K1 i Boks

Andy Ruiz Jr. našao se u nezavidnoj poziciji: ‘Destroyer‘ uklonjen s gotovo svih teškaških ljestvica!

 Andy Ruiz Jr. 

 HARRY HOW/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Harry How/getty Images/profimedia
Bivšeg svjetskog prvaka nema na ažuriranim WBC, WBA i IBF tablicama, a njegovo se ime ne pojavljuje ni u BoxRecovom redoslijedu

Početkom lipnja 2019. godine Andy Ruiz Jr. šokirao je boksački globus nokautiravši Anthonyja Joshuu u saudijskoj Diraji, nanijevši mu tako prvi poraz u karijeri i preotevši pojaseve svjetskog teškaškog prvaka prema IBF, WBA i WBO verzijama. Iako je "AJ" u revanšu vratio titule u svoje vlasništvo, Amerikanac meksičkog podrijetla trajno je zadobio simpatije velikog dijela boksačke publike. Isti ti fanovi, međutim, ostali su neugodno iznenađeni nakon što se na najnovijim "heavyweight" ljestvicama najprestižnijih boksačkih federacija - nije našlo i Andyjevo ime.

Ruiz se, naime, na ažuriranoj WBC-ovoj ljestvici za prethodni mjesec ne nalazi ni među 40 rangiranih teškaša, a ista situacija je i u WBA-ovom, odnosno IBF-ovom, redoslijedu, gdje ga nema u TOP 15 rangiranih boksača. "Destroyer" je uklonjen i s BoxRecovog ukupnog popisa teškaša, a pojavljuje se jedino na ljestvici WBO-a, gdje trenutno zauzima četvrto mjesto.

Posljednji je meč Ruiz odradio početkom rujna prošle godine, kada je jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedio Luisa Ortiza. Nedugo nakon toga uslijedila je WBC-ova naredba da se mora boriti s Deontayem Wilderom u "final eliminatoru" koji je trebao iznjedriti obveznog izazivača za pojas u vlasništvu Tysona Furyja. Pregovori između Ruiza i Wildera su propali, a kamen spoticaja su, kako to obično biva, predstavljale financije. Ruiz je, s jedne strane, optuživao "Brončanog bombardera" da ga želi zakinuti, a ovaj je uzvraćao kako Andy i njegov otac traže previše. Bilo kako bilo, Wilder se potom okrenuo pregovorima s Joshuom, a na koncu ugovorio meč s Josephom Parkerom (23.12., Rijad), dok je Ruiz ostao bez meča na vidiku. WBC ga je najprije s druge pozicije spustio na petu, a u konačnici i potpuno uklonio s ljestvice, što su učinile i sve ostale federacije, osim spomenutog WBO-a.

Unatoč ovakvoj nepovoljnoj poziciji, jasno je da Ruiz još uvijek pripada samom teškaškom vrhu, a svoju kartu za povratak u gornji dom dobit će kada konačno uspije ugovoriti (i odraditi) borbu s, nadamo se, adekvatnim protivnikom. Kada će se to dogoditi, praktično je nemoguće reći, a otegotnu okolnost u cijeloj priči predstavlja i činjenica da se 34-godišnji teškaš trenutno oporavlja od operacije kojoj je podvrgnut u rujnu. "Ovo je samo manja prepreka na putu ka mom velikom povratku", napisao je na svojim društvenim mrežama nakon operativnog zahvata, najavljujući veliki "comeback" u 2024. godini.

Linker
28. travanj 2024 02:20