I VI ĆETE HTJETI

Zašto ljudi drže deterdžent za pranje posuđa u kupaonici i ulijevaju ga u školjku?

 /SHUTTERSTOCK

Postoji određeni osjećaj panike koji se javlja kada se suočite sa začepljenom zahodskom školjkom. Najgore je kad gledate nadolazeću toaletnu vodu, samo nekoliko sekundi od izlijevanja na pod na kojem stojite. Srećom, odčepljivači su dizajnirani da nas spase od te sudbine - ali što ako posegnete za jednim, a nema ga?

Bez obzira na to što se dogodilo imamo dobre vijesti za vas: ako imate pristup deterdžentu za suđe i vrlo, vrlo vrućoj vodi, imate još jedan pokušaj prije nego pozovete vodoinstalatera, piše Apartment Therapy.

Kako odčepiti zahodsku školjku sredstvom za pranje posuđa

Napunite veliki lonac vodom i stavite ga na štednjak. Želite da bude jako vruće, ali ne sasvim kipuće.

Ulijte najmanje pola šalice sredstva za pranje posuđa u WC školjku i ostavite da stoji dok voda ne bude spremna.

Pažljivo ulijte vruću vodu u WC školjku i promatrajte kako deterdžent pomaže odčepiti WC školjku.

Možda ćete morati pričekati do 15 minuta, a nakon tog vremena možete isprati i vidjeti je li se očistilo. Ako nakon te točke ne vidite nikakvu akciju, vjerojatno ćete morati nazvati vodoinstalatera.

"Sapun za posuđe služi kao lubrikant za začepljenja i pomaže im da klize kroz cijevi", objašnjava Justin Cornforth, iskusni vodoinstalater i izvršni direktor tvrtke Ace Plumbing. Iako priznaje da deterdžent za posuđe "nije najučinkovitiji proizvod" za čišćenje začepljenja WC školjke, može dobro djelovati na manja začepljenja iz dva razloga: deterdžent za suđe vjerojatno je nešto što već imate pri ruci i ne morate čekati bilo kakvu kemijsku reakciju kao kad koristite sodu bikarbonu i ocat.

"Imajte na umu da je sredstvo za pranje posuđa učinkovito samo za manja začepljenja uzrokovana mekim, organskim materijalima," kaže Cornforth. "Za teža začepljenja potrebni su vam različiti alati i proizvodi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 11:17