K1 i Boks

Gokhan Saki objasnio razlog napuštanja UFC-a: ‘Moje tijelo nije građeno za to!‘

Gokhan Saki
 screenshot (YouTube, UFC)
Samo dvije borbe odradio je Gokhan Saki u gotovo četiri godine koliko je bio član UFC-a

Veliko pojačanje za UFC bio je dolazak Gokhana Sakija 2017. godine u promociju. Rijetko kad se dogodi situacija da tako velika kickboxing zvijezda odluči oprobati svoje vještine u malim rukavicama pa je to automatski bila velika stvar. U rujnu iste godine Saki je uspješno debitirao i očekivalo se puno toga. Ipak, deset mjeseci kasnije dočekao je težak poraz nokautom od Khalila Rountreeja. Krenulo je razdoblje u trajanju od gotovo tri godine, tijekom kojeg Saki nije uspio ponovno ući u Octagon. Neke borbe je ugovarao, da bi ih onda zbog ozljeda otkazivao i u veljači ove godine pojavila se vijest kako je suradnja raskinuta.

Saki se ovog vikenda vraća kickboxingu, nastupom na Glory Collision III priredbi, a tim putem je razgovor s njim odradio Ariel Helwani. No, prije svega je prva tema bila njegov odlazak iz UFC-a, zapravo projekt koji na kraju nije ispao uspješan.

"Nakon moje prve borbe imao sam previše ozljeda. Ozlijedio sam rame i oba koljena. Bio sam umoran, konstantno. Puno sam trenirao, a onda bih se prije borbe ponovno ozlijedio. Moje tijelo nije naviklo na tako nešto. Prije dolaska u UFC nisam se borio dvije godine niti trenirao na pravi način. Onda sam krenuo hrvati i raditi BJJ, nije to bilo nešto što sam mogao odrađivati na pravi način. Došao sam do situacije gdje me strah otići na trening hrvanja, jer sam se bojao da ću se ponovno ozlijediti. Mentalno sam bio gotov", objasnio je Gokhan svoje probleme.

Odlučio je rasvijetliti situaciju i po pitanju odlaska. Iako su mediji prenijeli vijest da je otpušten, on kaže da je zapravo sve došlo nakon razgovora u kojem je iznio svoju stranu.

"Nije istina da me je UFC otpustio. Ja sam se javio Micku Maynardu i rekao mu kako stoje stvari, da nisam siguran mogu li se pripremiti za UFC borbu te da mi postoji prilika za povratak kickboxingu. Oni su mi to dozvolili. Zbog toga bih se želio zahvaliti Dani Whiteu i Micku na svemu što su mi osigurali. Nije mi to bilo lako napraviti. Pružili su mi veliku priliku i žao mi je što nisam uspio to vratiti na pravi način. Osjećao sam da je to moja dužnost. Dao sam sve od sebe, ali nije išlo. Sve je ovo iskustvo. Kroz MMA sam naučio puno toga, čak i neke različite stvari u borbi na nogama koje ću iskoristiti već u subotu", zahvalan je, ali i optimističan 38-godišnji turski borac, koji se treninzima vratio u Mike's Gymu.

Odluka da već ovog vikenda nastupi protiv Jamesa McSweeneya došla je nakon ozljede Alistaira Overeema pa tako i svih rošada koje su se dogodile. Prepoznao je to kao dobru priliku, motivacija je ogromna, želja za povratkom u ring također i odluka je tako donesena.

"Bio sam u dobroj formi, trenirao sam nekoliko mjeseci i moja težina je na nekoj staroj razini, između 105 i 108 kilograma. Potpisao sam ugovor s Gloryjem uz cilj da se borim iduće godine, no dogodila je ozljeda Overeema te nekoliko promjena. Plazibat se trebao boriti protiv McSweeneya, no otišao je u borbu protiv Adegbuyija i tu se otvorilo mjesto. Osjećam se snažan i rekao sam zašto ne. Ponekad su ovakve borbe bolje od onih za koje se pripremaš mjesecima. Trebao mi je meč za povratak i osjetio sam da je to taj trenutak", otkrio je.

Saki se svakako vraća tamo gdje je bio najbolji, ali isto tako u tešku kategoriju, unutar koje se dugo nije borio. Ipak, upravo to razdoblje svoje karijere smatra najboljim i nada se reaktivirati se na pravi način. Mi ćemo svakako pratiti s velikim zanimanjem.

Linker
18. travanj 2024 20:26