TOPLI DOM

Želite podno grijanje? Ovo su neki od uobičajenih problema i njihova rješenja

 Unsplash
Rješavanje vjerojatnih problema neće biti moguće osim ako ne razumijete točno kako vaš sustav radi

Sustav podnog grijanja ima mnoge prednosti, ali kao i kod svakog mehaničkog kućnog sustava, povremeno zahtijeva popravak jer se komponente troše. Najbolji način da vlasnici kuća održe svoju podnu toplinu u dobrom stanju jest da se uvjere da razumiju osnovne dijelove i rad svog sustava zračnog podnog grijanja. Rješavanje vjerojatnih problema (i eventualno izvođenje vlastitih popravaka) neće biti moguće osim ako ne razumijete točno kako vaš sustav radi, gdje se nalaze sve komponente i koji će se problemi vjerojatno pojaviti.

image
Unsplash

Dijelovi sustava podnog grijanja

Sustavi podnog grijanja rade cirkulacijom tople vode kroz polietilenske (PEX) cijevi ugrađene unutar, iznad ili ispod podloge. Ovi sustavi su u principu relativno jednostavni sustavi, ali imaju nekoliko mehaničkih komponenti koje mogu biti izvor problema:

​Bojler​ zagrijava vodu za cirkulaciju kroz cijev. U većini sustava bojler služi samo za zračni podni sustav, ali neki sustavi također koriste bojler za potrošnu toplu vodu koja se koristi u cijeloj kući.

Cirkulacijska pumpa pomiče vodu iz bojlera kroz cijev i natrag do bojlera. U nekim izvedbama postoji zasebna cirkulacijska pumpa za svaku zonu grijanja, dok u drugim sustavima jedna pumpa gura vodu kroz cijeli sustav.

​Razdjelnik​ je mjedeni i bakreni niz koji dijeli glavni vod tople vode koji dolazi iz bojlera u pojedinačne petlje (zone) za grijanje različitih prostorija. Razdjelnik ponekad integrira zonske ventile. Zonski ventili kontroliraju protok vode kroz različite grane cijevi. Obično postoji jedan zonski ventil koji opslužuje svaku petlju grijanja. Zonski ventili se obično napajaju niskonaponskom strujom od 24 volta koju napaja transformator koji smanjuje struju u kućanstvu od 120 volti.

​Termostati​ nadziru sobnu temperaturu i otvaraju i zatvaraju zonske ventile prema potrebi kako bi regulirali količinu tople vode koja teče ispod poda. Može postojati jedan termostat koji uključuje priključke za sve zonske ventile ili svaka soba može imati vlastiti termostat koji kontrolira pojedinačnu zonu.

1. Kotao treba zamijeniti

Bojler ili kotao koji služi hidrauličkom sustavu podnog grijanja ima mnoge od istih značajki kao i svaki potrošač vode ili bojler: ekspanzijska komora, manometar i ventil za smanjenje tlaka. Također može postojati ventil za odzračivanje zraka kao dio niza vodovodnih priključaka, koji omogućuje uklanjanje zraka iz sustava kada je to potrebno.

Problemi s bojlerom su rijetki, ali bilo koja od ovih glavnih komponenti može razviti probleme koji zahtijevaju pozornost vodoinstalatera ili stručnjaka za HVAC. Postoji tipičan životni vijek za svaki bojler. Uz sustav podnih obloga koji opslužuje namjenski bojler, 8 do 12 godina smatra se tipičnim životnim vijekom. Ako vaš sustav zračnog podnog grijanja opslužuje bojler, prosječan je životni vijek 15 do 20 godina. U većini slučajeva, zamjena ove glavne komponente bit će posao za stručnjaka za vodovod ili HVAC.

image
Unsplash

2. Podovi se ne zagrijavaju kako bi trebali

Kada cirkulacijska pumpa na sustavu zračnog podnog grijanja razvije probleme, možete primijetiti da se podovi ne zagrijavaju kako bi trebali, čak i kada se čini da bojler radi ispravno. Kada se pumpa pokvari, može raditi samo povremeno ili prestati raditi. Pažljivim slušanjem obično možete čuti da crpka ne radi, čak i kada je termostat postavljen na visoku temperaturu.

Neki sustavi imaju jednu pumpu koja cirkulira vodu kroz sve pojedinačne zone sustava, dok su drugi sustavi dizajnirani s pojedinačnim pumpama koje opslužuju svaku zonu. U svakom slučaju, nije neuobičajeno da na kraju treba zamijeniti cirkulacijsku pumpu.

Zamjena cirkulacijske pumpe nije težak posao, ali zahtijeva osnovno znanje o ožičenju i vodovodu. Tehničar (ili netko vješt) općenito počinje testirati žice na struju kako bi isključio probleme s žičanim vezama ili napajanjem.

Ako je zamjena potrebna, projekt započinje gašenjem bojlera i napajanja te potom izolacijom dijela cijevi koji opslužuje pumpa zatvaranjem ventila za vodu. Zatim se odvoje žičani spojevi strujnog kruga s pumpom, a voda se isprazni iz dijela cijevi koji opslužuje pumpa. Zatim se neispravna pumpa odvrće i uklanja, a nova pumpa se umetne i pričvrsti na svoje mjesto. Konačno, napajanje se ponovno spaja, a PEX cijev se ponovno puni i ponovno postavlja tlak.

Zamjena cirkulacijske pumpe projekt je za profesionalca ili vrlo iskusnog i stručnog majsora.

3. Iz podne cijevi curi voda

Ako je pravilno postavljena, PEX cijev koja cirkulira vodu iz kotla kroz zone grijanja obično je bez problema, ali kada se problemi pojave, oni mogu biti vrlo ozbiljni.

U rijetkim slučajevima, cijev za toplu vodu koja se proteže ispod poda može procuriti. To se najčešće događa kada instalateri podne obloge nehotice probuše čavlom, ali može se dogoditi i ako je originalna instalacija cijevi napravljena pogrešno. Kada se zračna podna cijev probuši, to je obično dramatično, jer će curenje vode uzrokovati oštećenje podova ili stropnih površina ispod cijevi.

Ovisno o tome kako je cijev položena, popravci mogu zahtijevati uklanjanje podnice, usitnjavanje sloja žbuke, a zatim rezanje i zamjenu oštećenog dijela cijevi. To je veliki, prilično dugotrajan proces koji najbolje može obaviti stručnjak za podove ili vodoinstalater.

image
Unsplash

4. Termostat nije spojen ili je neispravan

Pogled na termostat obično je prvi korak pri rješavanju problema sa sustavom podnog grijanja, jer je to najčešći izvor problema.

Termostati koji upravljaju zonskim ventilima u sustavu podnog grijanja s hidrauličnim zračenjem obično su niskonaponski termostati. Oni su prilično slični onima koji se koriste u tradicionalnim HVAC sustavima s prisilnim zrakom, ali često koriste poseban dizajn koji uključuje senzor podne temperature kao i senzor sobne temperature. Za hidrauličke sustave cijele kuće, ovi termostati također imaju zasebne žičane veze za svaki zonski ventil, omogućujući vam da kontrolirate količinu topline koja se šalje u različite prostorije.

Unatoč ovim razlikama, možete riješiti problem i zamijeniti termostat koristeći iste metode kao i za bilo koji tradicionalni niskonaponski termostat. Najprije se provjerava termostat kako bi se uvjerili da je ispravno spojen i da dobiva struju iz svog transformatora. Ako se oni isključe, ali termostat još uvijek ne šalje signale zonskim ventilima, napajanje se isključuje u sustav, a zatim se stari termostat uklanja i zamjenjuje novim koji ima odgovarajuće značajke za vrstu hidrauličkog zračnog poda.

Zamjena termostata je prilično jednostavan uradi sam projekt, ali važno je kupiti termostat dizajniran za hidrotehnički podni sustav i precizno duplicirati žičane veze prilikom ugradnje novog.

5. Toplina se pali i gasi

Neispravan zonski ventil vrlo je čest popravak, a obično je prva komponenta koja se provjerava nakon što se isključi problem s termostatom. Kada zonski ventil pokvari, zona koju opslužuje taj ventil može zanemariti signale poslane s termostata. Ako se ventil ne otvori u potpunosti, pod se neće dovoljno zagrijati. Ako se ventil ne zatvori ispravno, podom može nastaviti kružiti toplina, zanemarujući signal za zatvaranje termostata. To može biti teško identificirati jer zonski ventil koji počinje otkazivati ​​može u jednom trenutku dobro raditi, a zatim neće raditi u isprekidanim intervalima.

Profesionalni serviser uvijek počinje tako da provjeri jesu li spojevi žica i napajanje na zonskom ventilu netaknuti. Ako se oni provjere, tehničar će pristupiti zamjeni. To uključuje prvo isključivanje napajanja i odspajanje niskonaponskih električnih priključaka na zonskom ventilu. Zatim tehničar isključuje vodu u sustav i koristi ključeve za odvajanje ventila od razdjelnika.

Novi ventil se zatim uvuče na svoje mjesto, dovod vode se ponovno uključi i zona se napuni i pritisne. Konačno, niskonaponske veze se ponovno uspostavljaju, a sustav se uključuje i testira.

Zamjena zonskog ventila zahtijeva neke osnovne vještine ožičenja i vodovoda, ali srednje vješt i obrazovan majstor to može lako učiniti.

Problemi s električnim podnim grijanjem

Ako imate kupaonicu ili drugi ograničeni prostor s podovima koji se griju zračenjem, najvjerojatnije imate električni sustav podnog grijanja. To koristi krug od 120 ili 240 volti i zidni termostat koji šalje električnu energiju grijaćim kabelima koji su u sendviču između podloge i gotove podne obloge. Svaka soba obično ima svoj neovisni sustav kontroliran vlastitim termostatom za napon koji je montiran u zidu, iako jedan krug dovoljne amperaže može zagrijati više soba.

Ovi električni sustavi grijanja zračenjem prilično su jednostavni u dizajnu. Struja u kućanstvu zagrijava podne žice jednostavnim otporom i kontrolira je osnovni termostat. Međutim, ovi sustavi mogu biti skloni problemima ako ih instalira majstor koji radi nasumično.

U usporedbi s hidroničkim podnim sustavima, električni podni sustavi su izuzetno jednostavni. Gotovo svi problemi nastaju zbog prekida strujnog toka. Ovaj prekid struje može se dogoditi u bilo kojoj točki u sustavu, a izazov je identificirati gdje je došlo do prekida kako bi se ispravio.

image
Unsplash

UPOZORENJE

Popravak problema s električnim zračećim sustavom podnog grijanja zahtijeva dobre vještine i dobro razumijevanje električnih sustava. Ne pokušavajte to učiniti sami osim ako niste sigurni da se vaše vještine približavaju stručnoj razini.

7. Postoji problem u strujnom krugu

Problem u strujnom krugu može uzrokovati da se prekidač više puta isključi. Ako je okidanje uzrokovano kratkim spojem u sustavu, električar može obaviti dijagnostički rad kako bi utvrdio gdje dolazi do prekida strujnog kruga. Također je moguće da problem leži u lošem prekidaču koji treba zamijeniti.

8. Termostat je neispravan

Drugi vjerojatni problem je neispravan termostat koji sprječava da struja dođe do grijaćih kabela koji prolaze ispod poda. Termostati za blistave podove su termostati s linijskim naponom koji nose puni napon kruga, tako da zamjena zahtijeva potpuno isključivanje kruga.

9. Na podu su hladne točke

Konačno, prekid otpornih kabela koji prolaze ispod poda može uzrokovati prekid struje. Na primjer, u velikoj prostoriji možete ustanoviti da se određeno područje poda više ne zagrijava kako treba - što će vjerojatno rezultirati prekidom u kontinuitetu grijaćeg kabela. Rješavanje problema uključuje uklanjanje površinskog poda, a zatim zamjenu oštećenog dijela električne prostirke. To može biti relativno jednostavno ako je otirač zalijepljen na podlogu ispod tepiha ili na podlogu od pluta ispod laminata, ali može biti veliki projekt ako je otirač ugrađen u sloj betona ili tankog ljepila ispod keramička pločica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:12