BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI

Perilica rublja "cvili" za vrijeme ciklusa pranja? Nemojte to ignorirati, otkrijte o čemu se radi

 /SHUTTERSTOCK
Neki zvukovi, poput pretjeranog "cviljenja" tijekom rada perilice, pokazatelj su većeg problema

Tijekom normalnog rada, perilice rublja pokazuju nekoliko zvukova, uključujući manje škripanje, koji su dio normalnog rada perilice. Neki zvukovi, poput pretjeranog "cviljenja" tijekom rada perilice, pokazatelj su većeg problema. Zapravo, "cviljenje" može pratiti iz nekoliko uzroka, prenosi Hunker.

image
/SHUTTERSTOCK

Neravnoteža

Perilica rublja centrifugira punu količinu rublja između 800 i 1800 okretaja u minuti. Ova vrsta snage znači da ako perilica nije ravno postavljena, centrifuga može dodatno opteretiti jednu stranu perilice. Tijekom vremena to uzrokuje trošenje i lomljenje odbojnika i ležajeva koji okružuju bubanj za pranje. Znak ranog upozorenja da je perilica neuravnotežena je redovita škripa, dok znakovi naprednijeg oštećenja perilice uključuju redovito cviljenje koje se javlja tijekom ciklusa centrifuge, obično kada bubanj za pranje nije zaštićen odbojnicima i ležajevima. Ovo je pokazatelj da je potrebna ozbiljna pomoć profesionalnog servisera. Ako je "cviljenje" manje, ponovno namjestite nožice perilice dok ne sjedne ravno na tlo.

Veličina opterećenja

Punjenje perilice rublja do vrha također može uzrokovati probleme, uključujući "cviljenje". Prepuna perilica znači da će se bubanj okretati većom snagom pri istoj brzini. Previše sile tijekom centrifuge i pretjerano naprezanje uzrokovat će savijanje odbojnika i destabilizirati kadu. Veličina punjenja također igra ulogu u tome koliko će vaša odjeća biti čista, tako da smanjenje količine odjeće pri svakom punjenju ne samo da će eliminirati "cviljenje" i spasiti vašu perilicu, već će također pomoći u očuvanju odjeće.

image
/SHUTTERSTOCK

Oštećen bubanj

S vremenom se bubanj u perilici ošteti kovanicama, patentnim zatvaračima, korozijom i drugim vrstama trošenja, što može uzrokovati rupe, ali češće uzrokuje udubljenja, a ponekad i savijanja metala. Ako se metalni bubanj dovoljno iskrivi, može dotaknuti metal vanjskog bubnja, uzrokujući metalno "cviljenje" koje traje tijekom pranja, uključujući ciklus centrifuge. Zamjena bubnja će eliminirati ovu buku.

Pogonski remen

Poput mnogih uređaja i strojeva koji koriste motor, perilica radi preko pogonskog remena koji povezuje motor s ostatkom mehanizma i stvara vrtnju. Oštećen ili pohaban remen, ili onaj koji je loše podešen, uzrokovat će škripanje i "cviljenje" tijekom ciklusa centrifuge. Ovlašteni stručnjak za popravak može dijagnosticirati pogonski remen i odrediti treba li ga ponovno podesiti ili zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:50