S dolaskom hladnijih dana, u zagrebačke zanatske pekarnice stigli su noviteti koje bismo najbolje opisali kao slasne, utješne i stvorene da poprave svaki dan (i svaki dio dana). Od baklava, preko buhtla i danskog peciva koje zapravo ne dolazi iz Danske, pa sve do (križanca) francuskih klasika, u nastavku donosimo popis slanih i slatkih zalogaja kojima ovih dana teško odolijevamo.
BADEMI I BIJELA ČOKOLADA
"Ovo je zapravo pain au chocolat s krizom identiteta, bijelom čokoladom i pastom od badema... ali se deklarira kao Pain Suisse badem gianduja, jer, moderno je", napisali su iz pekarnice Kukuriku u opisu fotografije na kojoj se nalazi, bez pretjerivanja, jedno od najurednijih i primamljivijih lisnatih peciva na koje smo u posljednje vrijeme naišli.
Dakle, ponavljamo, ovo pecivo spaja hrskavo, maslačasto tijesto od tisuću slojeva, bijelu čokoladu i bademe, a još je i dodatno ukrašeno pastom od badema. Zvuči kao idealan, utješan slatki zalogaj kakav nam uglavnom treba na kraju dana, kada se po mraku vraćamo kući i još jednom promišljamo o tome kako dani prolaze zbilja prebrzo.
Adresa: Savska cesta 156 i Mesnička 3
BAKLAVICA OD MILJA I DANSKO PECIVO KOJE NIJE IZ DANSKE
U vitrini mnogima omiljenog Boogie Laba u posljednje su se vrijeme pojavila čak dva noviteta. Prvi je baklava, kako je oni nazivaju, pro max s Boogie twistom, a u pitanju je zapravo hrskavo razlistano tijesto u koje su stavili punjenje od badema i pistacije te kremu od mozzarelle. Kažu da je toliko dobra da su se već tri baklava-maherice, koje su je isprobale, odlučile umiroviti jer, dodaju, ovu njihovu teško je nadmašiti.
U slučaju da niste ljubitelj baklave i sličnih slastica, ili ako vam se uopće ne jede slatko, možda bi vam se moglo svidjeti njihovo novo, slano dansko pecivo. S lisnatim tijestom kombiniraju bukovače i pire od buče, a sve su posuli grana padanom, vlascem i reduciranim acetom.
Zanimljivo je dodati kako dansko pecivo, iako ga tako nazivamo, uopće ne potječe iz Danske, već Francuske, dok su ga u Dansku donijeli Austrijanci. Za one koji žele znati više, kratku povijest danskog peciva donosimo u nastavku.
Adresa: Ulica kneza Borne 26 i Arena centar
NOSTALGIČNE BUHTLE
Ukoliko se ubrajate u klasičare i uvijek najradije birate ono što vam je već poznato, možda je pravo vrijeme da se zaputite u neku od poslovnica Bread Cluba i isprobate njihove buhtle. Pune ih džemom od šljive i kremom od vanilije, zasitne su, moćne i do nas su došle informacije da ih obožavaju čak i oni koji inače ne vole buhtle.
Osim buhtli, dobro je dodati i kako u najnovijoj poslovnici Bread Cluba, na adresi Ilica 203, sada možete pojesti i doručak ili brunch, a među jelima koja nude posebno bismo izdvojili sir s vrhnjem, koji dolazi u kombinaciji sa slaninom, kobasicom i, naravno, njihovim kruhom. Doručak koji budi sjećanja na neka bolja, jednostavnija vremena, totalno nostalgičan i kao stvoren za ovo doba godine.
Adresa: sve lokacije pronađite ovdje
KLASIK KOJEM JE TEŠKO ODOLJETI
Kod nas baš i nije tradicionalan, ali je i dalje klasik, i to francuski, pain au chocolate novost je u vitrini Noel Bread&Deli pekarnica. Riječ je o spoju hrskavog lisnatog peciva koje se puni finom, kvalitetnom čokoladom i za mnoge predstavlja upravo savršen slatki pekarski proizvod.
Pain au chocolate najbolji je kada se posluži još vruć ili topao i odlično se slaže uz šalicu kave, čaja ili matche, pa pri kupovini svakako razmišljajte i o tome.
Dobro je dodati i kako su iz Noel Bread&Delija objavili da su francuskom klasiku dodali mali zaokret, a što je u pitanju, najbolje ćete znati ako se ovih dana zaputite u neku od njihovih pekarnica.
Adresa: adrese svih poslovnica potražite ovdje
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....