K1 i Boks

Čovjek uz kojeg je Plazibat došao u svjetski vrh: ‘Antonio već može na titulu, ali idemo polagano‘

Miro Kukanjac, Mike Passenier i Antonio Plazibat
 Glory Kickboxing
Antonio Plazibat za uspon prema vrhu Glory promocije velikim dijelom zahvaljuje Miri Kukanjcu

Nekad vam se najbolje stvari u karijeri mogu dogoditi na nekim naoko manjim događajima, u manjim mjestima ili po pitanju sporta na manjim priredbama. Antonio Plazibat, tada već s titulom pobjednika K-1 turnira u Japanu, vjerojatno nije niti slutio da će mu se prekretnica dotadašnje karijere dogoditi 24. studenog 2018. godine u Ljubuškom. Došao je Antonio tamo nastupiti na Memorijal Ludviga Lutka Pavlovića, gdje se borio protiv Poljaka Michala Turynskog. Pobijedio je u toj borbi, nokautom u trećoj rundi, čime je prekinuo niz od dva poraza s kojim je na borbu došao.

Iako je svoj put u tim trenucima gradio u Aziji, Antoniju se karijera okrenula za 180 stupnjeva jer se na toj priredbi našao Miro Kukanjac. Riječ je o hrvatskom poduzetniku i ugostitelju koji već preko 20 godina živi u Amsterdamu. Pri dolasku u tu državu trenirao je kickboxing pa je tako upoznao mnoge ljude iz svijeta tog sporta, uključujući Mikea Passeniera, jednog od najpoznatijih svjetskih trenera, vlasnika Mike's Gyma, dvorane iz koje su izašli neki od najboljih europskih boraca u povijesti kickboxinga. S vremenom, kako je njegovo poslovno carstvo raslo, tako više nije imao toliko vremena za treninge, ali ljubav prema sportu je ostala.

S Plazibatom se, kao što je navedeno, upoznao upravo u Ljubuškom, nakon čega je odlučio kako će hrvatskom borcu iz Solina pomoći u karijeri i to tako što će iskoristiti svoja poznanstva s ljudima iz sporta, kao i vlastite resurse koje posjeduje.

"Miro je devedesetih došao u Nizozemsku, a kroz treninge je upoznao Mikea Passeniera i druge ljude uključene u sport. On je onaj tko me spojio s Mikeom i tko je organizirao moj dolazak u Amsterdam. Riješio mi je smještaj, automobil, hranu i sve ostalo što je potrebno. Pobrinuo se da ne moram misliti ni na što drugo osim treninga. Osim što mi je menadžer, on me i sponzorira te pomaže oko svega što mi treba", rekao je Plazibat, dok nam je predstavljao svog menadžera, ujedno i prijatelja, dodavši još nešto o tom početku svog života u Nizozemskoj:

"On se inače ne bavi menadžerskim poslom nego je odlučio iskoristiti vlastita poznanstva da bi mi pomogao. Na taj način me doveo u Nizozemsku i učinio za mene sve što treba te nastavlja raditi što je potrebno i u potpunosti se mogu osloniti na njega. Kako se posvetio svom poslu, nije se s Mikeom čuo desetak godina. Onda mu se jednog dana javio i pitao ga mogu li se vidjeti i porazgovarati, a ja sam bio tema tog razgovora. Tako se sve to dogodilo i završio sam u Amsterdamu."

Kukanjac je čovjek kojem je Plazibat u tom trenutku prepustio odluke o svojoj karijeri, što se pokazalo kao jako dobra odluka. Antonio je trenutno šestoplasirani borac Gloryjeve ljestvice kickboksača teške kategorije te je upisao četiri pobjede u pet nastupa unutar najveće svjetske kickboxing promocije. Trenutno posljednji nastup mu je bio najimpresivniji. Prošlog mjeseca nokautirao je odličnog Marokanca Tarika Khbabeza. Nakon pobjede, jedan od onih s kojima je uz rub ringa najemotivnije proslavio bio je upravo Kukanjac.

"Antonio i ja surađujemo sad već preko tri godine, ali vjerujem da smo tek krenuli i ne planiramo stati. Odlučio sam iskoristiti svoja poznanstva i lansirati ga na svjetski nivo, što se pokazalo kao dobar potez. Održavam jako dobru komunikacija s Mikeom te s Gloryjevim matchmakerima. Svi se međusobno dogovaramo i zapravo zajedno radimo na projektu imena Antonio Plazibat", kratko nam je opisao kako izgleda njegov posao.

Plazibat je priliku nastupiti u Gloryju dobio za većinu pomalo neočekivano, odnosno u lipnju 2019. godine pojavilo se mjesto na programu jedne njihove priredbe. Mike Passenier je procijenio kako ima spremnog borca i debi se dogovorio. U jednom vrlo uzbudljivom meču Plazibat je tim putem savladao Nordinea Mahieddinea, a njihov okršaj proglašen je najboljom borbom cijele te priredbe. Do kraja godine savladao je Tomasa Moznyja i Jahfarra Wilnisa te je proglašen Gloryjevim novakom godine, a borba protiv Moznyja borbom godine. I to sve u samo šest mjeseci. Uistinu podosta turbulentnih pola godine tijekom kojih je Plazibat postao prepoznatljiv borac na svjetskoj sceni.

"Antonio se pokazao kao veliko, ali i vrlo ugodno iznenađenja za organizaciju te je atraktivnim borbama i pobjedama dokazao da pripada samom vrhu sporta te da je budućnost njegova. Naši planovi su držati ga u vrhu i boriti se za titulu kad dođe vrijeme za to", dodao je Miro.

To bi zapravo moglo doći jako brzo, ostvari li Antonio pobjedu u svom idućem nastupu. 23. listopada na velikoj Glory Collision III priredbi čeka ga jedan od najboljih boraca svijeta, Benjamin Adegbuyi. Plazibat je zapravo taj nastup prvobitno trebao odraditi protiv Jamesa McSweeneya, a u tu bi borbu ušao kao veliki favorit. Nakon što se ozlijedio planirani sudionik glavne borbe, Alistair Overeem, došlo je do nekih rošada pa je tako Plazibat završio u borbi protiv Adegbuyija. Rumunjski je to borac koji se već borio za titulu, a svakako vrijedi spomenuti kako je čak tri puta savladao bivšeg dvostrukog Gloryjevog izazivača iz Hrvatske, Mladena Brestovca.

"Nakon pobjede nad Tarikom Khbabezom otvorila se prilika boriti se već za mjesec dana. Širokih ruku smo prihvatili tu ponudu. Isto tako smo se složili s izborom protivnika", ispričao je Kukanjac, dodavši kako bi vjerojatno prihvatili bilo koga: "Antonio je već spreman napasti titulu, ali mi smo se kao tim složili da idemo polagano te da tako gradimo karijeru, ali i Antonija kao borca. Želimo da bude spreman i da ima dovoljno iskustva ne samo za napasti titulu, nego je onda i osvojiti. Ovakvim tijekom događanja, ako sve bude po planu, borba za titulu mogla bi doći unutar godinu dana ili možda godinu i pol."

Pobjeda nad Adegbuyiem vjerojatno bi značila Top 3 poziciju, a svakako je pozitivno za Antonija što u borbu ide bez prevelikog pritiska. U ovoj fazi karijere niti poraz nije katastrofa, čak se njime u slučaju dobrog nastupa može puno toga dobiti. Pobjeda u ovakvoj situaciji je više nego premija. Neovisno o tome kako sve završi, Plazibatu je bitno da pored sebe ima čovjeka kojem u potpunosti vjeruje te s čijim će se odlukama za nastavak svoje vlastite karijere složiti.

"Odnos između nas dvojice je poput odnosa oca i sina, odnosno starijeg i mlađeg brata. Osim što mi vodi karijeru i pomaže u tim stvarima, Miro mi je uistinu poput člana obitelji. Savjetuje me oko svega i pomaže mi. Mogu reći samo sve najbolje, budući da nemamo samo poslovnu komunikaciju, nego se i družimo. Prijatelji smo koji ne komuniciraju samo poslovno nego se i svakodnevno čujemo oko raznih tema", dodao je još na kraju ovog razgovora Antonio Plazibat, 27-godišnji 195 centimetara visoki borac koji je na hrvatskom medijskom nebu već izborio svojevrsni "celebrity" status. To mu svakako pomaže pri motivaciji za mečeve jer dobiva veliki broj poruka podrške i osjeća kako je njegov narod čvrsto uz njega. To će mu svakako trebati u najvećoj borbi dosadašnje karijere.

Linker
26. travanj 2024 01:37