K1 i Boks

Anthony Joshua napokon ima trenera s kojim je ‘kliknuo‘: ‘On jedini nije pokušavao mijenjati moj stil‘

Ben Davison (lijevo) i Anthony Joshua (desno)

 Instagram (ben Davison)
‘‘AJ‘‘ je oduševljen trenerom pod čijim je vodstvom deklasirao Otta Wallina

Kako je samo lutao Anthony Joshua proteklih nekoliko godina, posebno tijekom 2021. i 2022. godine. Te godine pamtit će po dvama porazima od Oleksandra Usyka, a situacija je bila posebno loša nakon drugog poraza.

Svi se sjećaju Joshuinog mentalnog sloma nakon drugog meča. ‘‘AJ‘‘ je uzeo mikrofon, govor je bio sasvim nepovezan, a gledatelji nisu mogli vjerovati čemu svjedoče. Djelovao je kao da Joshua nezaustavljivo ide prema ponoru.

Još jedna stvar koja nije dobro izgledala definitivno se tiče konstantne promjene trenera. Joshua je nakon prvog poraza od Usyka napustio dugogodišnjeg trenera Roba McCrackena, a ususret revanšu s Usykom, ‘‘AJ‘‘ je započeo suradnju s Robertom Garcijom. U hvalospjevima je Joshua pričao o Garciji, kao i Garcia o njemu, ali suradnja je potrajala jedan meč. Nakon novog poraza od Usyka, Joshua je krenuo u novu potragu za trenerom.

Derrick James kao ponajbolji boksački trener na svijetu primio je Joshuu u svoju dvoranu. Ponovno su uslijedili obostrani hvalospjevi, a Joshua je pod Jamesom upisao dvije pobjede. Jermain Franklin i Robert Helenius boksači su koje je Joshua porazio, ali nije ipak pružio pretjerano impresivne nastupe. Kao da je nešto nedostajalo u svemu tome i Joshua je uoči borbe protiv Otta Wallina ponovno promijenio glavnog trenera.

Ben Davison trener je kojeg je Joshua angažirao, a radi se o dobro poznatom britanskom treneru koji je nekoć surađivao čak i s Tysonom Furyjem. Joshua je pod paskom Bena Davisona porazio Otta Wallina, a napokon je pružio onakav nastup kakav smo od njega i očekivali. Besprijekorno je Joshua izgledao u tom meču i velike zasluge pripisao je Davisonu.

Čini se da je Joshua napokon pronašao trenera koji mu savršeno odgovara, a u razgovoru za IFL TV, Joshua je otkrio što mu se najviše sviđa u suradnji s Davisonom.

‘‘Razlog zbog kojeg sam tako dobro ‘kliknuo‘ s Benom leži u tome što on ne pokušava mijenjati moj stil boksa. Ja sam bio u fazi kad sam pokušavao promijeniti svoj stil. Htio sam boksati krećući se unatrag, pretežno koristeći prednji direkt, kontrola ringa bez previše eksplozivnosti. Ali Ben mi je rekao: ‘To nije stil kakav odgovara tvojoj građi. Ti si ogroman tip, eksplozivan si i trebao bi nokautirati svoje protivnike.‘‘‘, dodao je Joshua.

Dakle, dok je Joshua smatrao da problem leži u njegovom stilu boksa, Davison je imao posve suprotan pogled na cjelokupnu situaciju. Sjajni trener jednostavno je vratio Joshui vjeru u samog sebe i uvjerio je ‘‘AJ-a‘‘ da problem ne leži u stilu kojim boksa. Naredni mečevi pokazat će nam radi li se o uspješnoj i kvalitetnoj suradnji ili će Joshua ponovno u potragu za novim trenerom.

Linker
23. travanj 2024 02:13