Foto: Damir Krajac / CROPIX
STRUČNA ANALIZA

POKRAJAC JE FILIPOVIĆU VJEROVAO I KAD SU GA KLADIONICE 'POKOPALE' 'Mirko je već odradio finale prije finala!'

Pobjedom nad Muhammedom Lawalom, Mirko je preko noći postao prvi favorit za osvajanje Rizinovog Grand Prixa. Razoružao je kritičare, kladioničare i postao onaj kojeg treba pobijediti. Čitav spektakl u Saitama Areni možete pratiti od 7.00 sati na portalu Sportskih novosti
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. prosinac 2016. 00:22

Nije bilo velike dvojbe koga prvo nazvati nakon tokijske borbe Mirka Filipovića s Muhammedom Lawalom. Igor Pokrajac, hrvatski UFC borac, bio je među posljednjima koje smo zvali za najavu, sada je prvi za komentar tek završene borbe.

- Samo sam čekao poziv, da mi kažete, “čestitke, Igore, na pravoj prognozi”. Kako smo i najavili, bilo je samo pitanje kako će Lawal ući u borbu. Na njemu, o Lawalu govorim, se već na najavi boraca u ringu vidjelo da je prilično nervozan. Tu je, tako reći, izgubio borbu.

Možemo li govoriti o vrlo jakom, za Kinga Moa pogubnom prevelikom poštovanju, koje je došlo do izražaja dan ranije na vaganju i sučeljavanju? Govor tijela je to sugerirao.

- Ja vaganje ne gledam tako. Bitniji je ulazak u kavez ili ring. Vaganje može i zavarati, dati lažnu sliku. Ona iz ringa, ta je prava. Taj neposredan trenutak prije borbe. Tu je Lawal bio jako nervozan. Ne bih rekao da je odustao, ali samim time je radio neke pogreške. Nije bio Muhammed Lawal iz nekih prijašnjih borbi, kakvim smo ga gledali. S druge strane, Mirko je radio ono što sam očekivao. Držao je sredinu ringa, pojedinačnim udarcima napadao i očekivao Lawala na kontre. Mirko nije “tempaš”, ne nameće neki jaki ritam. On čeka, to je takav turnirski dio borbe. Konačno, Mirko ima iskustva u tome.

GOLD COAST, AUSTRALIA - DECEMBER 15: Igor Pokrajac (R) punches Joey Beltran during the Light Heavyweight bout between Igor Pokrajac and Joey Beltran at Gold Coast Convention and Exhibition Centre on December 15, 2012 on the Gold Coast, Australia.  (Photo by Matt Roberts/Getty Images)
Matt Roberts/Getty Images

Ta Mirkova taktika posebno je bila vidljiva u drugoj rundi. Tada je držao sredinu ringa, nije ju dao nikome. Prva je runda otišla na stranu Kinga Moa, tada se činilo da se stvari neće rasplesti najpovoljnije po Cro Copa.

- Ma ne, ne bih rekao. U prvoj rundi, istina, bilo je jedno rušenje, no, Mirko je na to jako dobro reagirao i nije bilo veće opasnosti za njega.

“Držanje” sredine ringa Mirku nije uspjelo u toj mjeri u prvih pet minuta.

- Da, ali u prvoj rundi je Lawal više napadao. Samo što nije bilo učinka, uspjeha u razbijanju Mirkova garda. Meni se čak činilo da će u tome uspjeti, srećom, nije. Tu je jako dobro prošlo po Mirka. Onda je slijedilo ono što sam očekivao. Mirno, sredina ringa, čekanje svog pravog trenutka. Svoje prilike, udarca koji čini strašnu štetu. Onaj udarac u jetru Lawala sigurno je ostavio traga. Takav udarac oduzima strašno puno snage onome tko ga primi.

Ono što je dodatno bilo dojmljivo kod Mirka tijekom druge runde čak i nije neki zadani udarac, već brza, vješta eskivaža desnog direkta Kinga Moa.

Damir Krajač/CROPIX

- Da, taj pokušaj desnog direkta, ali prije toga su bila i dva dobra Mirkova udarca, dva aperkata. Oba puta iz nekog poluklinča-klinča, što je Mirko sjajno iskoristio. Što se pak tiče spomenute eskivaže, ona je samo pokazatelj da je Mirko spreman, smiren, nije se čak ni puno potrošio u prvoj rundi. Nije ni čudo jer ga na Staru godinu čekaju još dvije borbe. Za to se spremao i bilo bi čudno da nije spreman - napominje Igor Pokrajac.

Nisu mu ni blizu

Spomenuli ste da Mirka “čekaju dvije borbe”, no, u sportu uvijek valja biti oprezan, ići stepenicu po stepenicu. Prvo valja dobiti polufinale, u njemu je Estonac od...

- Tu ću vas odmah prekinuti zato što mislim da je borba između Mirka i Lawala bilo finale prije finala cijelog Rizin Grand Prixa! Držao sam i prije, jednako mislim i sada, da će onaj koji dobije tu borbu, a to je, srećom, bio Mirko, biti budući pobjednik Grand Prixa. Koliko god sljedeći suparnici bili opasni i veliki, nisu ni blizu Mirku, a ni Lawalu. Jedini možda opasni suparnik koji bi se mogao naći s Mirkom u finalu je Moldawski. Makar, i on je prespor za Mirka. Ni blizu nema takvu ručnu tehniku - na kraju će Igor Pokrajac.

Sjajne najave, precizna zapažanja, ispravne prosudbe u najavama prijašnje Mirkove borbe, uz nemali ugled u MMA-u i UFC-u jedan su od razloga zbog kojih će ljubitelji mješovite borbe na Staru godinu u programu Nove TV, odnosno na web-stranici gol.hr polufinale i očekivano Mirkovo finale pratiti uz komentar Igora Pokrajca.

-------------------------------------------------------

RASPORED MEČEVA - POČETAK NATJECANJA U 7 SATI UJUTRO PO HRVATSKOM VREMENU:

Charles 'Krazy Horse' Bennett - Minoru 'Philip' Kimura

Amir Aliakbari - Valentin Moldavski

Mirko 'Cro Cop' Filipović - Kaido 'Baruto Kaito' Hoovelson

Hayato 'Mach' Sakurai - Wataru Sakata

Gabi Garcia - Yumiko Hotta

Kizaemon Saiga - Dillin West

Andy 'The CrAsian' Nguyen - Miyu Yamamoto

Rena Kubota - Hanna 'Tyson' Gujwan

Hideo Tokoro - Erson Yamamotoo

Tatsuya Kawajiri - Kron Gracie

-------------------------------------------------------

Linker
30. rujan 2024 17:27