ČUDOTVORNI LIJEK

Znate li već za trik s votkom? Zahvaljujući ovome vaše će rublje dulje mirisati svježe, kao netom oprano

 BERNARDASV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ne želite baciti odjeću u pranje nakon što ste je jednom odjenuli?

Ljeti nažalost odjeća se brzo usmrdi po znoju. Ali zahvaljujući ovom triku, možete se riješiti ovog mirisa u tren oka.

Kada odjeća izađe iz perilice ili sušilice, miriše prekrasno čisto i – ovisno o deterdžentu ili omekšivaču – ugodno cvjetno.

Zar ne bi bilo lijepo da majice, košulje i slično i dalje tako dobro mirišu? Zbog stresa, gužve u tramvaju i autobusu ili posebno vrućeg dana, sada je prekrasan odjevni predmet pun znoja i lošeg mirisa. Mirisi kuhanja ili dim cigareta također se lako talože u vlaknima. Odjevni predmet tada završi u košari za rublje.

Međutim, postoji super jednostavan (iako pomalo čudan) trik za duže održavanje svježine rublja. Uistinu, trajno pranje nije samo loše za okoliš, uz trošite struju i mnogo vode. Također može izblijediti boje i uzrokovati brže trošenje vlakana odjeće.

Vodka, čudotvorni lijek za vraćanje svježine rublju

Sve što je potrebno je malo votke u bočici s raspršivačem. Pošpricajte odjeću, a zatim nekoliko puta glačalom na paru prođite nekoliko centimetara iznad odjeće. Vruća para izvlači votku iz vlakana i sa sobom odnosi ustajali miris.

Trik s votkom djeluje i na rublju koje je još svježe i samo treba dulje mirisati čisto. Da biste to učinili, pomiješajte jednake dijelove votke s vodom i poprskajte odjeću koju ćete nositi.

Alkohol ubija bakterije koje inače uzrokuju neugodne mirise znoja tijekom dana. Tako svoju odjeću možete nositi puno češće prije nego što je morate ponovno oprati. Usput, miris votke vrlo brzo nestaje – tako da ne morate brinuti hoćete li mirisati na bistro s kućnim pletivom.

Votka ne ide u perilici rublja

Ako alkohol u votki ubija bakterije, trebali biste je moći staviti u perilicu za dugotrajnu svježinu, zar ne? Nažalost ne.

Stručnjaci smatraju da votka u perilici može utjecati na rublje. Kako rublje iz perilice ne bi već izašlo pljesnivo, puno je mudrije redovito i temeljito čistiti perilicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 11:37