijeri. Sjajnim izvedbama Dubois je nadboksao Jarrella Millera i Filipa Hrgovića, a obojicu je uspio i završiti. Upravo meč nad Hrgovićem doveo je Duboisa do svjetske titule.

Prvotno su se Hrgović i Dubois borili za status IBF-ovog privremenog svjetskog prvaka, ali kako je Oleksandr Usyk odbio braniti IBF-ov pojas protiv Duboisa, jer ga čeka revanš s Furyjem, Dubois je promoviran u svjetskog prvaka. Pomalo bizarna situacija u kojoj prvak ostaje bez pojasa izvan ringa, a tron preuzima boksač kojeg je dotadašnji prvak porazio samo godinu dana ranije, ali navikli smo da "boksačka politika" nudi takve scenarije.

Dubois dakle ulazi u ovaj meč kao svjetski prvak, ali mnogi osporavaju taj status. Pobjeda nad Joshuom uklonila bi sve dileme i Duboisa nitko više ne bi osporavao kao prvaka. Dvaput je padao na velikim i ključnim ispitima, danas mu je šansa da konačno napravi taj iskorak ka samom vrhu. Protivnika Joshuine kvalitete dosad nije imao, ali Daniel ima alate za pobjedu.

Zanimljivo je još istaknuti kako je Dubois čak 95 posto svojih pobjeda ostvario nokautom, dok je Joshua na 89 posto pobjeda nokautom. Šanse da ovaj meč otiđe do sudačke odluke poprilično su male i vrlo vjerojatno nas čeka večer u kojoj ćemo svjedočiti spektakularnom nokautu. Tko će izvući deblji kraj, preostaje nam vidjeti.

Kvalitetno popunjen "fight card"

Ostatak "fight carda" nije toliko spektakularan kao na nekim prošlim eventima u kojima svoje prste imaju Saudijci, ali tu je nekoliko vrlo interesantnih mečeva. Tyler Denny (19-2-3) i neporaženi Hamzah Sheeraz borit će se za EBU titulu europskog prvaka u srednjoj kategoriji, dok će Willy Hutchinson (18-1-0) i Joshua Buatsi (18-0-0) ukrstiti rukavice za WBO-ov status privremenog svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Anthony Cacace (22-1-0) i Josh Warrington (31-3-0) ponudit će sjajan okršaj za IBO svjetsku titulu u super perolakoj kategoriji, a na "cardu" su još boksači poput Josha Kellyja (15-1-1) kojeg čeka meč protiv Ishmaela Davisa (13-0-0) i Mark Chamberlain kojem će se suprotstaviti Josh Padley (14-0-0).

Kako i kada možete pogledati ovaj event?

Ranije danas možda smo vas rastužili vijestima o prijenosu Gloryjevog eventa, a ništa bolje vijesti nisu ni po pitanju ovog eventa. Domaće TV kuće nemaju prava na prijenos ove priredbe i morat ćete posegnuti za kreditnim karticama ako želite doći do prijenosa.

Streaming servis DAZN nudi opciju PPV-a, a cijena prijenosa iznosi 19,99 eura. Neki će reći da je preskupo, ali u usporedbi s eventima koje ne organiziraju Saudijci, cijena je više nego pristupačna. Kupnji prijenosa možete pristupiti klikom na LINK. Naravno, uvjet je da imate i neki od DAZN-ovih pretplatničkih paketa koji se također naplaćuju, ovisno o tipu paketa koji odaberete. Novim korisnicima nudi se opcija sedmodnevnog besplatnog "triala", odnosno probnog paketa.

Kao što smo ranije naveli, event će se održati u Londonu na stadionu Wembley, a već naslućujete kako termin održavanja pogoduje Europljanima. Priredba započinje u 17:00h, a Joshuu i Duboisa u ringu možete očekivati oko 23:00h, ovisno o trajanju programa koji prethodi njihovom meču.

Linker
21. rujan 2024 17:02