K1 i Boks

Bivši trener Anthonyja Joshue oduševljen je njegovom ‘novom verzijom‘: ‘Ne bih se iznenadio ako bi porazio i Usyka‘

Oleksandr Usyk (lijevo) i Anthony Joshua (desno)

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Iskusni Robert Garcia smatra da se Joshua vratio na pravi put

Dvaput je Anthony Joshua ulazio u ring s Oleksandrom Usykom, a ishod je u oba meča bio isti. Ruka Oleksandra Usyka bila je podignuta na kraju tih mečeva i Ukrajinac je zasluženo slavio u oba navrata.

Posebno impresivan bio je Usyk u prvom dvoboju koji su odradili 2021. godine. Dominirao je Oleksandr gotovo svakom rundom i djelovao je kao nerješiva enigma za Anthonyja Joshuu. Mnogi su uoči meča bili skeptični i pitali su se može li Usyk parirati pravom, visokokvalitetnom teškašu. Odgovor je - može, definitivno može.

Godinu dana kasnije, Usyk i Joshua odradili su revanš. Joshua je ususret tom meču započeo suradnju s trenerom Robertom Garcijom, u ringu je izgledao osjetno bolje nego u prvom meču, ali ipak je upisao poraz podijeljenom sudačkom odlukom. Mnogi će se složiti da je Usyk zaslužio pobjedu jednoglasnom odlukom, ali Joshua je ipak pokazao određen napredak u odnosu na prvi meč.

No, ispostavilo se da je Usyk ipak bolji boksač i da Joshua nema dovoljno kvalitete za poraziti neporaženog Ukrajinca. Međutim, Robert Garcia vjeruje da se situacija promijenila i da bi ‘‘novi‘‘ Anthony Joshua itekako mogao ugroziti Usyka. Iako Garcia više nije Joshuin trener, imao je riječi hvale za ‘‘AJ-a‘‘.

‘‘On (Joshua) je drugi najtalentiraniji boksač u teškoj kategoriji. Toliko je potencijala u njemu. Tako je velik i snažan, ali trebao je samopouzdanje. Mislim da se nakon meča s Wallinom uvjerio da pripada vrhu. Iako je izgubio od Usyka, on mora vjerovati da je opet najbolji. Način na koji je porazio Wallina, ne bih se iznenadio ako bi porazio Usyka u trećem meču.‘‘, započeo je Garcia za Boxing Social, a zatim je dodao kako su tri odrađena meča u 2023. bili pravi potez za Joshuu.

‘‘Aktivnost je bila glavna stvar i drago mi je da su ga učinili zaposlenijim. Nakon meča s Usykom, svima smo u svlačionici rekli da ga drže aktivnim i da se bori što prije. Tri meča u godini nešto je najbolje što su mogli učiniti za njega.‘‘, dodao je Garcia.

Joshua je definitivno vratio samopouzdanje, ali eventualne trilogije s Usykom čeka ga dosta posla. Prvom polovicom ožujka (treći mjesec), Joshua će boksati protiv Francisa Ngannoua. Porazi li Ngannoua, Joshua bi kasnije ove godine mogao boksati protiv Filipa Hrgovića za IBF-ovu titulu prvaka, a tek nakon toga otvorila bi se mogućnost trilogije s Usykom. Naravno, puno toga ovisi i o Usykovim mečevima s Tysonom Furyjem, ali trenutno smo daleko od nekakve trilogije između Usyka i Joshue.

Linker
24. travanj 2024 23:31