Vrlo je jednostavno

Zašto sredstvo za pranje posuđa nije dobro za vašu perilicu posuđa?

 STANISLAV SOROKIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Perilice posuđa su iznimo praktične i korisne. Nakon dugog dana, ribanje prljavog posuđa posljednja je stvar koju biste željeli

Baš kao kod ručnog pranja, perilice posuđa trebaju sredstvo za čišćenje da učinkovito obave ovaj zadatak. Ako ste ikada pokušali pokrenuti ciklus pomoću sredstva za pranje posuđa (možda vam je ponestalo deterdženta za perilicu posuđa) ili ste pokušali napraviti sami diy ekvivalent kapsuli za pranje posuđa, onda sigurno znate da to nije dobra ideja jer sapunica stvara veliki nered.

Zašto sapun za suđe ne radi u perilici posuđa

Prema Justinu Carpenteru, stručnjaku za čišćenje i vlasniku tvrtke Modern Maids, sapun za posuđe, poput sapuna za ruke, oslanja se na mjehuriće i pjenu za čišćenje. S druge strane, deterdženti za perilice posuđa ili kapsule koncentrirane su formule koje sadrže posebna sredstva za čišćenje, kemijske spojeve i/ili enzime posebno napravljene za rad u perilici posuđa. Oni se otapaju u vrućoj vodi, oslobađajući svoju formulu tijekom ciklusa kako bi vaše posuđe bilo čisto od hrane, tvrde vode i drugih mrlja.

Baš kao što kapsule i deterdžent za perilicu posuđa ne bi trebali koristiti za ručno pranje posuđa, jer ne samo da mogu izazvati iritaciju kože, već koncentrat može otežati ispiranje posuđa (posao koji vodene mlaznice u perilici posuđa obavljaju besprijekorno).

Osim štete na vašem uređaju, deterdžent za posuđe može stvoriti veliki nered u vašoj kuhinji, ostavljajući za sobom ljepljive ostatke na podovima, ormarićima ili nehrđajućem čeliku.

“Korištenje sredstva za pranje posuđa ili čak previše deterdženta može biti loše za vašu perilicu posuđa”, kaže Carpenter. “Višak sapunice može oštetiti unutarnje dijelove perilice i uzrokovati kvar uređaja, čineći je manje učinkovitom ili čak potpuno neupotrebljivom.”

image
/SHUTTERSTOCK

Kako riješiti ovaj problem

Ako ste pogriješili dodajući sredstvo za pranje posuđa u perilicu posuđa, Carpenter kaže da postoje jednostavna rješenja za ovaj problem. Prvo preporučuje brisanje viška s rubova i kutova perilice posuđa vlažnom krpom, a zatim pokretanje praznog ciklusa (ili dva) na najtoplijem ciklusu kako biste se riješili sapunice i svih dodatnih ostataka sapuna. “Ako vaše posuđe i dalje ima ostataka sapuna nakon što ste ovo učinili, pokušajte upotrijebiti sredstvo za ispiranje kako biste smanjili količinu ostataka sapuna nakon svakog ciklusa pranja”, kaže Carpenter. “Na kraju, svakako provjerite tvrdoću vode u vašem području i prema tome prilagodite količinu deterdženta koji koristite.”

Alternativni deterdžent za perilice posuđa

Bilo da želite isprobati domaći deterdžent za perilicu posuđa ili više volite proizvode za čišćenje napravljene od prirodnih i netoksičnih sastojaka, izrada vlastitog deterdženta za perilicu posuđa je jednostavna i može koštati samo djelić deterdženta za perilicu posuđa ili kapsula kupljenih u trgovini. Carpenter preporučuje sljedeće sastojke za izradu vlastitog deterdženta za perilicu posuđa kako više nikada ne biste morali posezati za sredstva za pranje posuđa (slučajno ili ne).

1 šalica sode

1 šalica boraksa

1/4 šalice limunske kiseline

1/2 šalice krupne soli

15-20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja (po želji)

Pomiješajte sve sastojke u hermetički zatvorenoj posudi, kao što je staklenka, i pohranite na hladnom i suhom mjestu. Ovisno o tome koliko je jako zaprljana vaša perilica posuđa, možete koristiti jednu do dvije i pol žlice ove mješavine u odjeljku za deterdžent. Carpenter također preporučuje dodavanje male zdjelice octa u svako punjenje kako bi neutralizirali mirise i lakše uklonili čestice hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:49